Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Игра "Баба Вида" за посетителите на крепостта

4
Снимка: Радио Видин

Забавно-образователна игра "Баба Вида" създаде режисьорът Малин Маринов. Инициативата е съвместна с Регионален исторически музей - Видин. Очаква се новата атракция да е достъпна за посетителите на крепостта още до края на лятото, обясни авторът:

"Идеята започна съвсем случайно, почти на шега. Принципно се познавам с хората, които работят в музея, специално на крепостта, и така един ден се пошегуваха с мен дали ще правя нещо. Така от дума на дума се оказа, че пък музеят работи по такъв проект за развитие на туризма в региона и специално във Видин. Срещнахме се с директора на регионалния музей - Десислава Божидарова, тя ми даде някои задачи да помисля, да представя план, варианти за развитие на туризма, специално тук, на крепостта. Така стигнахме до идеята за една игра. Започнах да работя, да измислям атракциите, които съответно да имат участниците в тази игра, която да се осъществява на живо в крепостта. Но след дълги обсъждания стигнахме до идеята, че това е малко рисково в момента, затова решихме да бъде настолна играта, като пак има моменти на интерактивност, тоест участниците имат възможност да се потопят в тази средновековна атмосфера под различна форма - дали с част от костюми, елементи от декора и т.н. Това започна преди 3-4 месеца. Работих доста, имах трудности, защото за мен това е нещо ново, никога не съм си мислил, че ще правя игра. Но пък исках да не се отделям от първоначалната идея да е на живо, а да се случва в крепостта и да има всякакви препятствия за самите участници..."

Играта е основно с образователна цел, като участниците ще могат да се запознаят с историята на крепостта и на Видин. Подходяща е за подрастващи, но посетителите от останалите възрастови групи също биха могли да я играят и да се забавляват. С нея участниците ще могат да проучат в детайли емблематичните места в крепостта, ще разберат повече за архитектурата и строителството ѝ, ще разчитат средновековни текстове и дори ще участват в театрални сценки и ребуси, каза още Малин Маринов.

Играта ще бъде изработена изцяло от дърво, като фигурите в нея ще наподобяват средновековни войни. Засега идеята е тя да бъде достъпна във вътрешния двор на крепостта.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25