Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Ще бъде ли улеснен обменът на данни в ЕС?

Преди дни Комисията на Европейския парламент по промишленост и изследвания гласува проект на законодателен акт за улесняване на обмена на данни в рамките на единния пазар. Предложението определя условията за повторно използване на данни от публични органи, частни дружества и граждани, като целта му е да даде възможност за безопасно споделяне на чувствителни данни, съхранявани от публични органи, и да регулира обмена на данни от частни субекти. През последните няколко години ЕС направи много, за да подобри управлението на данни, каза за радио Видин Ева Майдел, евродепутат, член на Комисията по промишленост, изследвания и енергетика и заместник член на Комисията по икономически и парични въпроси в Европарламента.

"Направихме много в законодателството и в частта, която се отнася за обмена и споделянето на лични данни чрез регламента GDPR, който събра доста популярност, както от една страна за това, че прави нашите лични данни да бъдат по- защитени, но също така създаде и някои трудности за по- малките и средни предприятия и по- малките институции, които трябваше да се съобразят с неговите правила. Това, което се опитва регламентът да направи е нещо като шенгенско пространство за данни." поясни още Ева Майдел.

"Такова пространство, в което данните да могат да се обменят свободно, спрямо нашите правила и принципи, но не на всяка цена. Все пак Европа е континентът с най- голямата индустриална база данни. От своя страна дигитализацията и всички индустриални процеси, както и ръста на свързаните устройства, които наблюдаваме в момента, големите масиви от данни, означава, че навлизаме в един нов период на ускорено генериране на индустриални данни."

Общият регламент относно защитата на данните постановява строги правила за обработването на данни въз основа на съгласие. Целта е да се гарантира, че физическото лице разбира с какво се съгласява. Това означава, че съгласието трябва да бъде изразено свободно, конкретно, информирано и недвусмислено в отговор на искане, представено на ясен и прост език. Когато дадено лице изрази съгласие личните му данни да бъдат обработвани, можете да обработвате данните само за целите, за които е дадено съответното съгласие. Какво е мнението на видинчани, относно защитата на личните им данни?

"Вече имаше доста случаи, където изтекоха. Щом едни хакери успяват да пробият тази система ... Притеснявам се от това някой случайно да не ми хакне профила, на мен ми се е случвало два пъти да ми хакнат профила- не е от най- приятните работи, но се случва и някак си съм свикнала с това и не ми прави толкова голямо впечатление ... Има моменти, в които все едно има срив в системата и всичко става много бавно."- коментираха видинчани.

С Общия регламент за защитата на данните се определят подробни изисквания към дружествата и организациите относно събирането, съхраняването и управлението на лични данни, приложими за европейските организации, които обработват лични данни на физически лица в ЕС, както и за организации извън съюза, чиято дейност е насочена към лица, живеещи в него. Когато личните данни се предават извън ЕС, те трябва да продължат да бъдат защитени от разпоредбите на Общия регламент за защитата на данните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47