Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Откриха жътвената кампания във Видинско

4
Снимка: Радио ВИДИН

Жътвената кампания в област Видин беше открита тази година в землището на село Макреш. Присъстваха земеделски производители от почти всички общини в област Видин, което показва, че земеделието е един от най- успешно развиващите се отрасли в областта. 

"Щастлив съм, че този празник се провежда за трета поредна година. Безспорно браншът има бъдеще и става все по-перспективен за региона. За последните 10 години земеделските производители от Видинска област успяха да модернизират цялостно стопанствата си... Българското земеделие е национална кауза. Отбелязването началото на жътвата през последните се превърна в традиция на зърнопроизводителите. земеделските производители от нашия регион през миналата година получиха едни от най- високите добиви в страната. Значителното повишаване на цените на земеделските култури позволи на земеделските производители да формират печалба, която да инвестират в закупуването на нова селскостопанска техника, семена, торове и земеделска земя", каза  Жечко Андрейнски - председател на видинския съюз на зърнопроизводителите.

Добивите тази година се очаква да бъдат в границите на средните добиви за региона. Падналите дъждове и градушки са нанесли сериозни щети на селскостопанските култури, като силно е засегната рапицата. През настоящата година в област Видин се очаква да се приберат над 450 000 декара пшеница, 15 000 декара с ечемик и около 30 000 декара с рапица.

Кметът на община Макреш Митко Антов каза, че сега е времето, в което земеделецът вижда резултата от своя целогодишен труд:

"Зърнопроизводството е добило нови измерения и мащаби. Не случайно жътвата е празник. Днес е денят, в който ние започваме да прибираме хляба с висока почит и уважение."

"Поздравявам ви за всички успехи, които имате. Ползотворна ще бъде работата ни и за напред, надявам се. Да е добър добивът, с високи добиви и пълни хамбари. Успешен старт на жътвата", пожела Илияна Стоянова- заместник директор на областна дирекция "Земеделие и гори".

Приветствие отправи и директорът на областната разплащателна агенция при държавен фонд "Земеделие" Любомир Здравков:

"Винаги може да разчитате на подкрепата, разбирателството и професионализъм от наша страна. Основните цели на новото ръководство на фонд "Земеделие" са осигуряване на бързо и коректно изпълнение на политиките на министерство на земеделието, храните и горите. Приоритет за нас е модернизацията както на селското стопанство, така и на българската икономика."

Видинският митрополит Даниил отслужи водосвет и пожела на земеделските производители:

"Успешна, благополучна жътва. Нека Господ я направи спорна."

Маргарита Костова е регионален представител на фирма "Екофол", която произвежда листни торове повече от 30 години. Продуктите са български патент. Фирмата беше един от спонсорите на официалното откриване на жътвената кампания. 

"Мога да отчета едно израстване на земеделците, те са отворени за новостите. Видинският съюз е изключително сплотена организация. Учат се взаимно. Постоянно искат новости, правим с тях опити, просто надграждат в работата си и това, разбира се, се отразява и на добивите им", сподели Маргарита Костова.

Все още не може да се прогнозира колко ще е добивът тази година, каза Станислав Иванов- частен земеделски производител от Макреш. Отглежда зърнени култури, от които около 2000 декара с пшеница:

"Тепърва предстои да жънем. На 500-600 килограма ще сме доволни. Можеше и по-зле да е, имам предвид градушката, която ни сполетя... Добивите в голяма степен зависят от стопанина. Не може изцяло да разчиташ на земята. Трябва торене, грижи."

Ритуалът "зажънване" представиха самодейци от читалище "Мито Марков-1912"-  село Макреш и читалище "Надежда-1906" - село Раковица.  

Жътвата е най-големият трудов празник в бита на нашите предци. За първи ден на жътвата всички били пременени като за празник. Народът вярва, че жътвата трябва да започне в слънчев ден, понеделник или сряда, за да е спорна работата през цялото лято. 

Галерия

Вижте още

С изложба Архивът във Враца отбелязва 100 години от рождението на Никола Дадов

Дигитална изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на Никола Дадов - заслужил артист и почетен гражданин на град Враца, е подредена от отдела на Държавен архив Враца. Никола Дадов е роден на 20 ноември 1921 г. в град Струмица, тогава в Сърбо-хърватско-словенското кралство. Учи в музикална академия. Актьорската му кариера започва в..

публикувано на 18.10.21 в 16:10
книги

Кампания приканва ученици да дарят книги на училищните библиотеки

С призива "Бъди съвременен будител" кампанията за насърчаване на четенето и любовта към книгите "Купи 1 книга. Дари я на своето училище!" приканва учениците да дарят на училищната библиотека нова книга за Деня на народните будители - 1 ноември.   В специално създадената фейсбук страница на инициативата ще бъдат публикувани..

публикувано на 18.10.21 в 14:45

Депото за отпадъци няма да се охранява от частна фирма

Регионалното депо за отпадъци във Видин няма да назначава външна фирма, която да пази мястото. С 14 гласа "против", 9 "въздържали се" и 2 "за" на днешното заседание на Общинския съвет беше отхвърлено предложението на кмета на общината Цветан Ценков . "През видеокамерите виждахме хора, които отиваха на работа, за да спят. В Депото се опитахме..

публикувано на 18.10.21 в 13:24

В „Музикална зона“ слушаме малката голяма музикална дива Кайли Миноуг

  Ще се насладим на песните на една дребна на ръст жена, но с големи постижения в областта на музиката. И въпреки, че вече е на 53г., Кайли Миноуг може да се похвали с нова музика, нова любов и нови рекорди в класациите.   Иконата в поп музиката покори световната сцена, сърцата  на меломаните и на мъжете, възвисявайки се едва 153 см. над земята. Докато..

публикувано на 18.10.21 в 09:53

"Неделник" от 17 октомври 2021 година

"Неделник"- а е тук. Предстои ви пътуване към центъра на Европа. Да, ще отидем до Брюксел , където завърши ​Европейската седмица на регионите и градовете. Това е е най-голямата годишна проява, провеждана в Брюксел, посветена на регионалната политика. Има много важни неща от там свързани със Северозапада. За събитието ще ни разказв а Мариана..

публикувано на 17.10.21 в 14:08

Доброто и лошото семе

В Четвърта неделя след Неделя подир Въздвижение, която отбелязваме днес, Църквата ни отваря телесните и духовни очи, за да прозрем и видим Бог, Който се явява като един Сеяч, Който сее Словото на Евангелието и ни призовава да го следваме и дадем изобилни и достойни плодове. "Който има уши да слуша, нека слуша!" /Лк. 8 :15/..

публикувано на 17.10.21 в 08:00

"Хроники на доброто" разказват за ролята на гражданските организации

В "Заедно" представяме "Хроники на доброто", едно издание, което помага на обществото да види и разбере гражданските организации. Говорим с Петя Генова, нашият сътрудник в Берковица и един от авторите в книгата. "Хроники на доброто" ни срещат с едни наистина чудни герои, които правят света по-добър, които дават надежда и оптимизъм на много..

публикувано на 15.10.21 в 16:45