Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа! По-силна за теб!

Европейският парламент с мерки за по-добро справяне със здравни кризи като тази заради COVID-19

Повече хора трябва да бъдат ваксинирани

Снимка: Радио ВИДИН

Европейският парламент предприема мерки за по-добро справяне със здравни кризи, като тази заради пандемията от COVID-19. Засилва се ролята на Европейската агенция по лекарствата. Насърчават се също имунизациите сред гражданите на държавите, членки на Европейския съюз. Парламентът прие позицията си за преговори със Съвета относно удължаването и укрепването на мандата на Европейската агенция по лекарствата. Депутатите предлагат създаване на база данни на ниво ЕС за наблюдение и предотвратяване на липси на лекарства. Парламентът също иска по-добро координиране и повече прозрачност при клиничните изпитвания. Докладчикът Николас Гонсалес Касарес подчерта нуждата от подходяща нормативна рамка, която да гарантира предоставянето на висококачествени здравни услуги в условия на извънредни ситуации.


Европейската агенция по лекарствата е централна в усилията за справяне с пандемията, изтъка пред Европейският парламент еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидис. Допълни, че Европейският съюз трябва да излезе от пандемията по-силен и по-подготвен да се справя в бъдеще с подобни предизвикателства:


"Европейската агенция по лекарствата трябва да бъде по-добре подготвена за бъдещи кризи. Разбирам тревогите относно финансирането. Вече има предложения по този въпрос. Винаги ще се радваме не промени, които да подчертаят, подсилят текста, но да не губим чувството за мярка и баланс, да запазим необходимата гъвкавост  и да бъдем в състояние да действаме бързо в условията на криза, без да поставяме излишни и тежки изисквания."


Да се набляга повече на диагностика и превенцията на заболяванията, а също и да има доставки на най-важните лекарства и координация на ваксините призова докладчикът Николас Гонсалес Касарес. Отделно здравните власти в държавите, членки на Европейския съюз призовават възможно по-голям брой хора да бъдат ваксинирани, за да се преодолее пандемията. България изостава, коментира председателят на регионалното сдружение на общопрактикуващите лекари във Видин д-р Емил Мушанов:


"Смея да твърдя, че организацията, която е създадена в България по отношение на доставка, по отношение на провеждане на имунизационния процес, по отношение на заплащане, е възможно най-добрата в цяла Европа. Има достатъчно ваксини за всички. Има достатъчно пунктове за ваксинация. Единственият проблем е в нагласите и в желанието на хората. Затова върви бавно имунизационният процес."


400 от пациентите на д-р Благой Славчев в село Дреновец, община Ружинци, който е с една от най-големите лекарски практики в региона, вече са ваксинирани. Имунизирани са около 14%, недостатъчно  според д-р Славчев, който не крие, че постоянно убеждава пациентите си да се ваксинират, особено настоятелен е с тези, които са по-възрастни и с хронични заболявания. Д-р Славчев смята, че за някои от професиите ваксините трябва да са задължителни:


"Млади хора, които работят в дом за възрастни хора не искат да се ваксинират. Как няма да искат да се ваксинират при условие, че единственият вносител на инфекция са хората, които работят там. Другото, което е - не може хора, които работят в детска градина да не искат да бъдат ваксинирани. Не може учители, които сега от септември започват училищните занимания да не искат да бъдат ваксинирани. Те като не искат да бъдат ваксинирани, искат децата ни постоянно да учат онлайн ли? Трябва да има мерки за тези хора, които са с обществено значими професии, които работят в институции, както например старчески домове, както болници, както да речем Община, магазини. Тези хора за мен трябва да бъдат ваксинирани. Трябва да се намери някакъв начин."


Безопасността е основно изискване към всяка ваксина, за да бъде пусната на пазара в ЕС. Това важи изцяло и за ваксините срещу COVID-19, уверяват от здравното ни министерство. По-малко от 10 хиляди жители на област Видин до сега са с поставени окончателни дози ваксини, което ни подрежда на едно от последните места по брой ваксинирани. Потърсихме мнението на видинчани за имунизацията срещу коронавируса:


"Погледнато и чисто рационално, като се отървем от емоцията, мисля, че обществото и хората трябва да имат доверие на специалистите, на лекарите. Това е препоръката и мисля, че всеки един от нас би трябвало да се ваксинира, за да бъде спокоен за себе си, за семейството си... Много лоши  слухове се носят... В другите страни се наблюдава и това съвсем обикновени граждани да трябва да се ваксинират, за да могат да седнат на кафе или да отидат на дискотека. Предполага се, че хората, които работят с хора трябва да бъдат ваксинирани, но всъщност аз не познавам такава професия, в която няма контакт с хора."


За да се ускори разпространението на ваксините в световен мащаб, ЕП настоява за временно премахване на защитата на правата върху интелектуалната собственост за ваксините срещу COVID-19.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Бог е любов", с която трябва да живеем

"Който обича баща или майка повече от Мене, не е достоен за Мене" (Мат. 10:37) "В първата Неделя след Петдесетница, когато празнуваме снизхождането на Светия Дух и рождения ден на Църквата Христова, е определено да се празнуват заедно всички светии. Всички онези човеци, които със земния си живот са доказали, че са достойни за..

публикувано на 30.06.24 в 08:00
Антонина Лозанова печели приза

Видинчанката Антонина Лозанова с поредни успехи

Днес се  срещаме с една видинчанка, която не спира да ни изненадва със своите нови и нови постижения. Срещали сме вече с нея по различни поводи. Тя се казва Антонина Лозанова , фотограф, до скоро и наш колега журналист. Поводът да си говорим с Тони е това, че неотдавна тя беше селектирана от платформата " Forbes" България , която събира на..

публикувано на 28.06.24 в 16:00
Врачански митрополит Григорий

Митрополит Григорий - духовният водач на Врачанска епархия

След седем години начело на Врачанска епархия , в митрополит Григорий врачани разпознаха своя духовен водач. Разпознаха го и по-ревностните във вярата и тези, които имат търсения само по големите празници. С всеотдайно служение на Бога и в полза на ближните, с неуморни дела в изпълнение на мисията на Църквата в света, с пастирска любов и личен..

публикувано на 28.06.24 в 13:50
Видински митрополит Даниил

Видинският митрополит Даниил - духовникът и човекът

Митрополит Даниил , един от тримата, сред които ще е изборът на български патриарх, оглавява Видинската епархия вече повече от шест години. Преди това е викарий на митрополита на САЩ, Австралия и Канада Йосиф. Роден е в Смолян със светското име Атанас Николов. Канонически е утвърден за Видински митрополит на 4 февруари 2018 г...

публикувано на 28.06.24 в 13:30

Четиридневният фестивал „The River“ превръща Видин в град на изкуствата

Тази година Видин става сцена на нещо изключително - за първи път се обединяват в едно два от най-обичаните фестивали в региона - "Vidin Art Festival" и "The River ".  От днес, 28 юни, до 1 юли, жителите на Видин и гостите на града ще имат възможността да се потопят в атмосферата на едно четиридневно емоционално събитие, което ще..

обновено на 28.06.24 в 09:55

Съюзът на хлебарите: Най-търсените видове хляб може да изчезнат от пазара след 1 юли

От незапомнени времена хлябът е основна храна за българина. Народът вярвал, че хлябът може и да лекува. Месенето на хляб се съпровожда с различни обреди - било за добро или лошо, за раждане или смърт. Има ли хляб, сложен на трапезата, това означава, че има още живот в къщата. От тук и старата българска поговорка "Никой не е по-голям от хляба" е..

публикувано на 27.06.24 в 17:30

31-вата Антарктическа експедиция през погледа на д-р Снежана Русинова

Фотоизложба "От Антарктида до биотехнологията в България" е подредена в Народно читалище "Постоянство-1856" в град Лом. На нея са показани 27 фотографии от участието на гл. асистент д-р Снежана Русинова в 31-вата Национална антарктическа експедиция и част от експерименталната ѝ работа след експедицията.  "Изложбата отразява няколко..

публикувано на 27.06.24 в 16:24