Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ваксините срещу COVID-19 и репродуктивното здраве

Снимка: Радио Видин

Данните, с които разполагат нашите репродуктивни специалисти, които се отнасят до начина на действие на ваксините срещу COVID-19 , не показват никаква връзка между поставянето на някои от одобрените препарати и репродуктивните способности на мъжете и жените. Това каза за Радио Видин Иван Тодоров, административен директор на столичен медицински комплекс за женско и семейно здраве и член на Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Потърсихме го в рамките на информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията срещу COVID-19 у нас.

"Всъщност тези препарати са създадени да влияят на съвсем друг тип системи и процеси в организма. Репродуктивните функции зависят най-вече от структурата и функционирането на половата система на човека и от действието на определен набор от хормони. Няма научни данни, че към момента одобрените ваксините по някакъв начин влияят на репродуктивните системи и органи. Така че почти категорично е, че няма връзка между фертилитета и ваксинацията срещу COVID -19", обясни Иван Тодоров. 


Ваксинирането на бъдещите майки трябва да се извършва съобразно препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология:

"Тяхната препоръка е ваксините да се поставят в кратък срок преди началото на опита за зачеването. Когато ваксината е еднодозова, се има предвид това да е втората доза, а под кратък срок се разбира някъде около 3 седмици преди стартирането на опити за зачеване, и причината за това е най-вече жената да изгради имунитет срещу COVID -19 и при една нормална, спокойно протичаща бременност да предаде този имунитет на бъдещето бебе. Между другото все повече проучвания се появяват и сега чакаме данните от тях, че започват да се препоръчват ваксини и по време на самата бременност, но към момента все още нямаме категорични данни за това."

 Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30