Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката:

"Ако е по-добре и по-хубаво... Дунава предпочитам. Течаща вода си е триста пъти по-добре... Аз съм си израснал на Дунав и това ми е било удоволствието. Искам и децата така да си идват на Дунав. Басейн имаме и в София..." 

Според жителите на селото е добре басейнът им да бъда отворен през лятото, защото се ползва:

"Децата и внуците на брат ми бяха ходили... Иначе казаха, че бил чист, много ходеха... Хората биха ходили... Има басейн, но няма кой да го управлява... Казаха, че ще го отворят, но още нищо не е станало... Да, всички деца биха ходили... Много хора се събирахме там... И утре да го отворят, още утре ще съм там... Басейнът трябва да е безплатен за децата от Ново село..."

На 28 ноември 2014 година е направена първата копка на спортния комплекс в Ново село, част от който е и плувният басейн. Проектът е по Мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 5 милиона и 800 хиляди лева. Периодът на устойчивост от 5 години вече е приключил. Басейнът е с олимпийски размери, бил е зазимен, сега е почистен и измит, но няма да работи. 

"За да работи, на нас ни трябваше не само финансови средства, а и спасител, който спасител, за да бъде спасител, трябва да изкара курс в БЧК, който курс естествено се заплаща и не се организира по всяко едно време... Поддръжката на този басейн не е малко пари... Първо- няма помпа, водата си я плащаме. Отделно препаратите... Всичките тези години, които е работил назад басейнът, ние не сме взимали никакви пари и нямаме право, защото той е направен по проект. Т.е. тези разходи, които ви изброих нагоре, те са били за сметка на Общината, защото не сме имали право да взимаме такса.", обясни Деяна Стоянова- заместник кмет на Община Ново село.

Жител на Ново село е поискал тази година да вземе под наем басейна:

"Да се поддържа, да си намери спасител, като си заплаща нали наем, да се отдаде на търг. Кметът на Общината вкара един път предложение. То беше върнато за повторно разглеждане на друга сесия, тъй като липсваше някаква част от предложението. На втора сесия беше направено това, което искаха и решиха, че пък, на втората сесия, че не е определено петно точно къде ще бъде разположен басейнът и затова го отмениха."

Предложението да бъде отдаден под наем общинският басейн в Ново село не е било окомплектовано както трябва, каза председателят на Общинския съвет в Ново село Иво Вергилов и обясни защо съветниците са гласували против:

"Имаше едни процедурни изисквания, които трябваше да бъдат дооформени или докомплектувани, защото не ставаше ясно как точно се отдаваше под наем, каква част се отдава под наем..., за какъв точно наем и как се определя този наем."

Тази година басейнът също ще остане затворен, а новоселяни ще ползват плажа на река Дунав.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клуб "Лето 1850" посети Раковишкия манастир

Среща в Раковишкия манастир организираха членовете и сподвижниците на Клуб "Лето 1850".  Мястото е избрано неслучайно - светата обител е местното Оборище, където преди 175 години се събират кнезовете и родолюбците, които подготвят и организират въстанието в Северозапада от лятото на 1850 година, 26 години преди Априлското въстание. На срещата..

публикувано на 16.04.24 в 12:00

Йогалатес - тренировка за тялото и духа

Йогалатес е тренировка, подходяща във всеки момент и за всяка възраст, а ползите са от физически, през емоционални до духовни. Това каза инструкторът Катя Кирчева и обясни, че йогалатес е синтез между йога и пилатес. "Това е обединение на Изтока и Запада от гледна точка на това, че всички знаем, че йога е творение от древността, физическа..

публикувано на 15.04.24 в 17:04

Актрисата Теа Абрашева: Добрият театър е симбиоза от всички жанрове

Актрисата Теа Абрашева е едно от най-новите попълнения в състава на Държавен куклен театър - Видин . Тя е родена в Плевен, след дипломирането си в НАТФИЗ играе в театрите в Кърджали, Пловдив и Плевен. Междувременно завършва магистратура по „Журналистика“ и е докторант по „Реторика в публичната комуникация“ в Софийския университет. Пише поезия, а..

публикувано на 15.04.24 в 15:49

Танцовата магия на "Суинг"- Видин: Отличия и вълнения от националното в Сандански

Един бронзов, осем сребърни и четири златни медала завоюваха децата от танцова школа "Swing" - Видин в третото издание на Националното състезание "Sundance Festival-Sandanski 2024". Освен купите и медалите, малките грации спечелиха и Гран При с парична награда .  Момичетата и единственият малък кавалер се включиха в състезанието..

публикувано на 15.04.24 в 15:35

Защо образованието е приоритет, но само на думи

Фразата "Образованието е приоритет" често се използва като предизборно клише . Нищо чудно и в следващите седмици до изборите 2 в 1 на 9 юни неведнъж да я чуваме от устата на политиците. Проблемът обаче е, че тези думи така и не се изпълват със съдържание . Според Лора Йорданова , експерт във Фондация "Заедно в час", едно от обяснението за..

публикувано на 15.04.24 в 14:50

Община Видин става част от Националната камара на минералните води в Република България

Членството на община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно 28 общински съветници на редовна сесия на местния парламент днес. Кметът Цветан Ценков обясни, че това е възможност за кандидатстване за финансиране пред националните институции . Той напомни, че през 2023 г. са издадени..

публикувано на 15.04.24 в 14:31

В „Музикална зона“ слушаме магнетичната Caro Emerald

 Днес ще насочим вниманието си към едно холандско бижу, познато със сценичното си име  Каро Емералд.  Не ни трябват много причини, за да я харесаме. Музиката стига. Със сигурност сте слушали супер приятното парче Back it up, което стана нейна запазена марка и трамплин към голяма сцена. От вокален педагог и певица, по-скоро запалена по..

публикувано на 15.04.24 в 09:00