Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наследник на известни видински фамилии направи ценно дарение за родния град

5
Снимка: Държавен архв- Видин

Гравюра на план на Видин от ХVІІІ в. и цветна литография на Видинската крепост от 30-те години на 19 век дари на отдела на Държавния архив във Видин д-р Слави Евдокимов. Той е лекар, ортопед, наследник на видинските фамилии Евдокимови и Митракиеви.  Живее и работи в Германия. Има колекционерски интереси, издирва и откупува ценни документи за историята на родния си град.


"Чувствам се силно свързан с град Видин. Това е не само моето родно място, но и родното място на моя баща, на моя дядо на моя прадядо. Тук са ми корените. Преди 17 години, когато напуснахме държавата България, това не беше много лесно решение. Корените не са изтръгнати. Моят интерес винаги е бил към историята. Историята ни дава много, от нея можем да се поучим за много неща, да направим изводи за бъдещото и разбира се историята на моя роден град винаги ме е вълнувала и интересувала“, обясни причината за дарението  д-р Слави Евдокимов. 


Това е поредното дарение, след като миналата година дарява първите документи за архива, разказа началникът на отдела на Държавния архив във Видин Светлана Кръстева:


"Дарението е резултат от неговите колекционерски интереси, от обичта му към родния град и желанието да издирва интересни документи за Видин. По този начин той е открил и откупил карти от 1740 година и 1760 година, които дари на видинския архив миналата година. Открил е документ в Архива на войната във Виена и е направил поръчка за копие, което са му изготвили много интересна брошура на главната крепост на Видин, както се вижда около обяд. Така е озаглавен самият документ. Колегите от австрийския архив описват, че документът е рисуван ръчно, с мастило от Индия. Оригиналът е от около 1731 година. Това копие също е много интересно документално свидетелство за Видин. Вчера д-р Евдокимов направи и още едно дарение-гравюра на план на Видин от XVIII век и много красива цветна литография на видинската крепост от около 1830 година. Благодарни сме му за съпричастността към нашите задачи, към мисията на държавните архиви - да съхраним и предадем напред ценните исторически документи."


Д-р Евдокимов открива, че в чужбина са запазени много документи, които разкриват историята на родния му Видин. Вместо да ги запази за лична колекция, решава да ги дари на Държавния архив и е убеден, че това е единственото правилно решение:


"Държавният архив на Видин е правилното място, където трябва да се запазват такива документи, които са свързани с историята."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Младоженци от Враца с подкрепа за Фондация "Искам бебе"

Младо семейство от Враца дари 1000 лева в подкрепа на каузата на фондация "Искам бебе" за повече деца в Северозападна България.  Калиопа и Петьо са на 29 години. Тя е от Лом, той - от Враца. Калиопа е учител по музика, а Петьо - репортер и водещ в Телевизия Враца. На сватбеното си тържество в началото на юли поканили 70 гости и ги призовали..

публикувано на 22.07.24 в 16:23

Детски лекари от София ще преглеждат безплатно във Враца

Лекари специалисти по детски болести от София ще извършат безплатни прегледи във Враца. Инициативата е в рамките на програма "Детско здравеопазване" и ще се осъществи по покана на Районната колегия на Българския лекарски съюз във Враца, обясни председателят на организацията д-р Ирена Мазнева.  "Едни от най-добрите специалисти по детски болести ще..

публикувано на 22.07.24 в 15:09

Крачка по-близо до нови избори: вторият мандат просъществува две минути

От поредните предсрочни парламентарни избори ни разделя реализирането на третия мандат, което остава под огромен въпрос. Днес председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната - Демократична България" Николай Денков прие в качеството си на формален кандидат за премиер втория проучвателен мандат за съставяне на правителство и..

публикувано на 22.07.24 в 14:20
Магура Run 2024

Магура Run 2024- да посрещнеш и изпратиш Слънцето бягайки

За шеста поредна година на 27 и 28-ми юли ще се проведе маратонът Магура Run. Състезанието се провежда край езеро Рабиша, като последните 2 години е с нов регламент: провежда се на 2 етапа по изгрев и по залез слънце, а времената от двете бягания се сумират, информира организаторът Александър Александров :  "Форматът последните две години е..

публикувано на 22.07.24 в 13:00

Нов метод за обучение приложиха в училището в Брегово

В рубриката " Мисия образование " , представяме нов метод на обучение- "ученици обучават ученици". Точно него са въвели в Средно училище  "Свети св. Кирил и Методий" град Брегово, в рамките на проект по Национална програма " Иновативни училища", който осигурява приемственост в обучението по БЕЛ в начален етап. Методът дава възможност да се..

публикувано на 22.07.24 в 12:00

Горещините и опасностите за децата- как да ги предпазим

Лятото е време за игри и забавления, но когато температурите се покачат над 36 градуса и повече, е важно да вземем мерки, за да предпазим децата си от топлинния стрес и дехидратацията. Много от майките избягват излизането между 10:00 и 16:00 часа и това е правилно, защото в този часови диапазон рискът от прегряване е най-голям. Хубаво е, ако все пак..

публикувано на 22.07.24 в 10:01

В „Музикална зона“: Емил Димитров през 60-те

 Познахте ли го? В началото на 60-те години на миналия век Емил Димитров пише първите си песни. Въпреки че младият тогава певец няма завършено академично музикално образование, още с ранните си изпълнения той показва завидни умения и грабва сърцата на много хора. „Скритият талант” не остава незабелязан - както от публиката, така и от критиката. Казват,..

публикувано на 22.07.24 в 09:00