Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Да се каем, докато има още време

Снимка: www.pravoslavie.bg

Петата Неделя след Петдесетница, която отбелязваме днес, Евангелското четиво ни напомня за Божието величие и Неговата любов към човешкия род.

"В Евангелието често четем за това как към Господ Иисус се обръщали различни хора: с молба, с въпроси, с искания или даже с упрек и укор. Ето нещастният баща на бесноватия юноша говори със сълзи в гласа, с надежда и в същото време със съмнение: "Вярвам, Господи! Помогни на неверието ми!" А ето римският стотник, който проси Господа да изцели неговия слуга – у него няма никакви съмнения. Той казва: "Както аз заповядвам на своите войници, така и Ти имаш власт да заповядаш на болестта да остави моя любим слуга". А друг идва и пита: "Какво да сторя, за да постигна живот вечен?" Трети идва да благодари за извършеното от Господа изцеление. И всеки от нас, четейки Светото Евангелие, може да разпознае себе си в един от тези хора, защото и ние днес продължаваме така да се обръщаме към Господа, всеки със своята нужда, със своите сърдечни страдания, с радост или с благодарност.

И през цялата човешка история преминава този вик: "Иди си! Ти стоиш на нашия път към благополучието, към безгрижието, към забравата… Иди си от нас, не безпокой нашите души, нашия сън!" – но така мислели и чувствали не само древните гадарински езичници, а и мнозина от нас. Защото, когато Господ чука по нашите сърца, ние не искаме да се отзовем, ние Го отпъждаме, искаме да ни остави на мира.

И така, вие виждате, че думите, изречени от хората, които се обръщали към Господа, могат на много да ни научат: едни поддържат в нас вярата: "Господи, помогни на неверието ми". Други ни научават  да благодарим, трети ни научават да питаме Господа за тайните на живота и пътя, а четвърти, както думите на гадаринците, ни предупреждават да не изпуснем своя момент, своето време и когато Господ ни изпраща Своя дар, да го приемем от все сърце и да се отзоваваме на него през целия си живот. Амин!"

Протойерей Александър Мен

В рубриката "Съвременна Библия" - Лоръл Хъбард (Laurel Hubbard) е класирана за Олимпиадата в Токио. Тя е състезател по вдигане на тежести от отбора на Нова Зеландия. Но участието и е доста оспорвано и носи огорчение на мнозина от конкурентките и. Причината е, че Лоръл е индивид с биологичен мъжки пол. Тя е първият трансджендър спортист, допуснат на Олимпиада. Какво поражда казусът? Новозеландският олимпийски комитет изисква дължимото уважение, което явно е отдадено. Но както се сещате, има сериозно засегната страна. Това са жените, които ще излязат на подиума, за да преследват олимпийска титла в битка с Лоръл. Защо се стига дотук? Били Греъм е казал: "Нашето общество се старае да не нагруби никого, освен Бога." Мисля, че когато нагрубяваме Бога, спираме да уважаме истински и хората.

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята,..

публикувано на 27.08.24 в 19:15

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39