Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изборите наближават - готови ли са в Северозапада

Снимка: РИК-Враца

По-малко от месец преди предсрочните парламентарни избори в северозападните общини подготовката върви планово и без сериозни проблеми. Ясен е броят на секциите, почти попълнени са съставите на СИК, очаква се членовете да преминат обучение. Тече срокът за подаване на заявление за гласуване с подвижна кутия, очакват се и машините за гласуване. 

В изборите за народни представители на 11 юли общият брой избиратели в 6-и изборен район- Враца е 156 819. Избирателите ще гласуват в 293 секции в 10-е общини. Най- много са гласоподавателите в община Враца- 68 592, а най- малко избиратели ще дадат своя вот в община Борован- 4185 души. РИК- Враца назначи в срок съставите на СИК в общините със свои решения. Същите са влезли в сила, с изключение на решение, което касае назначаване на членове на СИК на територията на община Мизия, което е атакувано пред ЦИК. 

"Всички членове на секционните избирателни комисии от десетте общини ще преминат обучение, като всеки момент се очакват конкретни указания от Централната избирателна комисия под формата на методика", каза адвокат Албена Коцанкова- говорител на РИК- Враца.

Снимка: РИК-ВрацаМетодически указания се чакат и за гласуване в секции, където при невъзможност за гласуване с машина ще се гласува с хартиена бюлетина. До 26 юни избирателите с трайни увреждания, които желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, трябва да подадат заявление по образец. 

"За същите тези лица, които не са успели и не са подали заявление в този срок може да гласуват с подвижна избирателна кутия, ако заявят това и при условие, че на територията на населеното място е назначена подвижна секция, не по- късно от 5 юли 2021 година."

СИК ще получат техническите устройства за машинно гласуване и всички изборни книжа и материали до 10 юли 2021 г.

Планово и прецизно върви организацията за предстоящите предсрочни избори в община Козлодуй. С решение на РИК са назначени секционните избирателни комисии. Членовете ще бъдат 215, общо секциите са 25.

"Ако си подадат гражданите навреме заявление за гласуване с подвижна секция ще създадем още една. Ако имаме в болницата настанени хора, които се лекуват, ще създадем в болницата една секция. Ако имаме лекуващи се от COVID в болницата, ще създадем трета допълнителна и ако има карантинирани граждани, ще създадем четвърта", каза Лиляна Рашкова- секретар на Община Козлодуй.

Изчаква се списъкът с гласоподаватели от ГРАО. Относно машинното гласуване все още се чакат указания. Такива се чакат и за провеждане на обучение на членовете на СИК.

"Община Козлодуй има готовност да предостави достатъчно голяма зала, за да има разстояние между всички 215 членове, ако ще се обучават наведнъж заедно. Изчакваме и сме в пълна готовност."

10 са секционните избирателни комисии в община Борован. Там също имат готовност за изборите. 

"За подвижните не мога да се ангажирам с отговор. До 26 юни се подават заявления. Минаха консултации на политическите партии и коалиции относно членове, председатели. Не беше постигнато във всички секции какви ще бъдат от различните политически партии и коалиции лицата. Отидоха на служебно разпределение."

Подготовката за предсрочните парламентарни избори протича нормално и в община Бяла Слатина. Около 22 хиляди са гласоподавателите. 39 са СИК, каза кметът на Общината Иво Цветков:

"Имаме организация. За машините все пак има Централна избирателна комисия. Засега нямаме притеснения относно организацията на изборите, организацията е нормална... В момента не са сформирани СИК в болница, евентуално в дом за стари хора и подвижните секционни комисии. На по- късен етап се сформират в зависимост от подадените заявления за подвижна секция, до 26 юни се подават. И ще искаме от РИК да ни разреши образуването на тези секционни комисии."

Разлепени са списъците с гласоподавателите в населените места. Общината е предвидила средства за купуване на дезинфекционни материали. 

Около 1000 човека гласуват на избори в град Дунавци в община Видин. В изборните списъци са повече, но хората работят в чужбина или други градове на страната. В Дунавци има 4 СИК.

"Нашата задача е постоянно да обикаляме секциите, да следим да няма нарушения и ако има оплакване съответно ние се обаждаме в РИК... Помещенията за гласуване са грижа на кмета", обясни Димо Скорчев- кмет на град Дунавци.

Как могат да гласуват избирателите, ако постоянният и настоящият им адрес са в различни населени места? Какво трябва да направи избирател, ако констатира, че спрямо него са допуснати непълноти и грешки в избирателните списъци? Отговорите на тези още въпроси може да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59