Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как се поддържат чешмичките в град Видин


Изключително важни за всеки град са източниците на вода. Особено важни и необходими стават те през лятото, когато температурите са доста високи и всеки търси прохлада и възможност да пийне глътка студена вода. Чешмите създават една особена атмосфера на чистота и прохлада. Видин е град, в който има много чешмички - пред "Стамбол капия", в Крайдунавския парк, в парк "Владикина бахча", в парк "Рова". За съжаление, тези чешми  не се почистват и това не е приятно за хората, които ги ползват, показа анкета на Радио Видин:



"Не му давам да пие вода на детето, искам да се поддържат чешмичките и фонтаните, рядко се чистят... Да, притеснява ме тази плесен, защото може да има и болести, да не се пипа, защото може да се заразиш... Да, наливам си вода... Не, това е нормално, това са водорасли, не е плесен. Да се изчисти, ама кой да го изчисти..."


Зададохме въпроси към община Видин за това  как се поддържат чешмите във Видин, задължение ли е на общината да почиства чешмите, колко от тях се поддържат в града и  предстои ли да се изградят нови. 

Получихме отговор от Общинско предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство“ , че след нашия сигнал: "са предприети незабавни мерки за почистване на питейните фонтанки в град Видин. Периодично се извършват огледи на всички чешмички за пиене на вода и се извършват необходимите ремонтни дейности. Например, постоянно се налага да бъдат отпушвани фонтанките в Крайдунавския парк, които се задръстват от изхвърлени отпадъци (опаковки, мокри кърпички, пясък и др.).

Общинското предприятие поддържа осем чешми и фонтанки в град Видин. В момента не работи единствено фонтанката в парк "Владикина бахча" поради сериозна авария в отводнителната система. Предстои отстраняването на проблема.

 
Предвижда се да бъде направено цялостна проектиране на Крайдунавския парк от крепостта "Баба Вида" до Колодрума. Бъдещият проект ще предвижда и изграждане на допълнителни съоръжения за пиене на вода."

чешмичка в парк Рова


След отговора от община Видин, проверихме как са почистени чешмичките в центъра, видинчани вече са  забелязват промяната:


"Забелязвам промяната, то преливаше, беше зелено, само дето жаби не се бяха завъдили. Сега е доста по-добре... Трябва да се поддържат тези неща, в този вид човек с кеф ще си налее вода... Сега е по-приятно и за пиене и за външен вид най-вече... Почистено е, харесва ми, в тая горещина това е най-добре."

Симона Стилиянова е видинчанка, млад еколог, тя създава Карта на чешмите в България, като идеята ѝ е картата да се ползва като мобилно приложение  и да облекчава хората, които искат да си наливат вода:

"Може би преди две години я направих картата... И нямаше да я има, ако не бяха всички доброволци, които ми помагаха и продължават да ми помагат..Идеята за картата беше този начален момент, когато започнах да ходя навсякъде с шише за многократна употреба, а не исках да си купувам  бутилирана вода в пластмасово шише... Направих картата в Гугъл и тя е интегрирана с всяка мобилна навигация  и всеки, може  да си я добави на навигацията на телефона си и да зададе конкретна избрана чешма, към която картата да го заведе. Например за Видин хората не знаят всички чешми, например зад гимназията  в алеята в парка има такива и не се ползват много. Това  е изключително удобно не само в града, но и ако си на излет в планината ..."





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00