Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксина срещу стимул

Автор:
Снимка: Радио Видин

Със завършен ваксинационен цикъл към момента у нас са 2 154 824 души по данни на Единния информационен портал. Ваксинацията в България е безплатна за всички, без значение дали са здравноосигурен или не. Ако желаете да се имунизирате, е необходимо просто да посетите общопрактикуващ лекар или имунизационен пункт. Въпреки това ваксинацията у нас върви с изключително бавни темпове, а област Видин е сред областите с най-малък брой имунизирани в страната. 

Всички работещи да получат по два дни платен отпуск, ако се ваксинират срещу COVID-19, предложиха от КТ "Подкрепа". Мярка, която вече действа в системата на българското образование. Дали предложението е стимул за ваксинация или просто ден за възстановяване след ваксината, коментира за Радио ВИДИН д-р Юлиан Петров, председател на синдикат образование към КТ "Подкрепа":

"Идеята за дните отпуск е идея, която  дискутирахме на няколко отраслови съвета - накрая, по-скоро, МОН наложиха тези два дни. Все пак с ясното обяснение, че не става дума нито за повече отпуск, нито за бонуси, а по-скоро за възстановяване след ваксина, тоест един човек преминава през едно леко или тежко неразположение и тези дни са точно за това. Ние в наша анкета установихме, че тези дни - да, биха помогнали на тези, които вече са решили, но по-скоро не биха стимулирали някой, който не е решил още да се ваксинира.Тоест решението за ваксина би трябвало да бъде осъзнато и по друг начин, а не заради тези дни. Всъщност ние получихме един друг отговор на зададен въпрос - дали биха се ваксинирали част от колегите за 500 лв. - бонус, който си е точно бонус, но там пак над 90 процента отговарят, че не биха. Тъй че нещата са категорични в тази посока... Други стимули на този етап не сме обсъждали. По-скоро стратегията би трябвало да се води от повечето говорене в правен аспект, по метода на убеждението, по гарантирането на това, че няма да стават задължителни ваксините, защото - първо, че не е редно, второ, че със сигурност ще поведат ответни реакции".


Попитахме и видинчани: Трябва ли да има стимули за ваксиниране и какво би ги накарало да се ваксинират?:


"Не, мисля че от морална гледна точка не би трябвало да има, но нали знаете, че българинът е малко материалист и може би това така ще го убеди, в кавички, да се имунизира, защото наистина трябва да се направи това нещо. Много хора са "Тома неверници" по отношение на ваксините, но те са дори необходимото зло, ако можем така да се изразим, та според мен зависи от човека - ако държи на морала и не е материалист, може да се ваксинира и без някакви облаги и някакви стимули. Но в края на краищата, ако това ще реши проблема с масовото ваксиниране - нека да предприемат и тази мярка... Според мен лично, не трябва. Всеки един човек трябва да взима решенията си сам и да отговаря за себе си... Според мен, не - пълна глупост и никой не може да ме накара насила да се ваксинирам... Трябва сами да имаме съзнание да ходим, да се имунизираме, обаче по телевизията говорят едно, в интернет друго и се чудим какво да правим. Здравето е най-важно, не парите. Въпреки че пенсиите ни са ниски - учителски - никога не бих се подложила да ме подкупи някой с пари, с някакъв стимул, за да се ваксинирам - трябва да си убеден... Не, всеки нормален трябва да се ваксинира".


4 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Единния информационен портал. В област Монтана новозаразените са 2-ма, един е в област Видин. Като потвърдените случаи от началото на пандемията до момента в Област Враца са 10 354, в Монтанско са 6513 и в област Видин случаите са 3076. До момента най-много ваксинирани лица в Северозапада има в област Враца 41 352, като със завършен ваксинационен цикъл там са 20 490, следвана от Монтанско с 24 080 ваксинирани лица, от които 12 143 със завършен ваксинационен цикъл. На последно място в Северозапада по брой поставени ваксини остава област Видин  със 17 845 поставени дози ваксина, от които 8903 лица са със завършен ваксинационен цикъл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48

За 34-ти път в Белоградчик организират изкачване на връх Миджур

Иван Трифонов е организатор на изкачването на връх Миджур , което тази година ще бъде на 27 юли . Всяка година се провежда последната събота на юли и е включено в туристическия календар на страната. През първата седмица на август пък е покоряването на върха, организирано от видинското туристическо дружество. Според Трифонов това разминаване е..

публикувано на 11.07.24 в 15:31

40 години по-късно: Отново филми под открито небе в Ново село

Лятното кино в Ново село отново отваря врати след 40-годишно прекъсване. Инициативата за това е на група млади хора, свързани с Ново село, които създават сдружението "Киногледка" и си поставят за цел първо в дунавското село, а после и на други места във Видинско да бъдат възстановени прожекциите под открито небе. Идеята им е да бъдат представяни..

публикувано на 11.07.24 в 14:00

Археолози проучват Триумфалната зала в пещерата Магура

Археолози продължават проучванията в най-северната част на Триумфалната зала в пещерата Магура , които започнаха от миналата година. Задачата е да установят хронологията на обитаване на тази част от пещерата, каза д-р Ваня Ставрева от Регионалния исторически музей във Видин.  "Поставили сме си като една амбициозна цел, ако можем да..

публикувано на 11.07.24 в 10:25

В "Музикална зона" на 11 юли 2024 слушаме духови оркестри – 1 част

Голяма част от хората обичат духовата музика. Тя е изключително разнообразна, като в нея дори най-взискателните вкусове могат да удовлетворят своите изисквания. Стилово е балканска, британска, фанфарна, Ню Орлиънс, хип-хоп, фънк, полинезийска, занзибарска. Има състезателни и фестивални духови оркестри. Много от тях изпълняват класическа, народна,..

публикувано на 11.07.24 в 09:00

Неработещ светофар затруднява пешеходци във Видин

Близо месец не работят част от светофарите за пешеходци на кръстовището на улиците "Христо Ботев" и "Широка" във Видин . Това сигнализираха слушатели на Радио Видин и коментираха, че по този начин се създават предпоставки за инциденти с пресичащите улица "Широка" пешеходци. Проверка на място показа, че на кръстовището има и други проблеми, както и..

публикувано на 10.07.24 в 13:00