Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стимул за имунизация ли са 2 дена отпуск

Снимка: Радио ВИДИН



Учителите, които се ваксинират, ще получат 2 дни допълнителен платен отпуск.
Те ще могат да го ползват по свой избор - наведнъж или на два пъти след първата или след втората доза ваксина. Това решение, предложено от синдикатите, е одобрил Отрасловият съвет в МОН, казва Юлиян Петров, председател на Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа:

 
"Ние предложихме 5 дена, но се договорихме за 2 дни след ваксинацията. И  като мотив и като  следващите един или два дена са с по-висока чувствителност... Като цяло процентът на ваксинираните учители  в България е много по-нисък, няма и 40% ваксинирани, но нещата са различни тук..."

Поради ниския процент ваксинирани учители, започва информационна кампания за ваксиниране, чиято цел е заетите в системата да могат да направят информиран избор за или против ваксините.

Десислава Цокова, преподавател по химия и по информационни технологии в ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин си е направила ваксина по препоръка на личния си лекар, не би трябвало да се създават условия за създаване на различия между ваксинирани и неваксинирани, смята тя: 

"Аз съм се ваксинирала, понеже това ми беше препоръчано от лекарите, защото имам хронично заболяване астма... Принципно аз не съм против ваксините, нормално е човек да се притеснява, но това е лично мнение на всеки един човек... Ако предложението е за стимулация, не бива да се делят хората и да се създават условия за разлика между педагогическите специалисти..Това е донякъде конфликтна ситуация, не мисля, че тези 2 дни отпуска ще накара някой да се ваксинира ..."

Преподавателят по български език и литература във видинската математическа гимназия Катя Попова смята, че тези два дена отпуска, които се предвиждат да се дават на ваксиниралите се учители, не биха били стимул за ваксиниране:


"Не съм се ваксинирала, защото имам хронични заболявания и по преценка на моите лекари е рисковано да се ваксинирам... Не съм против ваксините... Тези два дена не биха били стимул за мен, не биха променили нещата... Работя в рискова среда и е добре да се ваксинирам..."




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Има ли средна класа в България?

България е на последно място в Европейския съюз по дял на средната класа от населението - 51% при средно 64% за алианса. Лидер е Словакия с над 70%.  Средната класа е двигател на икономическия прогрес и е в основата на значимите социални процеси. Основните критерии за нейното определяне са заетостта и заплащането, които пък са резултат от..

публикувано на 10.09.24 в 15:27

Готов е Центърът за високи постижения в ПГ „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин

Приключиха ремонтно-строителните дейности в Центъра за високи постижения към Професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ във Видин .  На 95% са оборудвани кабинетите и със старта на учебната година учениците ще могат да провеждат занятия в новия център, каза заместник- директорът на учебното заведение Десислава Цокова :..

публикувано на 10.09.24 в 14:30

Родители: Детска площадка в центъра на Видин е опасна

За опасна детска площадка в центъра на Видин алармират родители. Става въпрос за детската площадка в парк "Рова" в близост до Стамбол капия. Има счупени подпори, люлееща се при всяко качване на дете дървена конструкция, изпокъсани са въжетата, счупена е пързалката, както и пейки отстрани, непочистена е настилката.  Родителите на децата се..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Деца показват свои рисунки в изложба "Родина" във Видин

Възпитаниците на ателие "Нана Арт" показват свои творби в детска изложба "Родина" в Културен център „Жул Паскин“ във Видин. Общо 34 деца рисуваха и твориха това лято, вдъхновени от красотата на града и родината. Те създават не просто картини, а истории, разказани чрез багри и форми, като по този начин предават духа на природата и културното..

публикувано на 10.09.24 в 12:20

Монтанско училище продължава с иновативните практики

Второ СУ "Н. Й. Вапцаров" в Монтана е иновативно училище. Иновативната практика тази година се казва "Нови методи на преподаване по предметите Български език и литература, Родинознание, Човекът и природата, Технологии и предприемачество" под мотото  "Креативни, знаещи и можещи". Ученици от първи и четвърти клас участват в дейностите. Целта е да се..

публикувано на 10.09.24 в 11:30

Видин става част от "Be active day"

Видин се включва в най-голямата европейска фитнес инициатива - "Be active day" , която ще се проведе на 15 септември, неделя. Организатори са "Europe аctive" и Българската асоциация за здраве и фитнес. Участват спортни клубове от цялата страна. Целта на този ден е да се включат колкото е възможно повече хора към различни спортове и така да..

публикувано на 09.09.24 в 18:03

Кампания за здрави детски зъби в общините Брусарци, Ружинци и Димово

Около 500 деца ще обхване осмото издание на кампанията за профилактика на оралното здраве , която се провежда в малки населени места на областите Монтана и Видин . Тази есен инициативата ще премине в учебни заведения в общините Брусарци, Ружинци и Димово, като безплатните профилактични прегледи ще започнат на 1 октомври, обясни лекарят по дентална..

публикувано на 09.09.24 в 17:00