Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна - за теб!

Три фонда на ЕС ще финансират икономическото, социалното и териториалното сближаване

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският парламент одобри 243 млрд. евро за три фонда на ЕС за укрепване на икономическото, социалното и териториалното сближаване, съобщиха от пресцентъра на ЕП. Как това ще помогне на населените места в българските общини? Така нареченият "пакет за сближаване" включва: Европейската програмата за междурегионално сътрудничество - Interreg, Европейския фонд за регионално развитие и Кохезионния фонд, както и Регламента за общите разпоредби, който регулира регионалните, кохезионните и социалните фондове на ЕС.


"Основните акценти, върху които ние трябва да се фокусираме, аз бих ги определила като три - проекти и инвестиции за развитие на "зелена икономика", проекти за развитието на иновации и технологии и проекти, които биха подпомогнали прехода, който предстои на пазара на труда", обясни българският евродепутат Цветелина Пенкова.


Значителна част от инвестициите на фондовете - поне 30%, ще бъдат насочени за мерки за климата, кръгова икономика и инвестиции за устойчив растеж и създаване на работни места. Акцентът при развитието на общините може да бъде именно "зелената икономика":


"Ние трябва да помислим за всякакъв вид алтернативни източници на енергетика и какви проекти биха могли да се финансират в тази сфера. Има страшно много малки и средни предприятия в България, които всъщност работят именно в тази посока. Секторът е наличен в България", допълни Пенкова.


Пример за това е и увеличаващият се брой на малките фотоволтаични инсталации в област Видин. Иван Базов е предоставил част от двора си в Ново село за изграждането на такава инсталация, която е от типа малки електроцентрали с мощност до 30 киловата. Предстои включването ѝ в националната мрежа. Тук вече има една свързана и предстои изграждането на 3-та в селото. Базов коментира, че инвестициите засега са частни, но за да е ефектът по-явен, е добре финансирането да става по европейските фондове. И допълни, че общините биха могли да се възползват от тази възможност:


"Там е добре да се насочи това финансиране, защото те са голям консуматор на електроенергия, а пък средствата, които плащат за разходи за ток, са публични средства, събирани от данъци. Това ще облекчи данъкоплатеца..." 


Очаква се общо 20 инсталации да бъдат изградени във Видинско, като 2 от тях ще са в селата Неговановци и Винарово. Интерес са проявили и в селата Връв, Косово и Гъмзово. Европейските средства са добре дошли за малките общини, коментира и кметът на Брегово, Илиян Бърсанов:


"На първо място би трябвало да се използват за разкриването на нови работни места. В момента населените места се обезлюдяват с 200-300 души на година. Това е около 7-8% и ако продължава така тази тенденция, може би след 5 години няма да има нужда да се прави ремонт на пътища, водопроводи... Просто няма да има хора, които да се възползват от тях."


Тези средства са добра възможност за развитие на регионите, за преодоляване на различията и подобряване живота в малките общини, обясни Сабрина Калъчова от Европейския информационен център "Европа директно" във Видин:


"От инфраструктурни предизвикателства през опазване на околната среда и борба с климатичните промени, до решения, свързани с безработицата, социално- икономическото измерение, туризма, опазване на културното наследство и т.н."  


Регионалният и Кохезионният фонд са най-големият инструмент за инвестиране в ЕС. За да подпомогнат по-бързото възстановяване от пандемията от COVID-19, те ще инвестират и в сектори като култура, туризъм и здравеопазване.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24