Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметският наместник на село Вещица: Предприемчив ли си, успехът те следва

10
Снимка: Радио Видин


Кметският наместник на село Вещица Живко Шалваров не е случаен човек. Той е носител на Световната купа по самбо за 1994 година, а година преди това става и световен шампион в Испания. Възпитаник е на Видинската школа по самбо и Пламен Петров. Въпреки възможностите, които му дава спортната кариера, той е избрал да остане в родния си край. За него животът на село не е труден, стига да го искаш. Във Вещица е кметски наместник от година, гордее се с направеното, но не крие и проблемите на малкото село от Северозапада:

"Населението ни е застаряващо. В селото са останали 35 човека. Опитваме се по всякакъв начин да привлечем млади хора. Вече имаме успех в това начинание- 5-6 души си купиха къщи тук и започнаха да ги реновират. Надяваме се да стават все повече и повече. Кражби нямаме, нямаме разбиване на къщи, нямаме противообществени прояви. От тази гледна точка ние сме малко облагодетелствани- тук сме гранична зона и на разклона на около 1.5 км при Филипови кошари, стоят от гранична полиция и следят всичко.

Конната база в началото на селото, е моя. Имаме четири коня и едно малко конче. Поддръжката им не е чак толкова трудна. Проблемът е през зимата, защото конете са вътре на ясли и искат храна на място, а тя трябва да бъде осигурена. Трудно е и почистването на конете, но през лятото пък нямаме никакви проблеми- ливадите тук са доста. Нямаме допълнителни работници за конете- аз и съпругата ми сме поели абсолютно всички задължения към конете, към къщите ни там и всичко друго, което правим. Конната база работи и предлагаме една единствена услуга- туристическа обиколка на района, която трае 1 час. Желаещи има. Особено събота и неделя идват много хора. Вероятно и заради пандемията, която кара хората да излязат малко сред природата...

Тук може да се живее нормално, може да се прави и бизнес. Ето- намерили сме начин и се оправяме. Не е толкова трудно, стига да си предприемчив- всичко се получава. И трябва да работиш. Иначе- няма как. Ето- ние вършим толкава много неща, обаче успяваме. Затова и имаме. Казвам го направо- ако работиш, имаш, ако не работиш- нямаш...

В селото имаме не едно, а две стопанства. В тях мисля че има по 60 крави, има и по над 100 овце. Работа има, но работната ръка е огромен  ни проблем. Няма желаещи за работа, текучеството е огромно- днес идват, утре си отиват, а с животните по този начин не може да се работи. Те са като хората- свикват с гледачите си и после имат проблеми...

Има възможности тук да се работи и можеш да живееш съвсем нормално. Стига обаче да не те мързи. Аз например как мога да взема 4 коня и да ги обуча, да водя туристи и да изкарвам пари? Така всеки може да направи по нещо. Въпросът е да искаш да работиш, а не да разчиташ на помощите, които има дават на месец- 400 лева и да изкарват само с тези пари. С тях не може да се живее- те не стигат за нищо.

Тук имаме и социално слаби жители, които разчитат и на още по- малки суми. Аз имам трима души, които са във временна заетост - 13 дни работят по 4 часа и получават 60 лева. 60 лева за 14 дни! Това не са пари! Но системата ни е такава и затова хората не искат да работят. Задължително трябва да се променят правилата. Аз не съм политик, но от наблюденията ми съм на ясно, че ако нямат тези помощи, хората ще работят, защото няма накъде. След като получава помощи с 50 или 100 лева по-малко от минималната заплата, той няма да отиде да работи. Защо го казвам? Ето , съпругата ми има частен бизнес в града. Но тръгнем ли да си търсим продавачи, не можем да намерим. Защото той иска да отиде на борсата и да седи цял ден на кафе, ане иска да дойде при нас, защото ще е на 8-часов работен ден. Нашите магазини са за сувенири, не се изисква тежък физически труд, но ангажиментът си е ангажимент- той не иска да го поеме. И затова хората нямат, и затова хората се мъчат, и не могат нищо да си позволят. Ако искаш да си позволиш нещо- трябва да работиш! Със сигурност в тази сфера трябва нова политика и хората да си променят мисленето. Какво имам предвид. Ей го къде е Белоградчик- това са 10 км. С колата са 5-6 минути. Нищо не му пречи на човека да си купи една къща, защото тук имотите с 2 дка двор струват 5000 лева, да ходи на работа в града и да си се върне тук. В 17 часа се прибира, до 22 часа е светло. Имат дворчето, имат тревата, имат разходките, имат всичко нужно за щастлив живот.

Те идват при мен на езда, виждат ми имота, радват се и казват- гледай колко е хубаво тук. Ами не е толкова трудно и вие да го направите. Но, пак е вързано с работа. Трябва да окосиш тревата, да оправиш цветята и да си гледаш къщата. Не е кой знае какво, но хората не желаят да се занимават..."

Повече за ремонта на селската чешма , възможностите за подобряване на живота тук и интересни истории за местната ловна дружинка - в звуковия файл




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Българите избират да живеят самостоятелно, когато са на 30, сочи проучване

Българите напускат дома на родителите си средно на 30 години, сочат данните на Евростат за миналата година. С редната възраст, на която младите хора избират да живеят самостоятелно, за страните от Евросъюза, е 26,3 години. Според психолога Николай Нетов , изследването дава един по-широк поглед, при който важните детайли често се губят...

публикувано на 02.10.24 в 15:48

На добра воля

50-ото Народно събрание бе поредното, което не успя да приеме Закон за насърчаване на доброволчеството. България е единствената страна в ЕС, която няма такъв нормативен акт. Според доклад на "Евростат" само 14% от младежите в България участват в доброволчески дейности. Това е близо двойно по-малко в сравнение със средното за Европа. На фона на..

публикувано на 01.10.24 в 11:53

За съживяване на региона във Видин възлагат надежди на бизнеса

Общо 18% от българите през миналата година са били изправени пред тежки материални и социални лишения, сочат данните на Евростат. По този показател България е на второ място в дъното на класацията, след Румъния. У нас делът на хората, живеещи в лишения, е почти три пъти по-голям от средния за страните от Европейския съюз, който е 6,8%. В..

публикувано на 30.09.24 в 15:07
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Изборите се превърнаха в битовизъм

Избори.  След изборите – отново избори.  Изречение, което обрисува живота в България през последните четири години.  Ще бъде ли 27 октомври първата стъпка към излизането от кризата?  Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност?  Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и непопулярни..

публикувано на 26.09.24 в 10:00

Нови промени при минималната работна заплата - ще бъде ли увеличена?

Нови промени, свързани с размера на минималната заплата трябва да направи социалното министерство, за да приложи правилно европейската директива за адекватните най-малки възнаграждения . Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса..

публикувано на 25.09.24 в 10:45

Какво целят новите изисквания в кредитирането за покупка на жилище

Управителният съвет на БНБ прие изисквания за показателите за кредитни стандарти при отпускане и при предоговаряне на кредити. Изискванията обхващат сектор "Домакинства" и се прилагат спрямо кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. Влизат в сила от 1 октомври 2024 година, като банките и клоновете на чуждестранни банки следва да..

публикувано на 23.09.24 в 11:43

Хората от Орсоя искат да бъде изградена чешма в селото

Село Орсоя се намира по пътя Видин-Лом и е част от населените места на община Лом. Населеното място  стана известно с голямото си свлачище, което през 1978 година поглъща част от къщите там.  В селото в миналото е имало рибарници, хората се занимавали със земеделие и риболов. Открай време местните работят в близките градове, както и в..

публикувано на 20.09.24 в 12:00