Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Белоградчик посреща празника си - Петровден с панаир

Традиционният Белоградчишки панаир ще бъде открит в събота. Така ще бъде дадено начало на програмата, с която града под скалите ще отбележи духовния си празник - Петровден. Името Петър, в превод от гръцки, означава камък, затова Светите апостоли Петър и Павел са избрани за патрони и покровители на града, а Петровден - за празник на Белоградчик. Панаирът ще се проведе от 26 до 29 юни в местността "Панаирището", съобщават от общинската администрация.


"Първият панаир в Белоградчик е организиран през 1906 година", обясни кметът Борис Николов: "Едно от важните неща в програмата за празника са няколко театъра за деца, но най-важното - започва фолклорният фестивал "От Тимок до Искър". Срокът за записване беше до 20 юни и вече имаме 20 състава, които са заявили участието си в него...


Във вторник е Петровден - празникът на нашия град, тогава имаме малко по-богата празнична програма с духови оркестри, връчване на награди и грамоти, концерти на почти всички наши самодейни състави и завършваме в 20 часа с Берковската духова музика. Всичко това ще бъде на "Панаирището". Ние проведохме една анкета сред населението, участваха около 300 човека и над 95% пожелаха отново панаира да го правим на "Панаирището". Така след 3-годишно прекъсване - правихме го на центъра на Белоградчик, се връщаме отново..."


"Раздвижването в туристическия бранш е факт, обяснява ситуацията в града кметът Борис Николов. Настоящата  година е по-добра за туризма. Нашите приходи са предимно от този сектор на икономиката, обясни той във връзка с последиците от пандемията. В Белоградчик са подготвили и богата лятна програма за привличане на туристите. За 6-ти път ще се проведе и традиционния вече летен фестивал "Опера на върховете"- над 200 билета вече са продадени, интересът е голям, допълни още Борис Николов.


"Инфраструктурата в посока от Видин и София към Белоградчик в общи линии е добра. За съжаление обаче не можем да получим подкрепа от АПИ за поддържане на пътя до Рабиша, имаме огромни проблеми, въпреки че това е държавен път. Не е решен и проблемът с изрязването на дърветата около пътищата. Пътувах до Салаш и там вече автомобилите трудно се разминават. Това пак е държавен път..."


Относно пандемията - трагично беше положението, много тежко финансово, както и за здравето на населението. Каквото трябваше да се направи от общинската администрация, ние го правехме...
Нашата болница във финансово отношение вече десетина години е в много тежко състояние. За съжаление вече 30 години няма политики в областта на здравеопазването. Това са едни бих казал социални болници, те не са болници, които биха на високо технологично ниво да извършват своите дейности. За мен няма логика да имаме защитени детски градини и училища в тези безлюдни райони, а да нямаме болници. Няма логика. Може детето да не може да иде на детска градина, но то трябва да бъде лекувано. За съжаление още няма решение на този въпрос. Не е задължително да бъде защитена болница, но тя трябва да е субсидирана от държавата..."   Каква реконструкция се очаква да бъде извършена на пещера Магурата, в какви други атракции за туристите ще се инвестира и ще бъде ли решен проблемът със сметосъбирането. На тези и други въпроси отговарят кметът Борис Николов, Биляна Борисова от Центъра за обществена подкрепа и жители на Белоградчик. Подробности по темата и целите интервюта - в звуковия файл.Вижте още
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: Досегашният модел пренебрегваше ключов регион като Видин

За да продължи промяната, трябва да се спре порочният досегашен модел , пренебрегващ българските региони, каза в "Посоките на делника" Настимир Ананиев, лидер на ВОЛТ. "След като говорим за промяна, значи да не следваме сегашният момент, където беше изкривена картата на България . Южна България е развита с инфраструктура, инвестиции, индустриални..

публикувано на 23.09.21 в 10:30

Любен Добрев: Проектът на Василев и Петков ще събере гласовете на разочарованите

Политическият проект на Кирил Петков и Асен Василев ще консолидира разочарованите от обещанията на т.нар протестни партии, каза в "Посоките на делника" политическият анализатор Любен Добрев , правейки сравнение с начина, по който НДСВ и ГЕРБ в началото са събрали подкрепа. " Блажените са вярващите , така бих коментирал прогнозата, че това..

публикувано на 23.09.21 в 10:20

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30