Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с цената на тока за бизнеса?

Снимка: БГНЕС

Средната месечна цена на тока в сегмент "Ден напред" през юли на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) достигна почти 186 лева. Това е с 23% повече спрямо предходния месец и със 158% над стойността от юли миналата година. На пазар "В рамките на деня" средната месечна цена е 192 лева, с 43% по-висока спрямо юни и със 138% по-висока в сравнение с юли миналата година. Високите цени на тока рефлектират върху българския бизнес, частното предприемачество и енергоемките производства, защото се отразяват на цената на крайния продукт и го правят потенциално неконкурентоспособен. Това заяви служебният премиер Стефан Янев на среща с представители на работодателските организации. Спешната среща бе заради високите цени на тока на свободния пазар, от където купуват индустриалците. Работодателите настояват за анализ на поведението на Енергийния системен оператор и на Националната електрическа компания и след такъв анализ - логичното е тези ръководства да подадат оставка, подчерта Васил Велев, председател на Асоциацията на българските работодатели. В протестна готовност сме, потвърдиха работодателите. По-рано стана ясно, че ТЕЦ "Марица изток 2" пуска още един енергоблок, с което включените в паралел с електроенергийната система енергоблокове стават общо пет. Останалите три мощности на държавната електроцентрала са в планов ремонт, съобщиха от БЕХ. Ще се справят ли предприемачите в тази ситуация? Преди дни бе проведена среща на Асоциацията на българските работодатели, на която стана ясно, че са поискани оставки в енергетиката. От началото на месеца цената на електроенергията в страната ни е най- високата в целия Европейски съюз, ако не броим Гърция заради спецификата с хилядите острови. Причината затова е некомпетентното управление на енергетиката, заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на българските работодатели, чиито членове дават работа на на над 82% от наетите в страната:

"Настояваме за анализ на поведението на ЕСО и на НЕК, и след такъв анализ е логично тези ръководства да подадат оставки. Управлението на предлагането в нашата страна се извършва в ущърб на хората, на индустрията, на икономиката, на тези, които произвеждат, плащат заплати и пълнят бюджета. Това не е само от некадърност, а това е и от зла умисъл, защото нееднократно сме стигали до тук, подавали сме сигнали до прокуратурата, Комисията за защита на конкуренцията. Ние имаме на практика монопол на БЕХ на борсата. Дружествата на БЕХ разполагат и предлагат по- голямото количество от електроенергия на умишлено високи цени, създавайки и допълнително умишлен дефицит."- поясни Васил Велев.

Какво е реалното състояние на енергийните мощности в страната и респективно ТЕЦ "Марица изток 2" и с какво се ангажира енергийното министерство, за да се стопира кризата с цената на тока за промишлеността? Отговорът даде преди дни служебният министър на енергетиката Андрей Живков.

"Нашият екип на Министерството но енергетиката, когато подписваше Заповед за тези 1 млн. мвтч за ТЕЦ "Марица изток 2", се ангажира с това ТЕЦ-а да не остане само с тези 1 млн. мвтч, а да направим така, че при всяка възможна ситуация, която позволява пазара, ТЕЦ-а да може да предлага ликвидност на пазара. През последните две седмици направихме всичко възможно и ТЕЦ "Марица изток 2" работи така, както в близките години не е работила."- подчерта министърът на енергетиката Андрей Живков.

Как коментират ситуацията с цената на тока за индустрията от бранша? Разговаряхме с Елеонора Негулова, председател на Националното сдружение на малкия и среден бизнес в България:

"То да беше само тази аномалия щеше да е нищо, с което да справи човекът от малкия бизнес, но проблемът е че сме и в политическа криза, идва и медицинска криза във връзка с новата COVID-19 вълна и положението става с наслагване на поредица от негативни фактори и вземането на решение ще се окаже доста сериозно за много колеги дали изобщо да спрат да работят, дали да увеличават цените и да не може пазарът да ги поеме, което ще ги принуди по естествени причини да спрат и изобщо ситуацията е много тежка."

България вече е само на крачка до обединение на електроенергийния пазар с Румъния, след като 17 юни блокът на Чехия, Унгария, Румъния и Словакия се свърза със системата на общата европейска търговия с електроенергия. Това е много важно за България, тъй като ще позволи на страната ни да се свърже с Румъния в срок до три месеци. В момента обединението между двете държави е само за сегмента "В рамките на деня". Преди месец България и Гърция обединиха пазарните си сегменти "Ден напред". Ще се справи ли бизнесът в Северозападна България с новите цени на тока? Разговаряхме с Диана Върганова, управител на дружество във Враца, занимаващо се с проектиране, производство и асемблиране на електронни изделия:

"Ние хубаво, че бяхме тук от началото на август в отпуск, така че още не сме натрупали загуби. Абсолютно ненормално е за страна като България, която произвежда огромни количества електроенергия да имаме най- високите цени в цяла Европа. Това говори, че ние нито имаме правителство, което да защитава бизнеса, нито имаме въобще хора, които да мислят в някаква перспектива за оцеляването на хората, останали да работят и живеят в България."- коментира Диана Върганова.

Новата седмица започна с цена на тока с ден на доставка понеделник от 204,51 лв. за мвтч. На това ниво приключиха сделките в неделя за базовата електроенергия на платформата "Ден напред". Пускането на блокове в държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" свали цените, които преди седмица, на 9 август, бяха 303,53 лв. за мвтч. Това е намаление с 48,4%. Въпреки че цената за първия ден на седмицата падна с над 100 лв., тя е сред високите в Европа. Балканите плюс Унгария и Италия са с цени над 100 евро, като най-висока е в Италия- 117,35 евро. Най- евтино е във Франция- 47,4 евро.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37

Хората в Смоляновци: Най -хубавото село, живее се прекрасно

Село Смоляновци е едно от големите села в община Монтана. Намира се в планина Стовци, простира се покрай двата бряга на река Цибрица, над която има няколко моста. Пътната мрежа в селото е 35 км и се нуждае от сериозна  поддръжка.  В миналото селището е достигало до 1200 жители, защото тук се е развивала миньорска дейност, добивали са се..

публикувано на 26.04.24 в 12:45
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45