Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жега е! Как да се разхладим?

басейн
Снимка: РАДИО ВИДИН

След частичното разхлаждане от преди две седмици, предизвикано от бурите и градушките, отново температурите се нажежиха и термометрите започнаха да достигат до 37-40 градуса.  Ако се охлаждаме на климатик, не бива разликата между външната температура да е много голяма, съветва д-р Николай Николов, завеждащ отделението по белодробни болести към видинската болница "Света Петка" и работещ към Медицински център "Свети Димитър" като пулмолог. Възрастните и хората с хронични заболявания трябва да избягват да излизат в часовете от 10 до 15 часа. Повече консумиране на течности и по-често, светли дрехи и да се избягва директната слънчева светлина са също сред съветите на доктора:

"Настъпилите по-горещи дни за белодробните заболявания, както и за всички други заболявания, това е стрес за организма. Повече се отразява на сърдечно-съдовата система, но и белият дроб не е пощаден. Като съвет - климатиците нормализират температурата, но не бива разликата да е твърде голяма, т.е. 3-4 градуса може да има разлика. Ако температурата навън е 40 градуса, може да бъде 27-28 максимум, да докараме в помещението. Има значение и самото раздвижване на въздушния поток в помещението. Ако помещението се ползва само от едно семейство, което постоянно са заедно, няма кой знае какъв риск, но ако е в обществена сграда, тогава съществува сериозен риск от пренасяне на въздушно-капкови инфекции, въобще всякакви вирусни инфекции, защото самото раздвижване на въздушните маси създава условие да пренася от човек на човек инфекциозни частици. Препоръчва се да се прави хигиенизация на климатика. Да се почистват редовно филтрите. В най-топлите моменти да не се излиза навън поне във времето от 10 до 15 часа. Хора с по светъл цвят на кожата, предразположени към някакви заболявания, не е желателно да се излагат на този риск, защото има риск от злокачествени заболявания, най-вече като меланома. Хубаво е да се носи шапка, по-светли дрехи, придвижването де е на по-сенчестите места, повече течности задължително и по-начесто."

Вариант за спасение от жегите, освен басейни, реки, езера и всякакви водоизточници, са планините. Симеон Каменов е работил като планински водач над 30 години. Споделя, че за последно е ходил на море преди повече от 40 години: 

"Аз съм ходил само два пъти на море и то заради децата преди 40-50 години. Само балкана. Това е природата, здравето, да не говорим въздуха, водата каква е. На всяка крачка ти се сменя панорамата, което е много важно за емоционалното чувство на човека. Красотите не могат да се опишат, те трябва да се видят. Както е казал поета - за да почувстваш Пирин, трябва да отидеш в Пирин, иначе не става. За туризма няма възраст и сезони, докато за морето има - 2 месеца в сезон. Мога да ви покажа, да стъпите в сняг през юли, август. Преспи посред лято. Той, за да се запази е по-прохладно. Трябват хубави обувки, ако мисли, че ще прави преходи. Обувките да не са нови.  Да са малко носени, за да знае дали няма да го убиват. 2-3 чифта чорапи. Тениски, защото тениските се изпотяват. За високопланинските хижи, при всички случаи ще му трябва една вълнена жилетка, вечер да я облече. Иначе якетата - по-важно е да са тънки, леки, но да пазят от вятъра. Трябва да има и дъждобранче някакво. Задължително шапка, ако ще и бебешка да е. Важно е групата, ако се състои даже от двама, единия се определя за водач и всички го слушат него и се тръгва рано преди всичко, особено за високите върхове."

Повечето видинчани предпочитат басейните, реката или градската градина за разхлаждане, може би защото планините и високите върхове са далеч от крайдунавския град. Някои предпочитат и бирата показва анкета на радио ВИДИН:

"На басейн по ми харесва, защото е чиста водата... Както сега в градината, в къщи, на сянка... На село... Крия се на работа... Пия бира... На басейн, защото е чистичко... Всеки гледа да се спаси от жегите, решихме на басейн да отидем."

*Повече по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 12 000 души в област Видин ще получат помощи от БЧК

БЧК започва раздаването на хранителни продукти и хигиенни материали от програмата на Европейския съюз за подпомагане на уязвими хора. Първият пункт в област Видин ще бъде открит на 3 април в община Ружинци. Поетапно ще бъдат обхванати и останалите общини в областта, обясни председателят на Областния съвет на БЧК-Видин Цветелина Петрова и посочи..

публикувано на 29.03.24 в 13:00

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30