Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушателски сигнал

Половин щастие - нови улици със стари тротоари. Високи бордюри ще пречат на отводняването

5
Снимка: Радио ВИДИН

Жители на Ново село сигнализираха Радио ВИДИН за проблем, свързан с текущ ремонт на улици в селото. В момента се работи на улиците "Св. Св. Кирил и Методий" и "Чавдар". Според Илия Цветков и Желязко Бузов, които живеят на улица "Чавдар" поставените бордюри са много високи, което при дъжд е предпоставка за наводнение на дворове и къщи. За разлика от улица "Св. Св. Кирил и Методий" на тяхната улица не са предвидени дейности по тротоара и той ще остане на ниско ниво заради поставения висок бордюр.


"Започнаха да правят улицата, но не са съобразени тротоарите с пътя. Нас пътя не ни интересува, правят какво си е. Но бордюрите са много високо. Значи водата няма къде да отиде и ще влиза в мазетата на хората, а пък там сигурно ще им влезе в стаята. И навсякъде е направено така. Според мен значи, тротоарът трябва да бъде както навсякъде. Ето там, вижте, навсякъде тротоарите са по-високи. Да не ни влиза водата в къщата това е цялата работа, за това се борим... Това е по проект, както е си остава така, не е пазарено това, с една дума. Кметът нямал пари за тротоари да прави... Проблемът е, че трябва да бъде равно. Тук по проект плочки няма. Ето тук има ония прозорчета, където са там на моята къща, е онази, тази, това ако се повдигне тази вода всичко ще влезе в стаята. Би трябвало да бъде на ниво на тия, които са легнали... Този бордюр трябва да е по-ниско. Този бордюр с крак да го ударя и ще падне. Трябва този бордюр, ако бяха изкопали с 15 см. по-надолу ще дойде нивото на онези плочки и готово, такова нещо няма в света."

Според Катя Славкова от фирмата изпълнител притесненията на хората не са основателни:

"Проблемът от водата от пътя няма да отиде въобще в къщите им. Тези бордюри са достатъчно високи за да задържат водата, има и надлъжен наклон на улицата, така че не виждам какъв е проблема. Тук ще го засипем отзад и ще стане на нивото на тротоара. От улицата няма как да влезе вода в къщите. Разбира се, ще се опитаме да разрешим проблема на хората. Изпълняваме проект, това е нивелета на пътя няма как да я направиш с чупки, на всяка къща да следваш нивото на къщата. На улицата е предвидено да се прави само бордюри и два пласта асфалт, на другата улица е по същия начин само, че има и тротоари."


Иван Николов от фирмата за независим строителен надзор каза, че до момента ремонта се изпълнява както е по проект:


"До тук са го изпълнявали по проект, за нас е удовлетворено. Тук, на тази улица е заложено, бордюри, фрезиране на това да се махне този пласт да се прави битумизирана смес, пътна смес... Мен ме интересува да има проект и да е законосъобразно извършването на това с необходимите документи, заповеди. Всичко това минава през нас. Имаме право да спрем обекта ако е некачествено извършено."


Защо, обаче на съседната улица "Св. Св. Кирил и Методий" тротоарите ще бъдат ремонтирани и повдигнати на ниво близко до бордюра, а на улица Чавдар това няма да се случи? Това искахме да попитаме кмета на общината Георги Стоенелов, но той не пожела да приеме екипа ни и отговор не получихме. 


Дейностите по улиците в Ново село са част от Европейски проект за рехабилитация и реконструкция на улици в населени места от общината. Общата сума на целият проект е на обща стойност малко над 1 млн. и 169 хиляди лева. Очаква се след влагането на тези пари хората да живеят в по-добри условия. Именно и това е целта на такива проекти. Дали тук случаят ще е такъв, предстои да разберем. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50