Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Варенето на сапун в Царевец - част от съкровищата на България

Снимка: "Просвета-1928"Традиционното за мездренското село Царевец варене на сапун ще бъде вписано в националната система "Живи съкровища-България". Занаятът е един от одобрените от Националният съвет за нематериално културно наследство към Министерството на културата. 

Поддържането на системата цели съхраняване на знанията и уменията за културно изразяване, които имат важно културно, историческо и художествено значение за България и тяхното предаване на следващите поколения.

Кандидатурата на местното читалище "Просвета-1928" ще е част от Националната представителна листа на нематериалното културно наследство в раздел "Традиционни занаяти, домашни дейности и поминъци", разказа кметът Маргарита Петкова.

"Не беше случайно. Имахме вече информация, че предстои такъв конкурс, такова записване в "Живи човешки съкровища". Коментирахме, че бихме могли да участваме с варенето на домашен сапун. Срещнахме трудности, защото тази дейност не беше вписана в регионалната листа, а може да се кандидатства само с това, което вече съществува като дейности, умения, занаяти. Говорихме с Министерството на културата, дадоха ни зелена светлина. Така стартирахме. През 2019 година вече бяхме правили такова варене на сапун, имаше огромен интерес. Страхливо тръгнахме първоначално, не знаехме как ще приемат идеята ни. Сега сме удоволетворени".

Преди 2 години в Царевец възстановяват старата българска традиция, а днес вече идеята е за организиране на ежегоден фестивал.

"Почти не останаха къщи, в които се вари домашен сапун. Някога се вареше във всяка къща. Останаха баби, които са майсторки, все още се занимават с този занаят, предават знанията си от поколение на поколение. Именно те са носителите на тези знания и умения, групов носител са Здравка Николова Петрова, Венета Христова Коцева и Бойка Кръстева Цолова. С тях започнахме варенето на сапун, а идеята ни е от следващата година да бъде включен в културния календар на община Мездра. Искаме да каним участници и гости от цялата страна, да популяризираме дейността, да обменим опит с други хора, които варят сапун по други технологии".

За получаването на качествен домашен сапун голямо значение имат характеристиките на използваните мазнини, както и стриктното спазване на стъпките за приготвяне.

"Варенето е специфична технология. Трябва човек да има знания, да знае как да постъпи, какво да направи. Много е важно самият сапун да не се обърка, защото иначе нещата излизат извън контрол. Сапунът се вари през пролетта, рано тогава, когато времето е по-хладно, когато вече останалата мазнина от зимните продукти може да се ползва. За жените варенето на сапун е свещенодействие. Този занаят не се учи, краде се. Повече от 2-3 жени не трябва да участват. Сапунът се прави при пълно мълчание, за да не се урочаса. Самото варене изисква вода, голям казан, до него - кофа със студена вода, да има съд за доливане. Сместта трябва да кипне при непрекъснато бъркане. Когато заври - добавя се натриева основа, но всичко се прави внимателно, за да не прикипи сапунът".

Ако се обърка сапунът, трябва да се хвърли на бунището, обяснява тайната за направата на сапуна баба Бойка.

"Трябва да си много печен, за да знаеш какво да направиш. Процесът може да се сбърка от прекомерното слагане на соде. За да се вдигне сапуна при готовност, се слага готварска сол, за да се отдели сапунът от лугата. Излиза на повърхността, лугата си остава там, изсипваме, правим корините с найлон, изсипваме сапуна, с топла вода и тенджера или тиган пробит взимаме готовия сапун, слагаме го в готовите съдове. Преди да се свали - може да се сложи есенция".

Домашният сапун е прекрасно средство, което може да замести съвременните сапуни, категорична е Маргарита Петкова.

"Освен с качествата, които той притежава, с доказаните свойства, с белотата, която придава на дрехите, с противоалергичните свойства, важно е, че от него, след като се отдели от сапуна, остава течност, наречена луга. Тя е много силна, трябва да се работи с ръкавици. Използва се за миене и избелване на вани, бани и други".

На 28 юли предстои официално да бъдат връчени удостоверенията за вписване в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. Отличените ще получат и по 2000 лева, за да ги вложат в опазване на елемента на традицията и бита.

Останалите елементи на нематериалното културно наследство, които бяха одобрени за вписване са "Войняговски хора и игри по Гергьовден" на едноименното карловско село, "Селското хоро в Пернишко" на СНС "Локално наследство", "Грее капанска шевица - традиции и съвременност в творчеството на везбарката Николинка Ангелова" на НЧ „Просвета-1883” - с. Гецово, община Разград и "Изработване на българска народна носия от региона на Кюстендил" на НЧ „Градище-1907" - гр. Своге.


Вижте още

Какво правим, ако виновният шофьор е без "Гражданска отговорност"

Собственици сме на моторно превозно средство (МПС). Ако то бъде увредено след пътнотранспортно произшествие (ПТП) с друго МПС, което няма застраховка “Гражданска отговорност”, ще се появяват следните въпроси- за какви щети мога да претендирам и кой ще ми ги плати. Как точно се предявява претенцията за обезщетение?  "Първо е важно да изясним..

публикувано на 28.09.21 в 15:40
чешмата край Ботево

Моля, пазете чисти чешмите!

Много често пътуващите по второкласния път покрай река Дунав спират на отбивка след село Ботево , където има чешма с бистра и студена вода. Това е и първата отбивка след Дунав мост 2, на която пътуващите спират, привлечени от течащата от два чучура вода.  Според хората тя е една от най-хубавите в района. За съжаление чешмата край село Ботево е..

публикувано на 28.09.21 в 14:30

Симфониета Видин отбелязва годишнини на именити български творци

Концерт, посветен на 80-годишнината на композитора проф. Михаил Пеков и на 70-годишнината на цигуларя Йосиф Радионов, ще представи тази вечер Симфониета Видин. Солисти ще са именитите цигулари проф. Ангел Станков и проф. Йосиф Радионов. Едно от произведенията, които двамата ще изпълнят - "Концерт за две цигулки", е посветено от проф. Пеков..

публикувано на 28.09.21 в 10:25

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков,..

публикувано на 27.09.21 в 15:05

"Неделник" от 26 септември 2021 година

Тук е "Неделник" брой 378-и. За начало в него ще има ретро коли и "ретро" момичета с Иван Цолов и със Стефани Венциславова . Слушайте внимателно. Ще разберете много интерсни неща. Георги Костодинов - Гогата събра 25 годишният си труд в нова книга посветена на турлаците. Книгата се казва "Що е турлак, све е юнак". Защо всички улици в един..

публикувано на 26.09.21 в 13:45

Божията правда е да вярваме в Христа

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния..

публикувано на 26.09.21 в 08:00

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30