Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Село назаем" привлича младите в Долни Вадин

6
Снимка: Архив: НЧ Съзнание-1927, Долни Вадин

Малко село на брега на Дунав в Северозапад за шеста година ще е "назаем". Долни Вадин, община Оряхово ще посрещне млади хора от големите градове през лятото. Те ще бъдат настанени в семейства в селото. Ще помагат на възрастните и ще опознават местните бит, история и занаяти. Инициативата "Село назаем" е на местното читалище "Съзнание- 1927", разказва Нина Борисова, която е библиотекар. 

"Инициативата "Село назаем" е една сбъдната мечта на НЧ "Съзнание-1927"- Долни Вадин. За първи път се проведе 2016-та година. Наша е инициативата и ние искахме чрез нея да привлечем млади хора, които да дойдат в това малко селце на брега на Дунав, за да могат възрастните хора, които са тук, живеят самотно, рядко са посещавани от своите близки роднини, деца, да почувстват, че са желани и има млади хора покрай тях. Ние осъзнахме, че това е нещото, което най-много им липсва."

Всяко от изданията на "Село на заем" надгражда предишните:

"От 2016-а година изданията са и еднакви, и различни. Еднакви са защото привличаме доброволци, млади хора. Различни са, защото самите инициативи всяка година имат различна насоченост. За първи път, когато дойдоха  тези младежи, те трябваше да живеят в домовете на различни семейства. Трябваше да усетят атмосферата на селото. Самите те за следващото издание предложиха своята помощ. Тогава решихме да направим една голяма открита сцена, разбира се, с техния неуморен труд. Успяха в края на десетдневното им гостуване тук в Долни Вадин да сътворят една външна сцена, на която да  направят така, че да представят това, което те научиха- хора, песни. Така всяко едно "Село назаем"  залагаше това, което да се извърши следващото издание."

Тази година в Долни Вадин ще са 20 младежи, доброволци, които и преди са гостували:

"Тази  година "Село назаем" ще се направи, благодарение на фондация "BCause". Участвахме в техен конкурс, който се нарича "За нашите родители". Самите участници предложиха името. Нарича се "Село назаем- стари приятели". Идеята е участници от досегашните издания да дойдат. Тази година няма да има нови хора, а ще бъдат тези, които са безкрайно влюбени и безкрайно много се връщат тук при нас. С нетърпение ги очакваме да дойдат още юли месец. Интересното е, че тази година те ще бъдат разпределени на по-малки групи за по пет дена. Всяка една група ще включва между пет и шест човека. Това е свързано съответно със ситуацията, която преживяхме миналата година и за по-голяма сигурност на местните, а и на самите доброволци."

Ще се учат да приготвят традиционни за региона храни и записват местния говор и традиции.

"Ние разполагаме с един библиокар. Това е една малка кола, която сме пригодили за нуждите на читалището, и с която обикаляме, за да можем да осъществяваме срещи с местното население. Ние ще я предоставим на доброволците, а те с мобилни апарати или с камери, с техниката, с която разполагаме, ще записват своите разговори с възрастните хора, интересни случки. Поставили сме им задача да разгадаят, да проучат местни обичаи, това, което се е  правило в миналото, да опишат местния говор, който все още е жив, така наречения влашки език, езика, който ползват по-възрастните хора, за да общуват по между си. Също така, това ще е един вид терапия за тях, защото, когато са по-малко хора, те ще си споделят по-интимни неща и по този начин ще могат да се отърсят от това затворничество, което преживяхме. Освен с другите дейности, с които ще се занимават, в градината и нормалните неща- да им помогнат да плевене, за копаене, за пръскане, борбата с тревата е много страшна в момента, те ще оказват помощ за пазаруване, за домакинска работа. Също така ние мислим да запознаем доброволците с някои от все още съхранените занаяти, които се практикуват, например плетене на рибарски мрежи, как се хвърлят, начините за риболов"- разказва Нина Борисова.

С пристигането на доброволците домът на Первина и Божидар ще е пълен през лятото.

"Ние сме се върнали от града на село. Нашите деца ни липсват. Искаме да дадем уют на тези млади деца, да усетят селския живот“- разказва Первина. Убедена е, че има какво до предаде и разкаже на младите.

Младежите, които са гостували често връщат, а в селото им се радват и ги чакат отново.


Галерия

Вижте още

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов , по чиято новаторска идея събитието се организира..

публикувано на 28.07.21 в 16:53

Порой изрови улица в монтанското село Разград

Проливен дъжд изрови улица и я направи проходима само за тежка верижна техника. Това посочва в писмо до Радио Видин слушателят Асен Владимиров от село Разград, община Вълчедръм. Пороят се изсипал над селото на 18 юли. Дъждовната вода изкопала улица "Дванайсета", която поема част от движението за гробищния парк на селото. Мъжът е сигнализирал кмета на..

публикувано на 28.07.21 в 15:29

"Живак" гостува на видинска сцена

Моноспектакъла "Живак" ще представи актьорът Димитър Живков   от 21:00 часа на сцената на крепостта "Баба Вида", в рамките на фестивала "Дунавски вълни".  Димитър Живков е от Враца, роден и израснал там, през 2007 година завършва Националната академия за театрално и филмово изкуство (НАТФИЗ) "Кръстьо Сарафов" със специалност "Актьорство за..

публикувано на 28.07.21 в 14:46

Цифровото бъдеще на Европа

Живеем във време на цифрова революция. Изкуственият интелект и суперкомпютрите ще преобразят живота ни в области от транспорта до здравното обслужване. Представете си спешен медицински случай - обаждане до оператор на спешна помощ. Първите секунди могат да се окажат решаващи за спасяването на човешки живот или случаят да завърши със смърт. Каква е..

публикувано на 28.07.21 в 10:30
Градски духов оркестър - Видин

Градският духов оркестър на Видин представя музика от 80-те и 90-те години на 20 век

Тази вечер  Градски духов оркестър - Видин ще представи свой концерт, част от Десетия фестивал  на изкуствата "Дунавски вълни", каза диригентът Диляна Цанкова: "Концертът е озаглавен "Музиката на 80-те и 90-те години". Това е показателно за музикалната програма, която ще представим. Ще има изпълнения от този период, има произведения, адаптирани за..

публикувано на 27.07.21 в 16:30

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката: "Ако е по-добре и по-хубаво.....

публикувано на 27.07.21 в 16:06
летен планински лагер в Очин дол, Врачански Балкан

Летен планински лагер в Очин дол

Летният л агер "Духът на Балкана"  се провежда  във Врачанския Балкан.  В Младежкия еко лагер, в село Очин дол,  летуват  16  деца и 10 възрастни.  Лагерниците вече направиха своя първи преход в планината, каза Елена Татарова, директор на фондация "Пламнина":  "Ние пристигнахме в събота, имахме игри за запознанство и създаване на начин..

публикувано на 27.07.21 в 15:50