Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката:

"Ако е по-добре и по-хубаво... Дунава предпочитам. Течаща вода си е триста пъти по-добре... Аз съм си израснал на Дунав и това ми е било удоволствието. Искам и децата така да си идват на Дунав. Басейн имаме и в София..." 

Според жителите на селото е добре басейнът им да бъда отворен през лятото, защото се ползва:

"Децата и внуците на брат ми бяха ходили... Иначе казаха, че бил чист, много ходеха... Хората биха ходили... Има басейн, но няма кой да го управлява... Казаха, че ще го отворят, но още нищо не е станало... Да, всички деца биха ходили... Много хора се събирахме там... И утре да го отворят, още утре ще съм там... Басейнът трябва да е безплатен за децата от Ново село..."

На 28 ноември 2014 година е направена първата копка на спортния комплекс в Ново село, част от който е и плувният басейн. Проектът е по Мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 5 милиона и 800 хиляди лева. Периодът на устойчивост от 5 години вече е приключил. Басейнът е с олимпийски размери, бил е зазимен, сега е почистен и измит, но няма да работи. 

"За да работи, на нас ни трябваше не само финансови средства, а и спасител, който спасител, за да бъде спасител, трябва да изкара курс в БЧК, който курс естествено се заплаща и не се организира по всяко едно време... Поддръжката на този басейн не е малко пари... Първо- няма помпа, водата си я плащаме. Отделно препаратите... Всичките тези години, които е работил назад басейнът, ние не сме взимали никакви пари и нямаме право, защото той е направен по проект. Т.е. тези разходи, които ви изброих нагоре, те са били за сметка на Общината, защото не сме имали право да взимаме такса.", обясни Деяна Стоянова- заместник кмет на Община Ново село.

Жител на Ново село е поискал тази година да вземе под наем басейна:

"Да се поддържа, да си намери спасител, като си заплаща нали наем, да се отдаде на търг. Кметът на Общината вкара един път предложение. То беше върнато за повторно разглеждане на друга сесия, тъй като липсваше някаква част от предложението. На втора сесия беше направено това, което искаха и решиха, че пък, на втората сесия, че не е определено петно точно къде ще бъде разположен басейнът и затова го отмениха."

Предложението да бъде отдаден под наем общинският басейн в Ново село не е било окомплектовано както трябва, каза председателят на Общинския съвет в Ново село Иво Вергилов и обясни защо съветниците са гласували против:

"Имаше едни процедурни изисквания, които трябваше да бъдат дооформени или докомплектувани, защото не ставаше ясно как точно се отдаваше под наем, каква част се отдава под наем..., за какъв точно наем и как се определя този наем."

Тази година басейнът също ще остане затворен, а новоселяни ще ползват плажа на река Дунав.

Вижте още

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34

Облагородяват село Остров

С нов облик е кметството на село Остров. Фасадата на административната сграда е боядисана и освежавана, подменена е дограмата, извършен е и ремонт на покрива. Около обществената сграда предстои да се обособи градинка за отдих и да се възстанови Паметник на загиналите в Септемврийското въстание,  каза за Радио ВИДИН Ирена Станкулова кмет на..

публикувано на 23.09.21 в 15:50

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на..

публикувано на 23.09.21 в 11:58

Над 100 души летяха в първата балонена фиеста над Белоградчик

Балонена фиеста се проведе в небето над Белоградчик. Полети с балон бяха планирани и над Видин, но заради силния вятър тази сутрин бяха отменени. Въпреки неподходящите метеорологични условия в първия и последния ден, първата балонена фиеста в Северозапада премина при голям интерес, обясни организаторът Евтим Стефанов:  "Хубавото..

публикувано на 22.09.21 в 18:05

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около..

публикувано на 22.09.21 в 16:05

Започва третото издание на "Враца - книжен град"

Литературни срещи под мотото "Враца - книжен град" организира Регионална библиотека "Христо Ботев". Целта на събитието, което събира на едно място автори и читатели, е да насърчи любовта към книгите и четенето, както и да вдъхнови хората от различни поколения да изследват нови идеи и да разширяват хоризонтите си. Мисията на третото издание на..

публикувано на 22.09.21 в 15:05