Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на черните лешояди във "Врачански Балкан"

Снимка: Фейсбук Природозащитен център Натура


Презентация с информация за лешоядите в България, интерактивни пъзели, викторина и много награди ще има по време на събитие във Враца целящо да запознае всички любопитни с рядката птица. Инициативата "Лешоядите във Врачански Балкан" ще се проведе днес в Природозащитен център "Натура" град Враца и е изключително подходяща за деца, каза за Радио ВИДИН Георги Антонов от центъра към Дирекция на природен парк "Врачански Балкан":


"Имам предвид, че ще бъде много интересно за деца да опознаят тези величествени птици. Да разберат защо лешоядите са санитарите в природата, защо е необходимо тяхното присъствие в нашият Балкан. Много интересни, любопитни факти - към днешна дата как стои положението с тях. Каква е числеността, как върви размножаването и много интересни неща. Наши гости са сдружение "Зелени Балкани", които са в основата за проекта за интродуциране (заселване б. ред.) на тези птици в България... Също така е за абсолютно всички възрастови групи. Всеки посетител ще намери някаква информация, която ще е доста интересна за него. Представете си една птици с размах на криете 3 и повече метра, с размерите на парапланер, внушителна и научавайки много за нейната биология. Въпреки големината тя е абсолютно безобидна. Тя не може да убие дори кокошка, храни се само с мърша и нищо друго... Събитието е организирано от "Зелени Балкани", което е част от проект "Натура 2000"."


В момента в района на природен парк "Врачански Балкан" се срещат 17 черни лешояда, каза за Радио ВИДИН Поля Русева от "Зелени Балкани":


"Във "Врачански Балкан" колегите от дружество за "Защита на хищните птици", последните години, работим съвместно с тях за възстановяване на черните лешояди, които през 70-те години последно е засичана двойка черни лешояди във "Врачански Балкан". За последните 5 години се внасят по този проект черни лешояди от други държави, най-често Испания. Като в момента в района във Врачански Балкан се срещат 17 към днешната дата. А за юли месец имаше рекордна бройка от 20 черни лешояди. Тази година вече има и двойка загнездили черни лешояди и се надяваме следващите години вече да имаме и първото черно лешоядче - малко, излюпено във Врачански Балкан. Самото събитие ще протече с една кратка беседа под формата на презентация, с кратки клипчета и филмчета за лешоядите. Ще има интерактивни пъзели за лешоядите, които са малко по различни от нормалните пъзели. Съвсем скоро на 4 септември е международния ден на лешоядите, който колегите от "Врачански Балкан" ще отбележат с поход в района и ще могат да наблюдават тези красиви птици в небето."


"Лешоядите във Врачански Балкан" ще се проведе днес, 19 август от 18 часа във Природозащитен център "Натура" град Враца.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Хората в Зли дол почистиха и облагородиха крайпътни съоражения

Жители на мездренското село Зли дол предприеха действия за почистване и облагородяване на належащи участъци в селото. В инициативата с доброволен труд се включват около 10 души. Освен да почистят крайпътната растителност, те се заемат със задачата да положат бетон на една от канавките и да я направят по-ефективна срещу наводнения. За реализиране на..

публикувано на 18.07.24 в 13:00
Главен инспектор Георги Георгиев, началник на сектор

Георги Георгиев, РДПБЗН - Видин: Годишно регистрираме 200, 300 аварийно-спасителни дейности

Професионален празник отбелязват днес, 18 юли, спасителите от Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". По този повод и за да ни запознае със спасителната работа, която извършват служителите от видинската пожарна служба, разговарям с главен инспектор Георги Георгиев,  началник на сектор "Превантивна и контролна дейност" в..

публикувано на 18.07.24 в 11:00

В "Музикална зона" на 18 юли 2024 слушаме духови оркестри – 2 част

Продължаваме да разглеждаме духовите оркестри с техните разновидности – днес се спираме на съставите в британски стил, на фанфарните оркестри с традиция от страните на Бенелюкса и брас бендовете от Ню Орлиънс. Говорим за връзките с джаза и как духовият оркестър и новият стил от зората на миналото столетие си взаимодействат; за социалната роля и..

публикувано на 18.07.24 в 09:00

Църквата в Градец ще отбележи храмов празник

На 20 юли във видинското село Градец ще отбележат храмовия празник на църквата "Свети пророк Илия" и Илинден. Това е една от малкото черкви в епархията, която носи името на свети пророк Илия. Тази година в Градец отбелязват и 170 години от построяването на първия християнски храм в селото. Повече за църквата и празника разказва Пролет Цолова,..

публикувано на 17.07.24 в 17:10

Археолог: Нужни са проучвания на крепостта край село Чичил

Необходима е поне 5-годишна програма за проучване на крепостта край село Чичил , която е късноантичната Кастра Мартис, за да бъдат разкрити останките от нейното минало величие и те да могат да се превърнат в център за посещения. Това каза проф. Сергей Торбатов от Националния археологически институт с музей при БАН, който преди няколко години прави..

публикувано на 17.07.24 в 16:35

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52