Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Каква ще е Европа след пандемията

Снимка: ЕПА/БГНЕС


Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса, затова и идва логичният въпрос- как ще изглежда Европа след пандемията? 

Със сигурност страните от ЕС ще бъдат по-добре организирани, с ясен алгоритъм за действие при бъдещи здравни кризи. За следващите години е осигурен и солиден бюджет, такъв, какъвто никога не е имало, заяви Андрей Новаков евродепутат от групата на Европейската народна партия.
 

"Пандемията промени Европа завинаги, за добро или лошо, тя няма да бъде такава, като през 2019 г. Според мен- за добро, защото тя ни принуди да действаме като един. Оттук насетне такива глобални проблеми няма да могат да се решават поотделно от държавите и за съжаление този урок го научихме по трудния начин. Крачка по крачка Европа показа, че може да действа като един. Предстои освен високите амбиции за чиста икономика и намаляване на вредните емисии, да имаме и визия за общ стандарт, здравен протокол или поне алгоритъм за действие при заплаха, която застрашава живота и здравето на хората... Да е ясно без да отнема време, че когато нещо подобно се случи, Европа ще знае как да действа, защото в началото на тази криза не се знаеше. Със сигурност ще бъде по-добре организирано. Европа най-малкото обезпечи солиден бюджет, такъв, какъвто никога не е имало. Той ще стигне до всеки един човек, благодарение на фондовете, които бяха приети съвсем наскоро с чисто нов регламент, в който имах щастието да отговарям като преговарящ и съавтор.."


В следващите 7 години България ще получи почти 60 млрд. лв. по новия програмен период, добави Андрей Новаков.


"Сума, която би могла коренно да промени ситуацията в страната и завинаги да скъсаме с групата на догонващите и да станем част от групата на развитите държави на ЕС... Очаква ли се скоро Европа да излезе от пандемията? Нека вземем няколко неща за пример, първото от които е да кажем туризма и авиацията. С мерките, които се предприемат сега- като въвеждането на зелен паспорт, с който да преминаваш границите, ако си ваксиниран или преболедувал, се очаква, че например по отношение на авиацията тя да достигне своите нива на превозвани пътници след 2- 2,5 години. Това е за един сектор прогнозата, същата е прогнозата и за туризма. Възстановяването вече започна, но то ще отнеме време, година, две, за различните сектори ще бъде различно, но в този порядък. Ние сме част от един икономически съюз, така че когато заводите в Германия тръгнат, те ще имат нужда от доставчици в България, скачени съдове сме. Аз очаквам възстановяването да започне скоро, то разбира се ще отнеме време, тъй като това е шок, който не сме преживявали от Втората световна насам."


Как видинчани си представят Европа след пандемията? 


"Надявам се да е по-добре от сега, философски погледнато... Цял свят се бори с тази пандемия и аз смятам, че с науката, която върви сега, ще се справим, ще бъде по-добре. Европа е сърцето тук на света, просто Европа е цивилизацията на света. Много бързи мерки се взеха, веднага се направиха Европейски организации за борба с пандемията. България много добре се справи с това. В момента имаме предостатъчно количества ваксина... Донякъде мерките се спазват, ето в Австрия какво е било- вечерни часове, всичко под контрол. Горе- долу добре, нашият край не е чак толкова много населен. Значи на фона на Италия си беше абсолютно по-безопасно. Не ни затваряха."


Ясно е, че това как ще изглежда Европа след пандемията, е много трудно да бъде прогнозирано с точност, но всички ние- жителите на Стария континент, се надяваме да живеем по-добре и отпреди.


Вижте още

Изложбата "Последвай стъпките" гостува във Видин

Пътуваща изложба, разкриваща богатството на българския танц, ще бъде открита във Видин в рамките на фестивала "Дунавски вълни". Експозицията е озаглавена "Последвай стъпките" и  ще бъде разположена върху защитна дига на река Дунав, от Телеграф капия до Художествената галерия. В този участък от дигата ще бъдат поставени 40 платна, върху които има..

публикувано на 30.07.21 в 17:25

С платно по въздух и вода

Чавдар Славчов има много интересно хоби. Той обича да лети във въздуха с парапланер. Разработен на базата на спортните парашути, парапланерът е крило, което се напълва с въздух от въздушния поток. Това е безмоторно средство за летене, което с помощта на възходящите въздушни течения, или така наречените термики, се издигаш във въздуха и политаш...

публикувано на 30.07.21 в 17:08

Туризъм по време на пандемия - подкрепата на Европа, за да оцелее браншът и за безопасността на пътуващите

В месеците на пандемия ограничихме пътуванията извън границите на страната, а освен хората, редица браншове, сред които и туризма, бяха силно засегнати. Затова Европейският съюз въведе редица мерки  за подпомагане на сектора, както и за защита прaвата на пътниците.  Въпреки пандемията, желанието да опознаваме нови места и да пътуваме..

публикувано на 30.07.21 в 14:20

Сърцат кмет променя порядките в Малорад

Село Малорад  е едно от големите села в община Борован, в което живеят около  2500 души. Влизаме в селото по разкопани улици, оказва се, че в момента навсякъде се подменя ВиК мрежата.В центъра пред общината има движение. Хора чакат да си вземат пенсиите, други са седнали на кафе пред местното заведение, а един човек коси тревните площи. Обясняват ни ,че..

публикувано на 30.07.21 в 13:00

Пенсионери от Брегово и Ново село се събират край река Дунав

Клубът на пенсионера и хората с увреждания в Ново село активизира своята дейност.  В събота той ще приеме гости от пенсионерския клуб в Брегово. Близо  30 души от Брегово и още толкова от Ново село ще се срещнат на  Централния плаж в Ново село.  За гостите от Брегово е направена програма за запознаване с някои забележителности на селото. Първо  -  ще..

публикувано на 30.07.21 в 11:45

Изкачват връх Миджур в последния ден на юли

Традиционното изкачване на връх Миджур, висок 2168 метра, тази година ще се проведе на 31 юли, събота . Сборният пункт е хижа "Миджур" над село Горни Лом, а тръгването е в 7 часа. Организаторите от туристическо дружество "Бонония" са осигурили безплатен превоз от Видин до хижа "Миджур" и обратно. Автобуса ще тръгне в 5 часа сутринта от автогара..

публикувано на 29.07.21 в 14:24

Контейнери и паркоместа правят движението във Видин опасно?!

Не е необходимо да си експерт по пътна безопасност, за да забележиш, че начертаните на някои места в град Видин клетки за паркиране са в близост до кръстовища и пешеходни пътеки. Това според гражданите на града затруднява видимостта както на пресичащите пешеходните пътеки, така и шофьорите по пътя. Подобен проблем има и с някои от контейнерите за..

публикувано на 29.07.21 в 11:24