Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нов сценичен живот за операта "Аида" сред Белоградчишките скали

Снимка: Радио ВИДИН

Операта "Аида" от Джузепе Верди влиза за първи път в афиша летния фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали". Около 200 изпълнители участват в спектакъла, който ще бъде представен през първите три фестивални вечери. Това обясни директорът на Софийската опера и балет академик Пламен Карталов, по чиято новаторска идея събитието се организира за шеста поредна година сред Белоградчишките скали:

"Тази година, която следва предишните пет, отново Софийската опера слага акценти на значими шедьоври на световната оперна и балетна класика. На първо място ще спомена постановката на операта "Аида" от Джузепе Верди, която ще получи нов сценичен живот в прегръдката на чудото на природата - Белоградчишките скали. Така че публиката за първи път ще види това заглавие на нашата лятна фестивална сцена в крепостта "Калето" и се надявам, че трите спектакъла ще привлекат многобройна публика, която ще съпреживее тайнството на Вердиевата драматургия и по този начин ние пък ще продължим традицията за летни оперни и балетни спектакли на открито в Белоградчишката крепост." 

Спектакълът "Аида ще бъде представен на 6, 7 и 8 август. На 13,14 и 15 август в афиша на фестивала са включени три балетни спектакъла:

"Предлагаме на нашите почитатели балетен репертоар с три произведения - "Лебедово езеро" от Чайковски, "Кармен - сюита" от Жорж Бизе/Шчедрин и "Болеро" на Равел, но акцентът ще падне също така и върху сценичната кантата "Кармина Бурана" от Карл Оф, с която тържествено ще закрием нашите оперни и балетни вечери на Белоградчишките скали."

За събитието в двора на крепостта ще има специална сцена, изработена в Италия. Тази година тя ще разполага с около 800 места.

Летният фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали" започва на 6 август. Всички спектакли са с начален час 20:00. Мястото - дворът на крепостта "Калето" в подножието на Белоградчишките скали.

Вижте още

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков,..

публикувано на 27.09.21 в 15:05

"Неделник" от 26 септември 2021 година

Тук е "Неделник" брой 378-и. За начало в него ще има ретро коли и "ретро" момичета с Иван Цолов и със Стефани Венциславова . Слушайте внимателно. Ще разберете много интерсни неща. Георги Костодинов - Гогата събра 25 годишният си труд в нова книга посветена на турлаците. Книгата се казва "Що е турлак, све е юнак". Защо всички улици в един..

публикувано на 26.09.21 в 13:45

Божията правда е да вярваме в Христа

В Първа неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към осъзнаване на висотата на духовното служение и в същото време неговата простота и достъпност за всеки един от нас.  "Нашият Господ Иисус Христос дошъл на земята да спаси човешкия род. Веднъж Той, Единородният Син Божи, Ангелът на вечния..

публикувано на 26.09.21 в 08:00

Владимир Зарев е тозгодишният носител на наградата за духовен принос на името на Иван Вазов

Отличието на известния български писател бе връчено на 22 септември, когато се навършиха 100 години от смъртта на поета, от президента Румен Радев на тържествена церемония в Народния театър "Иван Вазов". "За мен е огромна чест, трудно ми е да скрия радостта и гордостта си от тази прекрасна и толкова достойна награда на името на Патриарха на..

публикувано на 24.09.21 в 12:30

Какво е мястото на ЕС в световната търговия?

Търговията винаги е имала важно значение за ЕС. През 2019 г. той е отговарял за 15,6% от световния износ и за 13,9% от световния внос. Това прави блока един от най-големите играчи в световната търговия наред с Китай и САЩ. Европейският съюз в момента има около 130 търговски споразумения, които или са действащи, или са в процес на..

публикувано на 24.09.21 в 10:30

Спомени за Видин от времето с 4 футболни отбора

Бившият общински съветник на Видин Кирил Антов, гостува в "Думата имат старейшините". Той е на 85 години, завършил е техникум във Видин, по професия е електротехник със специалност бобиньорство. По негово време преди демокрацията, съветниците не са избирани чрез избори, разказва Кирил Антов. Негов съсед, който е бил главен редактор във вестник..

публикувано на 23.09.21 в 16:50

Ржана планина- там, където се връщаш отново

В предаването "Еко Свят" ще ви разходим из Ржана планина. От село Игнатица към планината билото е осеяно с махали, в които постоянно живеят хора. Планината е изключително разнообразна като терен, богата е и на местообитания, а част от екопътеките в района са по стъпките на Ботеви четници.  Дирекцията на Природен парк "Врачански Балкан" организира..

публикувано на 23.09.21 в 16:34