Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Александър Живков: Вътрешната потребност да творя е най-важното нещо в живота ми

Две неща са важни за мен - първото е да продължавам да се занимавам с наука и второто - това, което знам да го предам на по-млади хора

Доц. Александър Живков /вляво/ с проф. Акира Минаката в Намамацу
Снимка: личен архив
Доц. Александър Живков е главният герой в това издание на предаването "Калейдоскоп". Той определя себе си като човек, посветен на науката и обичащ природата. Роден е на 2 януари 1956 година в село Чупрене,  Белоградчишко. Детството му преминава в село Търговище. Семейството му е бедно, тъй като този край хората са бедни, но изключително будни и находчиви. Първи братовчед на неговата баба е известният проф. Виден Табаков. Според доц. Живков генът в неговия род е специален и хората от рода му имат  определени интереси в  науката.

Александър Живков тръгва на училище в град Белоградчик. През 1974 година завършва гимназия, следват две години казарма. Кандидатства с биология в Медицински университет - София и е приет в специалност "Стоматология".  След няколко години се прехвърля  в биологичния факултет специалност "Молекулярна и функционална биология", със специализация "Биофизика". През 1984 година завършва с отличен успех.
И в двата университета успоредно  с ученето се занимава и с наука. След 2 години работа в Института по електроника на БАН започва  аспирантура в Московския университет и Института по биофизика на Руската академия на науките. От 1992 г. работи в Института по физикохимия на БАН, където през 1996 г. е защитава дисертация самостоятелно , без научен ръководител и без консултант, а след това е ръководи трима докторанти.
Доц. Александър Живков е работил в Русия, САЩ, Япония, Франция, Белгия и Германия по съвместни проекти. Научните му изследвания са в областта на оптиката и електрооптиката на дисперсните системи (много малки частици във водна среда). През последните години работи в областта на биофизикохимията, в частност антираков ефект на колоидни частици. В момента, заедно с бившата си докторантка, д-р Светлана Христова и студента от Белоградчик Венелин Денчев с компютърни методи изследват мутанти на коранавируса, което позволява да се предскаже тяхната способност да заразяват, тоест тяхната вирулентност.

ДЕТСТВОТО
"Това създаваше едно чувство за справедливост и аз от малък съм свикнал да чувам кое е криво и кое е право, тоест кое е справедливо и кое несправедливо. Населението не беше религиозно, но имаше висок обществен морал. До пет години живях на село, след това се преместихме в Белоградчик, тогава Телефонният завод се развиваше и се преместихме там. Човек се ражда с някакви наклонности и при мен те бяха силно творчески. Аз от малък нещо винаги  измислях, нещо си обяснявах, конструирах всевъзможни неща. Моите наклонности да правя експерименти се зачитаха и поощряваха от моите родители. "

УЧИЛИЩЕТО
"В гимназията имах отлична учителка по химия, това е Роза Томова. Тя не само умееше да обяснява, тя ни правеше демонстрационни експерименти. Винаги мен ме изкарваше да правя тези експерименти. Мен ме наричаха "химикът". Химията я обичах, но имаше кошмарни предмети като немския, пеенето. "

НАУКАТА
"Едно е да научиш материала и да го възпроизведеш, съвсем друго е в науката, където се иска да имаш творчески заложби, тоест да измисляш, да правиш нещо ново, като решаваш проблеми, които до този момент не са били решени, или откриваш нови свойства и явления. И затова се иска да имаш тази заложба още от детството. В науката винаги съм се движил, воден от любопитство, от желание да открия нещо ново, или да поправя грешките на другите, но никога от желание да направя кариера. И никога не съм се съобразявал с авторитети, винаги съм изхождал само от фактите и логиката. Затова и като погледна назад, оказва се, че винаги съм вървял против течението. А това е трудно, защото срещаш силната съпротива на колегите и на рецензентите, тази съпротива може да се преодолее само със желязната логика на фактите и аргументите. Сега дори се учудвам как съм успял да публикувам резултати и изводи, които са в противоречие с общоприетите, при това в най-добрите в света научни списания в нашата област. "

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ -СОФИЯ
"Като станах студент аз имах ниско самочувствие за това ,че съм от такова глухо място, но се оказа, че съм най-добрият. И колегите ми  не ме пускаха да влизам преди тях, защото казваха, ние после не можем да си вземем изпитите. В стоматологията  ми харесваше, но след трети курс като влязох в клиниката, разбрах, че това нещо не е за мене. Същевременно се занимавах с биохимия, ходех на кръжок... И тогава като дойде новият професор Стоилов и ме взе да работя с него и той ме прехвърли в Биологичния факултет. Още от първи курс асистентите ми казваха: "Момче, ти трябва да се занимаваш с наука, ти не си за тука".И тогава асистентката ми по биохимия ме заведе в катедрата по биофизика при проф. Врански... Аз за пръв път тогава видях какво е това наука... Проф. Стоилов ме взе да работя с него, той ме прехвърли в Биологичния факултет."

МЕЧТАТА
"Не съм имал никаква мечта, а просто вътрешна тяга, вътрешна потребност и тя досега стои, да измислям, да интерпретирам, творческото начало. На такива хора, ако им забраните да творят, те ще се поболеят. Това се оказа най-важното нещо в живота - вътрешна потребност да творя. Мен винаги ме е теглило към неизвестното.  Това е вътрешна потребност някаква, която ме е движила винаги. Две неща са важни за мен - първото е да продължавам да се занимавам с наука и второто - това, което знам да го предам на по-млади хора."


ЛАБОРАТОРНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ
"Значи ние изхождахме от това, че раковите клетки са си запазили способността да поглъщат колоидни частици... Поглъщайки ги, ние чрез тях можем да внесем каквото искаме, което е полепнало по колоидните частици. Това нещо не го поглъщат здравите клетки. Това е един начин, който е абсолютно предимство. И този белтък, който сега вкарваме, го има във всяка клетка... Процесът е абсолютно безвреден за целия организъм."

ПРОФ. ВИДЕН ТАБАКОВ
"С проф. Виден Табаков съм роднина по бащина линия, а по майчина дедите ми са били отлични ученици. Дядо ми е получавал царска стипендия. Майка ми е била много ученолюбива и учителят в прогимназията в Чупрене е настоявал тя да продължи да учи в гимназията в Белоградчик, но дядо ми не я е пуснал, защото е единствено дете и трябва да го гледа на старини. Тази любознателност е вродена потребност - майка ми до края на своите 88 години продължи да научава нови неща. Предполагам, че това качество е широко разпространено в прибалканските села, обяснявам си го с тежкия живот на хората, това е довело до отбор на гените, носители на умения за оцеляване в сложни природни условия. Но поради беднотията почти никой не е имал възможност да учи, тогава гимназията е била като по мое време висшето образование или като докторантура понастоящем. А когато по времето на социализма се е появила възможността за безплатно образование, то от всяко село са излезли по няколко професори, само от моето село Търговище те са трима. Но това няма как да продължи, вече почти не останаха хора по нашите села."

 ДИСЕРТАЦИЯТА
"…Дисертация защитих по съвсем различна тема, при това без ръководител или научен консултант. Всичко сам, от идеята, през експериментите и интерпретацията, до написването на статиите и дисертацията. Не ми е известен друг такъв случай, дори силно напредналите по възраст имат поне консултант. Изглежда това отразява вътрешната ми природа, заложена по рождение, това е проява на същите балканджийки гени, като тези на проф. Виден Табаков. Още като дете никога не съм искал да приличам на някого, никога не съм имал кумир, не ми е хрумвало дори. А винаги съм искал да разбера как работи някакъв механизъм, някакво електронно или оптично устройство, какъв е механизмът на някакъв химичен или биологичен процес, или физично явление, и винаги сам съм се учил от книгите, и наука как се прави никой не ме е учил. "

ПЛАНИНАТА

"Затова и винаги съм вървял по свой път, например сам станах планинар още като дойдох студент в София, сам ходих по планините. В Рила и Пирин съм изпадал в тежки ситуации през зимата, но никога не съм се предавал, затова и съм оцелявал в почти безнадеждни ситуации. Но не съм бил алпинист, най-високите върхове, които съм катерил, са до 4 000 метра надморска височина, това е с около хиляда метра по-високо от нашата Мусала, тези върхове са в планината Сиера Невада, тя е по дължина на Тихоокеанското крайбрежие на Съединените щати. Но не мислете, че съм много смел, например не бих посмял да скоча с парашут, нужно ми е да чувствам земята под краката си. Обаче имам вродена потребност да катеря нагоре, докато стигна най-високото място, като коза, изглежда че със зодията Козирог съм получил и тази заложба. Така е и в планината, така е и в науката, то човек какъвто е в живота, какъв е и в науката."


ДОКТОРАНТИТЕ

"Но моите докторанти не ги подлагам на такива изпитания, смятам се длъжен да им предложа  тема, обучение и условия за работа, аз да интерпретирам резултатите и да напиша статиите, и да ги доведа до успешна защита на дисертация, за да направят кариера и да не повтарят моите грешки. При това тема, съобразена с индивидуалните способности, наклонности и интереси на всеки поотделно. Тема, различна от тази на другите ми докторанти, за да чувства всеки от тях, че прави нещо свое и да не се налага после да дели резултатите с другите от групата. Следете как ще се развива Венелин Денчев - моят съгражданин от Белоградчик, аз ще се старая той да набере нужният брой статии още докато е студент, и да защити дисертация до година след като си вземе дипломата от Медицинския университет. Предишните ми докторанти бяха биофизици по образование, а сегашните са студенти по медицина, затова им предлагам биомедицинска тематика, за да им е полезна в кариерата. Те ми казват, че почти всичките им колеги се канят да заминат в Германия, защото не виждат перспектива в България. Но ако защитят дисертация и вземат специалност, те ще са силно конкурентно способни, затова и ще останат тук. Венелин и неговият колега Кристиян, откакто започнаха да се занимават с наука, казват, че вече твърдо са решили да останат в България. "

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.


Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30