Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Заради липсата на напояване стопаните очакват по-ниски добиви от пролетниците в условията на засушаване

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

Снимка: Светослав Цветанов


По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята, която ни храни" директорът Янчо Василев: 

"Съгласно Постановление на МС от 2000-та година, са утвърдени балансите на поливните площи, за област Видин към онзи момент са 124 580 в почти всички общини, с изключение на общините Чупрене и Бойница. За 2024 година към клон Видин имаме сключени два договора за напояване с обща площ 4836 декара само в общините Макреш и Белоградчик. "Напоителни системи" е бенефициент по мярка 4.3 от Програмата за развитие на селските райони- мярка "Подкрепа за инвестиции в инфраструктура, свързана с развитие и модернизиране или адаптиране на селското и горското стопанство". Изпълняваме два проекта- за реконструкция и модернизация на дюкер "Видбол" и за реконструкция и модернизация на главен напоителен канал М-2 и кана Р-12. И двата обекта са на територията на община Макреш, в землищата на селата Толовица, Макреш и Шишманово..."

С реализацията на проекта за реконструкция на дюкер "Видбол" ще се постигне значително намаляване на загубите на вода от течове. Прогнозира се максималните загуби на вода, следствие от обезвъздушаване и допуснати течове от не добре затворени спирателни кранове да стане не повече от 2%, или нов КПД 98%. Проектът за реконструкция на елементи на съществуващи хидромелиоративни системи за напояване - главен напоителен канал М-2 и канал Р-12 към напоителна система "Рабиша" цели да бъде осигурено намаляване загубите на вода и по-ефективно използване на количеството им за напояване, което от своя страна ще доведе до икономия на вода, до поддържане в добро състояние на водните тела, както и ще смекчи натиска от климатичните промени. Ще бъде увеличена и напояваната площ. 

Заради поливния сезон ремонтът на двата обекта е преустановен. Крайният срок за завършване на рехабилитацията на напоителните съоръжения е април следващата година. 

Със собствени средства от "Напоителни системи" извършват ремонт и на два от каналите на помпената станция в землището на селата Толовица и Рабиша, след което площите за напояване ще се увеличат, допълни Янчо Василев. 

По думите му трябва да се съобразяваме с промяната на климата, да отглеждаме по-сухоустойчиви култури, да започнем да пестим водата, защото тя не е неограничен ресурс: 

"Всичко онова, което сме вършили до този момент, трябва да го забравим- да разпиляваме водата и да не се грижим за нея. Една от насоките е да променим начина на напояване на земеделските култури, да сменим старите методи на гравитачно напояване и дъждуване, защото разхода на вода е много голям, в същото време се нанасят и щети на почвата..." 

Според Янчо Василев новите методи, които трябва да се въведат, са капково, подпочвено и микро напояване. За тях трябват сериозни инвестиции, но те си заслужават. Трябва да се променим, категоричен е Василев:

"Тези методи са свързани с определени култури, определени площи и определен тип почви. Земеделските стопани трябва да започнат да мислят много сериозно и в тази връзка. Трябва сериозно да се помисли за смяна на културите... Тази година есенниците дадоха много добри резултати, за разлика от пролетниците, при които няма да бъдат никак добри резултатите..."

Земеделските производители ще получат безвъзмездни средства за напояване, съобщиха наскоро от министерството на земеделието. Те могат да кандидатстват за подкрепа на разходите за вода за напояване до 31 октомври 2024 г.  Максималният размер на помощта е до 280 000 евро. Фермерите трябва да имат договор за 2024 г. с доставчик на услугата "доставяне на вода за напояване", сключен до 10  октомври включително. Заявления се подават в Областните дирекции на фонд ”Земеделие” до 31 октомври,  а помощта ще бъде изплатена до 10 декември. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34