Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Телесна и духовна слепота

Снимка: www.pravoslavie.bg

Намираме се в Седма неделя след Петдесетница, в която си припомняме за силната и непоколебима вяра, която трябва да имаме към Бога. Вяра в Единия Чудотворец Господ Иисус Христос, Който според нашата вяра в Него благоволи към нас.

"Тогава Той се допря до очите им и рече: нека ви бъде по вашата вяра" (Мат. 9:29-30).

"Днешната евангелска история ни разказва, братя, за чудесното изцеление от Спасителя на двама слепци и на един бесноват, комуто бяс бил свързал езика. Това се случило в околностите на град Капернаум след възкресяването дъщерята на началника на иудейската синагога Иаир.

Тези двама слепци вървели след Иисуса Христа и викали: "Помилвай ни, Иисусе, сине Давидов!" А когато Той се прибрал в къщи, слепите се приближили до Него и Иисус им рекъл: "Вярвате ли, че мога стори това?" Те му казали: "Да, Господи!" Тогава Той се допрял до очите им и рекъл: "Нека ви бъде по вашата вяра". Очите им се отворили и Иисус строго им заповядал:  "Гледайте, никой да не узнае". А те излезли и разгласили за Него по цялата оная земя (срв. Мат. 9:27-31).

Станалото е ясно: слепците веднага прогледали само по едното слово на Спасителя. Творецът на човека, Който Сам е Светлина и Подател на светлината, казал дума и словото станало дело. Казал творческото слово: "да бъде", и слепците веднага станали зрящи. И този чуден дар Той дал на слепците само за едната им вяра, без никакви заслуги от тяхна страна: "Нека ви бъде по вашата вяра".

"Господи, изгони от нас немия дух, защото и ние сме подвластни на неговата сила, когато трябва усърдно да се каем пред Тебе. Тогава ние ставаме неми и не знаем какво да говорим. Когато е нужно усърдно да се молим, ние пак онемяваме и не знаем как да се молим, за какво да просим, за какво и как да благодарим. На раздумка за житейски неща езикът ни свободно се движи и понякога не можем да млъкнем, а когато се дойде до божествените неща, до спасението на душата, езикът се вкаменява. Къде в обществото е прието да се говори за божественото, за спасението на грешната душа, за вечния живот? Почти никъде. Тук ние сме неми.

Господи, избави ни от немия дух и ни научи какво да говорим и кое е угодно на Тебе, нашия Бог и Спасител. Амин."

Протойерей Йоан Илич Сергиев

В рубриката "Съвременна Библия" - България има своето първо отличие от олимпиадата в Токио. Антоанета Костадинова спечели сребърен медал в дисциплината спортна стрелба. Ако сте наблюдавали състезание в тази дисциплина, сигурно ви е направило впечатление колко дълбока концентрация се опитват да постигнат състезателите преди изстрела. Те са сигурни, че ще улучат мишената, но всичкото им усилие е към целта, една определена точка в центъра, която наричаме "десетка". Мнозина улучват мишената, но малцина постигат целта. Така е в спортната стрелба, така е и в живота. Да изживееш живота си е като да улучиш мишената. Да откриеш целта му е като да улучиш "десетката".

Слушайте ни всяка неделя сутрин след новините в 8:00 ч. и в ранното утро на понеделник от 01:00 ч. през нощта.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Участници в "Резиденция Баба" искат да съживят села във Видинско

Форми на съзидателен туризъм ще търсят участниците в десетото издание на "Резиденция Баба" - инициативата, която се стреми да вдъхне нов живот на обезлюдените села. Тази година тя ще се проведе в Кошава, Ясен и Делейна, Видинско. В продължение на 10 дни - от 30 август до 9 септември, млади хора ще се опитат да създадат прототип на..

публикувано на 28.08.24 в 13:00

Васил Найденов с концерт на Видинския панаир

Една от най-големите звезди на българската музикална сцена - Васил Найденов , ще изнесе концерт в рамките на панаирната програма във Видин . Заедно със своите музиканти, най-големият хитов певец у нас ще изпълни някои от любимите на поколения българи песни. Часове преди да се срещне с видинската публика, Васил Найденов разказа за Радио ВИДИН как се..

публикувано на 28.08.24 в 12:23

Под 5 000 декара се напояват в област Видин

По-ниски добиви от пролетници и загуби очакват стопаните заради продължителната суша и липсата на напояване. Едва под 5 хиляди декара в област Видин се напояват, за тази година договори са сключени в общините Макреш и Белоградчик.  Два проекта за възстановяване на напоителна инфраструктура се изпълняват от "Напоителни системи"- Видин, каза в "Земята,..

публикувано на 27.08.24 в 19:15

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39