Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" на 25 юни 2021 година

Потребители на социални услуги от Видин са за седмица на Черноморието

От екипа на "Фондация подкрепа за реализация" обмениха опит с колеги

3
Снимка: Фондация Подкрепа за реализация- Видин

Фондация "Подкрепа за реализация" организира почивка в Приморско за потребителите на услугите в Центъра за социална  рехабилитация и интеграция във Видин. Заедно с това специалистите от екипа използват възможността да посетят  социални услуги в региона на Бургас. Престоят на Черноморието е за седмица. Преди две години за потребителите беше организирана почивка в Китен, но миналото лято заради мерките, наложени срещу пандемията се наложи пътуването до морето да бъде отменено. Сега ваканцията  беше очаквана от всички. Групата, която е в курортното градче Приморско е от 45 души- потребители и техните придружители, каза Даниела Иванова, специален педагог и логопед в ЦСРИ:

"Всички се чувстват чудесно. Времето е с нас и е прекрасно. Услугата, която ни предостави хотелът е олинклузив. Много сме доволни от това, което ни предоставиха като база, като хранене... Предстои ни разходка из залива с "пиратско" корабче, което е включено към офертата ни от хотела и ни предстои разходка до замъка "Влюбени във вятъра" в Равадиново." 
"Децата са много щастливи и това, което те им се дава тази възможност да са заедно в една среда,  те трудно могат да намерят по друго време. Тези деца са специални и те искат специално отношение"- каза Илианка Николова, която е сред придружителите. 
 
"Емоционално по-жизнени сме... Направих няколко снимки. Много добре се чувствам"- обясни  Любомир Нешев от потребителите на услугите в ЦСРИ.

"Неописуемо е да видиш как децата се радват", казва Галя Маринова- социален работник, екипен ръководител към фондация "Надежда за нашите деца", към която са защитено жилище за деца с умствена изостаналост и два центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания. 

Специалистите от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" във Видин съчетават ваканцията за потребителите с възможността да обменят опит със свои колеги.

"Тъй като отскоро фондация "Подкрепа за реализация управлява втора социална услуга, която е за деца с увреждания, нашата ръководителка реши да изпрати по-младото попълнение на екипа на обмяна на опит с други социални услуги от Бургас. През тези дни посетихме три социални услуги. Предстои да посетим още няколко. Бяхме в три центъра за социална рехабилитация. Едната услуга беше за деца с различен тип увреждания, втората беше за лица с психични разстройства  и третият център отново е за  деца с различен тип увреждания, както те най-вече работеха с деца с психични проблеми, с умствена изостаналост и с аутизъм. Останахме много очаровани от посещенията ни в тези услуги... Разказаха ни за техните дейности, за интеграционните дейности, за документацията, която изготвят. Обсъдихме новия закон за социалните услуги...Чисто административно нещата се припокриват. Това, което правим ние, го правят и те, но от гледна точка вече на работата с  потребителите, смятам, че колегите, които присъстваха на тези срещи- трудотерапевтите могат да почерпят идеи за работа с деца с аутизъм и деца с психични разстройства. При нас тези случаи не са били толкова чести. Ние по-скоро сме работили с деца, които са с физически увреждания...В събота, утре сме поканени от Център за социална рехабилитация и интеграция на деца и младежи с увреждания в Китен. Те ще проведат събитие на открито, което ще е със спортни дейности Поканени са известни български спортисти. Смятам, че ще бъде много интересно. От там ще можем да почерпим идеи за организация и на нашите мероприятия"- обясни Юлита Петрова, организатор "Социално обслужване" в ЦСРИ.

"Колегите ни посрещнаха радушно. Бяха се подготвили. Обсъждахме трудности в работата. Разменихме си идеи и контакти"-каза трудотерапевтът Моника Петкова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41

Колко горещо ще бъде това лято

Над 10 дни продължава горещата вълна в България, с температури около 40 градуса. Видин не прави изключение от общата картина, въпреки че районът се отличава с малко по- особен климат от останалата част на България.  "Всяко лято във Видин е топло. Всяко лято има температури над 35-36 и повече градуси. Понякога Видин също се явява и като колос...

публикувано на 18.07.24 в 16:34

Община Белоградчик иска да изгради граничен пункт със Сърбия

В петък, 19 юли, ще бъде отворена границата със Сърбия между селата Салаш, община Белоградчик и Ново корито в Княжевац, Сърбия. На българо-сръбската граница започва 99-ото издание на международния събор при прохода Кадъ Боаз. От години се говори за изграждане на граничен пункт на Салаш-Ново корито. Сега Община Белоградчик е изпратила..

публикувано на 18.07.24 в 15:18

Музеят във Видин дигитализира артефакти

Филм представя колекциите на Видинския музей . Заснет е по сценарий на археолога д-р Ваня Ставрева . В създаването му участват също уредниците Николай Казашки, Светослава Светославова и д-р Катерина Дюлгерова. Изработен е по проект, чиято цел е да помогне на музейните работници от пограничните райони на България, Румъния и Сърбия да подобрят..

публикувано на 18.07.24 в 14:10

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00