Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Математиците получиха своите дипломи

23-ма отличници изпрати математическата гимназия във Видин

5
Снимка: Радио Видин

23 са отличниците от общо 75 абитуриенти на Випуск 2021-ва година във Видинската природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I". Младите зрелостници получиха днес на официална церемония своите дипломи за завършено средно образование. Трима от отличниците са с успех над 5,90. Официалната церемония започна с химна на България. Директорът на гимназията Румяна Петрова се обърна към випускниците:

"Скъпи зрелостници, нашите сърца, както и вратите на тази прекрасна сграда, повярвайте ми, винаги ще бъдат отворени за вас. Винаги ще сте добре дошли. Борете се! Никога не се предавайте пред нищо и пред никого, освен пред собственото си убеждение за морал, чест и достойнство! От цялото си сърце ви желая един широко отворен път, осеян с много лични победи и успехи! На добър час!"

Официални гост на събитието бяха Негово Високопреосвещенство митрополит Даниил, кметът на Видин Цветан Ценков, началника на РУО Веселка Асенова, Лиляна Цанова - председател на Училищното настоятелство и Таня Кълцева - председател на Обществения съвет на гимназията, които отправиха своите пожелания към абитуриентите. Към своите учители и връстници се обърнаха и отличниците Анна-Мария Дамянова, Емануил Пеков и Цветина Гошова.
"За нас абитуриентите от Випуск 2021 днес, училището свършва, за да започне един нов етап от нашият живот. Ще помня всеки един от класа с характерните за него черти. Сигурна съм, че никога няма да се забравим и училището ще ни запомни с любов.", каза Анна-Мария Дамянова.

"На първо място искам да благодаря на Бог, който всъщност е първопричината за всичко и причината днес толкова млади хора да се съберат заедно, за да отпразнуват един важен за тях момент, защото днес ние получаваме нашите дипломи. Това днес не е най-важната диплома, която ние ще получим. Не, не говоря и за университетската диплома, защото образованието е едно нещо. Живота и образованието понякога се различават помежду си и ние, ако не се научим да бъдем хора, да носим усмивка на другите около нас. Да им помагаме, когато се нуждаят от нас. Да практикуваме всички тези добродетели, които постоянно ни набиват в главата, че трябва да имаме в живота си. Ако не стигнем до там, да имаме живот изпълнен с тези неща, ние не сме научили нищо, без значение от това, какви дипломи имаме, какви отличия и какви успехи. И затова моето пожелание, към всички седящи тук е да не бъдат просто хора. Бъдете човеци, бъдете светлина и благословение за всички около вас. Ако ми позволите да направя тази препратка към Йовковото творчество и държавният зрелостен изпит - да бъдем като Сали Яшар - ден и нощ да се чудим какъв себап да направим за другите около нас. ", каза Емануил Пеков.

"Знам, че днешния ден е изпълнен със смесени чувства, затова накратко, за годините прекарани в Профилирана природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I", искрено благодаря!", сподели Цветина Гошова.

Калоян Милков, Деница Веселинова и Ева Тошева споделиха, на къде продължава житейският им път.

"В Нов български - информатика. Естествено с информатиката, в тази сфера в България. Най вероятно в някой по-голям град в България, понеже там повече се търси тази специалност", каза Калоян Милков.

"Ще ставам акушерка. Или Плевен или София. Повечето акушерки са на предпенсионна възраст и трябва да има повече млади хора, които да се занимават с това, пък аз смятам да се върна след това във Видин. Дано нашата болница да е на добро ниво тогава.", каза Деница Веселинова

"След като завърша, следва медия и журналистика в УНСС или в Софийски университет.", каза Ева Тошева.

Някои от присъстващите родители споделиха своята радост от дългоочаквания момент децата им да завършат училище и да поемат по своя път. 

"Разбира се, че съм доволна. Много ни радва цялото семейство... Разбира се, че се вълнувам. В университет ще продължи. Още не е решил."

Първенец на випуска е Анна-Мария Дамянова. Тя получи плакет и парична награда от Лиляна Цанова- председател на Училищното настоятелство. Средният успех от дипломирането на Випуск 2021-ва година на видинската математическа гимназия е 5,18, а от държавните зрелостни изпити 4,57.

*Повече от връчването на дипломите чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45