Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските носии все още са част от живота ни

7
Снимка: Радио Видин

Автентичните български носии са олицетворение на културното богатство на народа ни. Шевиците и елементите по тях са различни за всеки край в България и в тях има символика и значение. Ценка Джамбазова изработва и реновира автентични български носии и ги предлага по фестивали и панаири в страната. Целта и е да запази българските традиции и занаят:
"Прави ми впечатление, че хората от северозапада все още пазят традициите. Много състави има - фолклорни, танцови и нека да продължават така и за в бъдеще да се развива. Отначало започнах от преди повече от 20 години. Това, което ми е останало от моята баба, от моята майка, като събирателна дейност и просто в последствие ми остана хоби. После започнах да правя всичко за удоволствие, но в един момент доста неща са ми излишни и заради това решавам да ходя по мероприятия, по фестивали. Да радвам хората, да се забавлявам заедно с тях и на когото мога, да съм му полезна. Винаги се отзовавам. Основно съм на северняшки, от Видин до Варна. Удовлетворена съм от това, че запалих и една от дъщерите ми, която бродира ръчно бижута. Преди няколко дни имах рожден ден и ми беше избродирала българска шевица на едни бели маратонки."

Иво Иванов от патриотичен клуб "Бдинци" има собствена колекция от автентични носии и накити, които събира от 2013 година насам и ги показва на младите, за да се запази българщината. Част от колекцията си той показа на ученици от бреговското училище "Св. Св. Кирил и Методий".

"Носиите, които съм показал са автентични за бреговския край. Една разходка из колоритните носии на България от различни фолклорни области плюс една българо-мохамеданска носия. Накити съм показал. Всичко си има символика. Примерно гривната рогатка, която съм показал, много интересна история и нейната роля в чеиза на младата булка. Рогатката, тези две пъпчици да го кажа, те са кухи от вътре и в случая дрънка. Каква е била идеята на тази рогатка. Когато в едно семейство има момиче и вече е за задомяване, да се жени, майката прехвърля нейния чеиз на младата невеста, като първо отивала при златар и тези топченца, които са вътре в самата рогатка се вкарват. Каква е била идеята. Когато навремето, на забава са се събирали, на мегдана, от различни села момци и невести и като играела хоро младата булка ѝ е дрънкала ръката. По това младите момчета са се ориентирали, коя булка не е задомена. След като се омъжи жената, задължително отива при златар и тези топченца се махат от гривната. В последващи забави, да не дрънчи и това показва, че тя е задомена. В нашия край, бреговския, не сме характерни с богатите накити, както се знае за пиринския край, тракийския край, богато накити да има. Просто се е наблягало на кадифето в носията. Елечетата от кадифе, което е било за онова време голям лукс. По нашите земи не е имало такъв вид плат. Най-разпространените накити, показвали са заможността си с жълтиците, пендарите, които са си ги слагали около врата. Първите две носии са много пищни бреговски. Тук се показва колорита и възможността на бреговчанина, казах че нямаме накити, но примерно елечето на тази, това е толкова богато украсена със сърма, че не всеки може да си го позволи. Носиите при нас са двупрестилъчни работни, с престилка отпред и престилка отзад. Правило ми е впечатление, когато е много жега, по фолклорни събори в национален мащаб, жени се обличат само с риза, защото им е много горещо. Това е било недопустимо за онова време. Първо в патриархат сме живели. Мъжът е бил главата на семейството и няма да позволи от неговия дом, жена, момиче да бъде с престилка, да прозира всичко през престилката, при положение, че тогава не е имало бельо."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

"Неделник" от 1 септември 2024 година

Вече сме септември. Идва есен с песен. Искаме или не, тя ще дойде.  Темите днес: Северозападът има какво да покаже в туризма , а комбинацията от добре изградена мрежа от къщи за гости, местни ферми и и винарски изби привлича туристите. Преоткриват го и велосипедисти, а отделно от това, има богат календар от събития, които..

публикувано на 01.09.24 в 13:45

Вяра, молитва и пост – това са най-силните оръжия срещу "поднебесните духове на злобата", срещу болестите и изпитанията

Намираме се в Десета неделя след Петдесетница, в която си припомняме едно събитие от живота на Господ Иисус Христос, което ни разкрива неговата сила и величие, неговото човеколюбие и грижа за спасението на човешкия род. От днес е началото и на Църковната нова година. "Ако имате вяра колкото синапово зърно, ще речете на тая..

публикувано на 01.09.24 в 08:00

Първо издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев

Излезе от печат първото издание на "Видинската книга" на д-р Бърни Бончев . Един от най-успешните видински кметове е автор на няколко книги и стотици статии, но "Видинската книга" е смятана за най-важното му произведение. Самият Бърни Бончев отбелязва, че написването ѝ му е възложено през 1938 година от членовете на Дома на изкуствата и печата...

публикувано на 30.08.24 в 15:57

Випуск 1974 в Дреновец ще прекрачи отново училищния праг

50 години след своето завършване, випуск 1974 г. на Средно училище "Никола Й. Вапцаров" в село Дреновец ще прекрачи отново прага на своето училище. Това е първата им среща след последния училищен звънец. За да достигне до повече хора тази среща, с екипа на Радио Видин се свърза Ганка Герасимова , която е един от организаторите. Ето какво ни..

публикувано на 30.08.24 в 15:18

"Ден на книгите за Хари Потър" събра деца във Видин (снимки)

С „Ден на книгите за Хари Потър“ видинската библиотека отбеляза края на инициативата „Лято с библиотеката“. Пред БиблиоПощата се проведоха магически игри и вълшебни занимания. Много хубаво премина лятото с любознателните деца, обясни Адрияна Цветкова , ръководител на Детски отдел при Регионална библиотека ''Михалаки Георгиев'' - Видин :..

публикувано на 30.08.24 в 14:47

Мария Иванова: Без дисциплина няма успех

Тя се казва  Мария Иванова  и е от Враца . Нейната история по думите ѝ е тривиална, за нас обаче е доста интересна, затова днес ще я разкажем и на вас. Мария е сладкар - по професия и по душа. Сладкишите са нейна страст от дълги години, но такава страст, характерна за всяка домакиня, разказва тя. В един прекрасен миг обаче животът я отвежда..

публикувано на 30.08.24 в 14:00

"Непоисканите съвети на Вира Уонг за убийци“ на младата писателка Джеси К. Сутанто

Може би сте чували за прочутата модна дизайнерка Вера Уанг, но едва ли сте чували за собственичката на чайна Вира Уонг в китайския квартал на Лос Анджелис. Нищо, че над вратата на магазинчето ѝ стои табела с претенцията, че това е световноизвестна чайна, а подборката от чайове в нея действително е една от най-добрите. Чайната на Вира..

публикувано на 30.08.24 в 13:00