Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Защо не се ползва басейнът в Ново село

Снимка: Радио ВИДИН

Басейнът в Ново село е изграден по проект, заедно със спортния комплекс, през 2015 година. Миналото лято, заради пандемията и противоепидемичните мерки басейнът не е работил. Това лято също остава затворен. Плажуващи на река Дунав при Ново село, които се оказа, че не са и местни жители казаха, че предпочитат реката:

"Ако е по-добре и по-хубаво... Дунава предпочитам. Течаща вода си е триста пъти по-добре... Аз съм си израснал на Дунав и това ми е било удоволствието. Искам и децата така да си идват на Дунав. Басейн имаме и в София..." 

Според жителите на селото е добре басейнът им да бъда отворен през лятото, защото се ползва:

"Децата и внуците на брат ми бяха ходили... Иначе казаха, че бил чист, много ходеха... Хората биха ходили... Има басейн, но няма кой да го управлява... Казаха, че ще го отворят, но още нищо не е станало... Да, всички деца биха ходили... Много хора се събирахме там... И утре да го отворят, още утре ще съм там... Басейнът трябва да е безплатен за децата от Ново село..."

На 28 ноември 2014 година е направена първата копка на спортния комплекс в Ново село, част от който е и плувният басейн. Проектът е по Мярка 321 от Програмата за развитие на селските райони и е на стойност 5 милиона и 800 хиляди лева. Периодът на устойчивост от 5 години вече е приключил. Басейнът е с олимпийски размери, бил е зазимен, сега е почистен и измит, но няма да работи. 

"За да работи, на нас ни трябваше не само финансови средства, а и спасител, който спасител, за да бъде спасител, трябва да изкара курс в БЧК, който курс естествено се заплаща и не се организира по всяко едно време... Поддръжката на този басейн не е малко пари... Първо- няма помпа, водата си я плащаме. Отделно препаратите... Всичките тези години, които е работил назад басейнът, ние не сме взимали никакви пари и нямаме право, защото той е направен по проект. Т.е. тези разходи, които ви изброих нагоре, те са били за сметка на Общината, защото не сме имали право да взимаме такса.", обясни Деяна Стоянова- заместник кмет на Община Ново село.

Жител на Ново село е поискал тази година да вземе под наем басейна:

"Да се поддържа, да си намери спасител, като си заплаща нали наем, да се отдаде на търг. Кметът на Общината вкара един път предложение. То беше върнато за повторно разглеждане на друга сесия, тъй като липсваше някаква част от предложението. На втора сесия беше направено това, което искаха и решиха, че пък, на втората сесия, че не е определено петно точно къде ще бъде разположен басейнът и затова го отмениха."

Предложението да бъде отдаден под наем общинският басейн в Ново село не е било окомплектовано както трябва, каза председателят на Общинския съвет в Ново село Иво Вергилов и обясни защо съветниците са гласували против:

"Имаше едни процедурни изисквания, които трябваше да бъдат дооформени или докомплектувани, защото не ставаше ясно как точно се отдаваше под наем, каква част се отдава под наем..., за какъв точно наем и как се определя този наем."

Тази година басейнът също ще остане затворен, а новоселяни ще ползват плажа на река Дунав.

Вижте още

Реплика на римски кораб акостира във Видин

Късноантичен римски фестивал озаглавен "Бонония оживява" ще се проведе във Видин този уикенд . На 1-и октомври гр. Видин ще се върне в славните времена на Римската империя и ще пресъздаде историческата атмосфера на римския град Бонония. Жители и гости на крайдунавския град ще се потопят в света на римляните и ще станат свидетели на техния..

публикувано на 26.09.22 в 17:20

Отбелязваме Европейския ден на езиците

Видинската библиотека "Михалаки Георгиев" ще отбележи  Европейския ден на езиците. Денят се отбелязва на 26 септември всяка година от 2002 г., а ц елта е  да се популяризират ползите от изучаването на езици, езиковото разнообразие в Европа и да насърчава изучаването на езици сред хора от всички възрасти.  Тази година културните институции..

публикувано на 26.09.22 в 15:00
Борислав и Камелия

Приемната грижа- призвание или професия

Професия, с чиято помощ се изкарват пари ли е приемното родителство? Или по-скоро призвание, на което трябва да посветиш време, емоции, опит и грижа?  Отговорът на този въпрос зависи много от мотивацията на хората, които искат да станат приемни родители, както и на онези, които ги обучават, оценяват и одобряват. Това са и отговорите на Борислав и..

публикувано на 26.09.22 в 13:30

УНИЦЕФ алармира за образователна бедност сред децата

Само една трета от 10-годишните деца в света не могат да прочетат и разберат проста писмена история, посочват от Детския фонд към ООН. От УНИЦЕФ наричат този дефицит "образователна бедност". Данните отпреди пандемията показват, че в България едно от осем деца, които завършват четвърти клас, не може да прочете и разбере прост текст, обясни  Мария..

публикувано на 26.09.22 в 09:43

"Неделник" от 25 септември 2022 година

Хайде. "Неделник" брой 430 - ти вече е на сайта. Говорим си за вино с Павлин Първулов, за фестивала "Нашенци у старо време" в Покрайна и за сватба. Каква сватба ли? Вместо букети на сватбата си семейство Антонови от Враца събраха средства, които дариха на социалното предприятие във врачанското село Челопек . Младежи от Център за..

публикувано на 25.09.22 в 14:30

Винаги да сме готови да следваме нашия Спасител

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Иди си от мене, Господи, понеже аз съм грешен човек" (Лука 5:8) Светото Евангелие, прочетено на днешната Неделя първа..

публикувано на 25.09.22 в 08:00

Жестовият език - връзката със света на хората с увреден слух

23 септември е Международен ден на жестомимичните езици. Отбелязва се от 2018 година. Целта е да се повиши информираността за този начин на общуване. Хората с увреден слух имат нужда от жестов език, за могат да бъдат информирани и за да са достъпни за тях услугите в институциите.  Да ползват жестов език е не само потребност, а право на глухите..

публикувано на 23.09.22 в 16:37