Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушателски сигнал

Шумни тържества тормозят жителите на Дунавци

От две седмици местните не могат да спят. От полицията отричат да са получили сигнали

| обновено на 23.08.21 в 15:11
Снимка: Радио Видин

Шумни сватби и кръщенета в ромския квартал на Дунавци нарушават нощното спокойствие на останалите жители през последните две седмици. Празнуват семейства, които са пристигнали от чужбина, а силната музика е до рано сутрина. Хората избягват да подават сигнали, защото се притесняват от саморазправа, сигнализира Радио Видин жител на града, който заради сигурността си пожела да запази анонимност:


"Проблемът е, че от 10 август, вторник, всеки ден има тържества в град Дунавци и хората не могат да спят, тъй като някой е решил, че трябва да си направи сватбата или кръщенето точно във вторник, сряда - през седмицата, общо казано. За мен това е некоректно, за България като страна в Европейския съюз и страна в 21 век. Не смятам, че е коректно, спрямо другите граждани на Дунавци и спрямо тяхното здраве. Сигурен съм, че аз не съм единственият, който не е спал от 10 -ти август до сега. Понякога тъкмо заспивам, при което следва заря в един или в два часа през нощта. До тук няма никакъв сигнал от институциите, нищо не се прави. Също така няма и подадени сигнали, тъй като хората се страхуват от саморазправа и смятам, че е редно сега да има някакъв отзвук от институциите, искрено се надявам, че това ще се промени. Както казах не сме спали от две седмици почти. Това се отразява на здравето ни. Аз цял ден съм с главобол от недоспиване, също това оказва ефект и върху представянето ми на работното място. Нашата къща се тресе от музиката вечер и не е приятно, особено след един изтощителен ден в тези жеги -  човек иска да си легне да се наспи, но това не е възможно. Сватбите се правят на улицата, в шатри и проглушителната музика продължава от 8 вечерта до зори - до към 4, 5 часа сутринта. Все пак в целия свят е наложено, че от 10 или 11 вечерта до 6 или до 7 сутринта не трябва да се вдига шум, но точно в тези часове в Дунавци има купони".


В града е проведено събрание с препоръка тържествата да са от 14 часа следобед до 23 часа вечер, но тя не се спазва, каза кметът Димо Скорчев:

"Няколко обаждания има по телефон, но според мен най-добрият сигнал е на 112. Идват органите на властта, могат с тяхно разпореждане да се преустанови тоя шум и така да се приключат нещата. Правят сватби, правят кръщенета, рождени дни. Те като са били в чужбина имат финансовата възможност да го направят това нещо и още повече, както се казва, да се покажат колко са заможни. Много е неприятно - има сватби, които са продължавали до 3 часа през нощта. Хората на другия ден са на работа и действително - няма спане. Те пък имат уредби, които са изключително много силни и това пречи, разбира се. Аз живея, може би на 2 километра и половина от мястото, където се провеждат тези мероприятия - при отворен прозорец чувам музиката перфектно, а не дай Боже някой да е съвсем близо на 20, 30 или 50 метра - просто няма спане. Доколкото имам информация почти всяка вечер е идвала полиция, но не знам какви са последствията - дали са намалявали музиката или не, щото пък има такъв момент до 23 часа могат, могат спокойно да провеждат мероприятия, но след 23 часа е забранено да се слуша силно музиката. Може би, ако са поемали ангажимента да намалят малко децибелите, това да е причината да са си тръгвали полицаите, пък след това те пак са усилвали - така допускам аз. Аз направих събрание, преди да отпочнат тези веселби и им казах до 23 часа спокойно можете да правите веселбата. Добрият вариант е да започнете следобед в 2 часа, в 3 часа и да го направите до 22, до 23 часа - никой няма да го боли главата и няма да има тези разправии, обаче те започват в вечер в 7, 8 часа и карат докато могат музикантите да свирят".

Потърсихме и Областната дирекция на МВР във Видин във връзка с казуса, от там ни отговориха, че за посочения период не са постъпвали сигнали за нарушаване на нощната тишина в град Дунавци. От полицията уточниха, че практиката е при подаване на сигнал за нарушаване на нощното спокойствие дежурният да уведоми патрулиращите, които да отидат на място. При установяване на нарушение се издава предписание или се съставя акт, който се изпраща в Общината. Според Наредбата за опазване на обществения ред се налагат глоби, уточниха от Областната дирекция на МВР. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02

Професия "сватбен агент"- предизвикателството да превръщаш приказките в реалност

В рубриката "Професия-хоби" ще ви срещнем с дама, която присъства в един от най-важните дни на всеки човек, а именно- в сватбения. Тя е Петя Богомилова-Кънчева от Видин и има сватбена агенция.  Задачата ѝ не е лека. Нейната работа е свързана с планирането и изработване на сватбени декори и въобще създаването на цялостната визия на този важен..

публикувано на 05.07.24 в 14:00

Михаил Александров: За животните- с любов!

Около 4000 млечни крави се отглеждат във фермите във Видинско. 24 са тези с над 100 животни, в 8 са заложили на породата Симентал. Една от тях, тази на Михаил Александров , е във видинското село Рупци.  За първи път Михаил се захваща с отглеждането на крави през 2000 година. Няколко години му трябват, за да осъзнае, че условията за..

публикувано на 05.07.24 в 10:30