Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнян Асенов: Няма да се поколебая да предприема всичко необходимо за честни и прозрачни избори

Снимка: Радио ВИДИН

В края на следващата седмица са предсрочните парламентарни избори. Основната функция на служебното правителства, назначено от президента Румен Радев, е осигуряването на честен и прозрачен вот. На регионално ниво с тази функция в област Видин е натоварен областният управител Огнян Асенов, който встъпи в длъжност на 20 май с уверението, че "ще вложи всичките си усилия, опит и умения, за да гарантираме честен вот на българските граждани".

Радио ВИДИН: Г-н Асенов, каква е обстановката в област Видин в навечерието на изборите?

- Към настоящия момент обстановката е нормална, бих казал, дори спокойна, работна обстановка. В ход са процесите по организационно-техническата подготовка на изборите и всяка институция, ангажирана с процеса, изпълнява своите задължения, за които отговоря, съвестно и срочно. Спазват се стриктно сроковете от хронограмата на Централната избирателна комисия. Към момента председателят на Районната избирателна комисия не е споменавал за проблеми, свързани с дейността на комисията. Очакваме следващите решения на ЦИК.

Инициирахте поредица от срещи с ръководители на институции и местната власт. Каква е целта на тези срещи и какви са резултатите от тях?

- Целта на тези срещи беше точно разговор на тема "Организационно-техническа подготовка на изборите"- извеждане на проблемите, извеждане на всички онези въпроси, които налагат да бъдат взети конкретни решения както от нас като администрация, така и от контролните органи, които контролират дейностите по провеждането на изборите. Резултатът от тях е поета отговорност за недопускане на порочни практики и осигуряване на честни и прозрачни избори. Резултатът също е координирани действия на отговорните за изборите институции и местни власти. Ако всеки един представител на институции е отговорен и съвестен, бих добавил и всички участници в процеса на изборите, ще освободим гражданите от усещането за купен и корпоративен вот.

По време на тези срещи очертаха ли се проблеми, свързани с изборния процес, и предприети ли са стъпки за отстраняването им?

- Разговорите с представители на местната власт бяха именно от гледна точка да бъдат изведени онези проблемни въпроси, които налагат нашата намеса за тяхното разрешаване. Към момента нещо неразрешимо не бих казал, че е поставено като проблем. Подготовката протича съвсем нормално. Пред кметовете има значително повече предизвикателства, но те не са свързани с подготовката на изборите, а се отнасят до други теми, съпътстващи дейността им в съответните общини- състояние на пътна мрежа, обезлюдяване, социално-битови проблеми на жителите и т.н. Бих искал да подчертая, че, що се отнася до подготовката на изборите, нямаме към момента нерешени въпроси.

Откликват ли ръководителите на институции и на местните власти, заинтересовани ли са от подготовката на изборите?

- Комуникацията между нас като Областна администрация и останалите ръководители на териториални звена и институции, представители на централната изпълнителна власт, е нормална, добра комуникация. Институциите работят заедно и в синхрон. Дейностите се планират своевременно и оперативно, така че да няма проблеми, свързани с обслужването на гражданите на област Видин.

Набелязани ли са потенциално "слаби места" при обезпечаването на изборния процес?

- Не бих ползвал израза "слаби места", но бих отбелязал, че към момента все още нямаме информация каква ще бъде логистиката на машините за гласуване и как ще се организира целият процес, за да избегнем напрежението в последния момент. Очакваме такива решения на ЦИК за разпределението и получаването на машините за гласуване. Надявам се всички машинни устройства да бъдат изправни и да работят безпроблемно, защото това в голяма степен ще улесни предаването на протоколите след това. Надявам се времето за тяхната обработка да е значително по-кратко, отколкото през април тази година, когато отчитането на протоколите се е проточило значително. Също така се надявам членовете на секционните комисии да подходят отговорно към своята работа и в детайли да се запознаят с методическите указания на ЦИК, където подробно се разписва начинът на работа, попълване и отчитане на самите изборни протоколи.

Основната задача на служебното правителство и на Вас, като областен управител, е да се осигурят честни и прозрабни избори. Какви са най-честите изборни нарушения и престъпления във видинския регион през годините, как ще противодействате?

- В електронния публичен регистър на жалбите и сигналите, подадени до Районната избирателна комисия, от предходните избори се вижда, че общият им брой е 33. В по-голямата си част те са свързани с извършване на агитационна дейност в изборния ден или деня за размисъл, съмнения за нарушение на тайната на вота при гласуване с машина, поставяне на агитационни материали на нерегламентирани места, агитация и участие в предизборни срещи на кметове и кметски наместници. От друга страна, в областната дирекция на МВР постъпват различни по своя характер сигнали и информация. Част от тях са свързани както с нарушения на обществения ред, така и с купуване на гласове. Сигналите обаче са твърде общи и моят апел към гражданите е да бъдат в максимална степен конкретни и точни, за да могат съответните служители да реагират бързо и адекватно на тези сигнали. Що се отнася до първата част, Районната избирателна комисия е разгледала всички сигнали и по тях има приети решения, като в голямата си част тези жалби и сигнали са оставени без последствия, а дали ще бъдат доказани като престъпления по Наказателния кодекс, е по компетенциите на правоприлагащите органи.

Прави ли се всичко възможно за осигуряване на спокойни и честни избори на 11 юли в област Видин?

- Бих искал да подчертая, че основната наша цел е насочена именно към това- да създадем една нормална и спокойна обстановка за провеждането на честни и прозрачни избори. Считам, че съвместно с другите институции, с които работим, работим в правилната посока и се стремим да прекъснем порочни практики на предстоящия вот. От страна най-вече на Областната дирекция на МВР се извършват различни по характер дейности и се предприемат и специализирани операции с цел да не се допусни опорочаване на изборите. Основни обаче остават моралът и отговорността на всеки един от нас. Не само купуването, но и продаването на гласове е престъпление, което не трябва да допускаме. Призовавам всеки един избирател да си даде ясна сметка, че неговият глас не е за продан. Призовавам всеки един избирател да сигнализира компетентните органи в случай, че има сигурна и надеждна информация за извършено нарушение на избирателното право.

Освен подготовката на изборите, има и редица други задачи, в компетенциите на Областната администрация, които трябва да изпълнявате. Разкажете и за тях.

- Основната дейност е свързана с организационно-техническата подготовка на изборите, но освен това Областна администрация-Видин продължава да предоставя административни услуги, продължава изплащането на обезщетения на правоимащите лица за отчуждените терени по Е-79, работи активно комисията за разглеждане на жалби и сигнали на граждани и юридически лица, извършват се проверки на място за изясняване на съответни въпроси, приключи проверката за готовността за безопасна експлоатация на язовирите в областта, считано от 1 юни бяха назначени лица по Националната програма за заетост и други такива дейности, които съпътстват ежедневната работа на Областната администрация. Що се отнася до обстановката на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат, трафикът през пункта се осъществява с висока интензивност, граничният пункт работи с пълен капацитет и максимална натовареност. От наша, българска, страна се предприемат всички необходими мерки за ритмична работа на пункта.

Има ли разлика между ситуацията през 2017 година, когато отново заехте поста Областен управител преди парламентарните избори, и сега? Като че ли сега е по-голямо напрежението?

- Тук сте напълно прав. Действително сега обстановката е малко по-натоварена, в този смисъл и отговорностите са по-големи. През 2017 година, като че ли обстановката беше малко по-спокойна без, разбира се, това да означава, че отговорността е била по-малка по отношение на организация и провеждане на изборите. Но виждам разликата между мандата 2017 година и сега.

Ще се справите ли, така че изборите на 11 юли в област Видин да са спокойни и честни?

- Мисля, че не трябва да има съмнение в това. Полагаме всички усилия, правим необходимото, основната наша цел и задача е именно тази. Аз няма да се поколебая да предприема от законова гледна точка всичко онова, което е необходимо, за да постигнем това.

Повече- в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Валери Димитров: На 100% е обезпечена подготовката на изборите в област Монтана

Готовност за нормалното и спокойно протичане на парламентарните избори на 2 октомври декларира областният управител на Монтана Валери Димитров : "По отношение на организацията, това, което зависи от Областната администрация, всичко по план-график е направено, съгласно Изборния кодекс, разпорежданията на ЦИК и Районната избирателна комисия. На..

публикувано на 27.09.22 в 12:12

Ясни са преференциите за кандидат-депутатите от община Мездра

Централната избирателна комисия обяви резултатите от гласуването в изборите за народни представители на 14 ноември 2021 г., разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони в 47-ото Народно събрание и броя на получените предпочитания за кандидатите по кандидатски листи в отделните изборни райони.   Данните..

публикувано на 19.11.21 в 11:00

Пет политически сили с депутат от Монтана

Централната избирателна комисия утвърди със свое решение разпределението на мандатите на партиите и коалициите по многомандатни изборни райони след изборите за народни представители на 14 ноември. От област Монтана в 47-ия парламент ще има петима депутати от пет различни политически сили. ПП "Продължаваме промяната" ще бъде представена от Инна Иванова ,..

публикувано на 19.11.21 в 08:37

ЦИК обяви мандатите за народни представители от Враца

Централната избирателна комисия обяви окончателното разпределение на мандатите в 47-ото Народно събрание. Най-много депутати ще имат "Продължаваме промяната" - 67, след тях са ГЕРБ-СДС с 59 народни представители. Третата по численост група е ДПС с 34 депутати. БСП ще имат 26 депутати, а "Има такъв народ" - 25. "Демократична България" е с 16 народни..

публикувано на 19.11.21 в 07:49

Официално: депутатите от Видин

Централната избирателна комисия обяви   мандатите за народни представители в Четиридесет и седмото Народно събрание. Росица Кирова печели за трети пореден път парламентарните избори в област Видин, като водач на листата на ГЕРБ-СДС от гражданската квота на коалицията. Тя беше народен представител в 45-ото и 46-ото Народно събрание, като вторият път е..

публикувано на 18.11.21 в 20:35

Изборните бюлетини за вота в неделя пристигнаха във Видин

80 000 бюлетини, предназначени за предстоящите на 21 ноември 2021 г. избори за президент и вицепрезидент,  бяха доставени в Областна администрация Видин при засилени мерки за сигурност,  съобщиха от областната администрация. Бюлетините ще се съхраняват в определено за целта помещение в сградата на Областна администрация, оборудвано със СОТ, а..

публикувано на 18.11.21 в 15:50

Бюлетините за изборите в неделя пристигнаха в Монтана

Бюлетините за втория тур на изборите за  президент и вицепрезидент на Република България  на 21 ноември пристигнаха в Монтана. За областта са осигурени 123 000 бюлетини. Те ще се съхраняват по полицейска охрана в сградата на областната администрация от където ще бъдат транспортирани до общините в региона.  Малко над 121 000 жители на област..

публикувано на 18.11.21 в 15:43