Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Очаква се подмяна на ВиК мрежата

Да се почистят всички чешми в село Косово, това е един от приоритетите на новия кметски наместник

18
село Косово
Снимка: радио Видин
Отправяме се към село Косово, което се намира на 7 км от общинския център Брегово. Наблизо минава границата със Сърбия. Най-характерното за село Косово е, че  има над 7 кладенци с изворна вода.  В миналото оттук се давали вода и на Кула.  За първи път с името Косово селото се споменава в турски данъчен регистър от 1450 г. Името на селото идва от това, че е имало много птици - косове.

Пристигаме в селото в обедните часове, на площада няма хора, но кметският наместник Михаил Петков е тук и ни очаква. Той е млад човек, който живее в селото  със семейството си. От 1 месец е на тази длъжност, а вече са му се струпали доста проблеми за решаване . Докато ни чака решава сериозен проблем - мостът, по който минава тежката селскостопански техника е поддал и в момента е опасен за преминаващи автомобили. : 

"Това се получи вследствие на жътвата, започнаха да минават големи камиони, претоварват с тонаж, тепърва ще се оправя, ще получим становище как ще се ремонтира... От почти месец съм кметски наместник и се уча в движение, тук съм израснал, тук съм роден, по професия съм готвач. Мило ми е, драго ми е, израснал съм тук. Е, искам с нещо да помогна за селото."
 
Михаил е един от малкото млади хора тук в селото, всяка сутрин кара двете си деца на училище и на детска градина в Брегово, разказва той:
 

"Около 280-290 са жителите, 90% са възрастните, младите работят в града и по чужбина... Главният проблем е работата, за момента съм тук, но близкото училище е в Брегово на 7 км и ще търся по-добро обучение и по-добри перспективи... Повечето хора са на помощи или безработни... 
Няма общинска работа, а хората искат сигурни доходи, но в момента не може да се предложи... Животновъдите почти се разпаднаха, повечето хора си разпуснаха стадата, тук-там има по две-три животни, напоследък пчеларите идват тук и предпочитат нашия район, при нас има много добри условия - имаме доста водоизточници и разнообразие от растителност. Десетина къщи са купени от хора от други села"
 
В селото по проект е изграден красив парк, който се поддържа от хората.


"Есента ще влезе в сила подмяна на ВиК мрежа за питейната вода, лятото имаме страшно много аварии... Преди това хората са ползвали изворните води, но напоследък са доста занемарени... Преди години това се е правило от хората в селото. Сега имам план - да ги прочиствам и да се вземат проби и да се установи дали е годна за пиене... По моя идея е да се почисти гробищния парк... Първо младите са малко, възрастните идват сутрин. Събирам средства и ще закупя препарат и това, което сме прочистили, да го напръскаме, за да може зимата да е чисто..."


В село Косово има определена специална стая в кметството, където се раздава храна от Социалния домашен патронаж, за хора, които не могат сами да си готвят и това  е вид облекчение за тях. Храната се приготвя по специален рецептурник и е съобразена с всички изисквания на МЗ.

Трудно се работи в малко населено място, защото липсва работна сила и няма бюджет. Затова младият кметски наместник  работи най-вече сам с приятелска подкрепа и поддръжка  от местните хора:


"Училището ни е много голяма сграда, в момента грижи полагаме за двора, тъй като лятото идват доста дечица, имаме игрище, погрижил съм се да е изпръскано и да е окосено, сградата се води негодна за експлоатация. Гледам в момента кое е приоритет. Имам много идеи, но е много трудно да се справиш без бюджет и без работна  сила.."


Как живеят хората в селото се опита да разбере с анкета Николай Хараламбов:


"Нормално се живее, като има парички, ама няма откъде да се изкарват пари... Всеки разчита на една пенсия... В момента земеделието е силно конкурентно, инфраструктурата - само се кърпи, амортизира се... Малко сме останали млади хора, горе-долу справяме се... Да има повече работни места искаме, за да останат млади хора, имаше програми по-рано, сега няма нищо..."


 НЧ "Просвета"  Косово е институцията, която се опитва да запази фолклорното богатство, което съществува в района - казва секретарят Росица Петрова. Певческата група в момента е намаляла, но идват 6 жени, а танцовата група е около 10 танцьори, включват се и млади хора.

 
Възражда се стар обичай, характерен за Косово, нарича се  "Вордум", в тази връзка санов вариант на люлка за обичая възстановени люлките, събрани са средства от хората за възстановяването им.  На този празник първо сядат най-възрастните хора на люлката, а младите стоят отстрани и гледат.  И колкото по-стари хора се люлеят на люлката, толкова по-голямо плодородие ще има в селото - казва Росица Петрова, секретар на читалището


църквата в село КосовоИ още една болка имат хората в село Косово, църквата  "Възнесение Христово", която е построена през 1830 година, в момента се нуждае от сериозен ремонт.Вижте още

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05