Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ваксините срещу COVID-19 и репродуктивното здраве

Снимка: Радио Видин

Данните, с които разполагат нашите репродуктивни специалисти, които се отнасят до начина на действие на ваксините срещу COVID-19 , не показват никаква връзка между поставянето на някои от одобрените препарати и репродуктивните способности на мъжете и жените. Това каза за Радио Видин Иван Тодоров, административен директор на столичен медицински комплекс за женско и семейно здраве и член на Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Потърсихме го в рамките на информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията срещу COVID-19 у нас.

"Всъщност тези препарати са създадени да влияят на съвсем друг тип системи и процеси в организма. Репродуктивните функции зависят най-вече от структурата и функционирането на половата система на човека и от действието на определен набор от хормони. Няма научни данни, че към момента одобрените ваксините по някакъв начин влияят на репродуктивните системи и органи. Така че почти категорично е, че няма връзка между фертилитета и ваксинацията срещу COVID -19", обясни Иван Тодоров. 


Ваксинирането на бъдещите майки трябва да се извършва съобразно препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология:

"Тяхната препоръка е ваксините да се поставят в кратък срок преди началото на опита за зачеването. Когато ваксината е еднодозова, се има предвид това да е втората доза, а под кратък срок се разбира някъде около 3 седмици преди стартирането на опити за зачеване, и причината за това е най-вече жената да изгради имунитет срещу COVID -19 и при една нормална, спокойно протичаща бременност да предаде този имунитет на бъдещето бебе. Между другото все повече проучвания се появяват и сега чакаме данните от тях, че започват да се препоръчват ваксини и по време на самата бременност, но към момента все още нямаме категорични данни за това."

 Повече по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

Видински ученик с награда от престижна универсиада

Дванадесетокласникът Радослав Попов от Видин спечели първо място в Junior универсиадата, която беше част от програмата от VI Международен Биомедицински конгрес - София. За първи път ученик от ППМГ "Екзарх Антим Първи"  се представя с такова високо постижение на подобно събитие. Съревнование  е било оспорвано, разказва Радослав: "Универсиадата..

публикувано на 06.12.22 в 15:55

Никулден - празник и на банкерите

На 6 декември - Никулден празнуват и банкерите. Денят е обявен за патронен празник на българските банки с решение на БНБ от 1992 година.  Всеки българин използва в различна степен банковите услуги, а хората се влияят от лихвите по кредите, от стабилността и рентабилността на дадена банка.  За днешното състояние на банките и за празника..

обновено на 06.12.22 в 13:20

Видински ученици с успешна практика в завод

Ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" - Видин са на учебна практика в местен завод за технически компоненти. Те учат в 11. клас, специалност "Промишлена електроника" и посещават завода  вече трети месец.  Работният им ден започва в 6:00 часа и завършва в 14:00. Сътрудничеството на видинската професионална гимназия със завода продължава повече от 8..

публикувано на 06.12.22 в 13:00

Даниел Спасов: Оценяваме колко важни са зъбите, когато се стигне до проблем

Когато човек не ходи на зъболекар и се стигне до някакъв по-сериозен проблем, оценява колко важни са зъбите и колко неща може да си спести, като редовно се грижи за тях. Това каза в "Час при зъболекаря" народният певец, водещ на предаването "Иде нашенската музика" по БНТ и продуцент в медията Даниел Спасов . Той си спомни, че първите му срещи със..

публикувано на 05.12.22 в 17:35

Благотворителна кауза за бездомни животни се нуждае от още дарения

В началото на тази година ви разказахме за един видинчанин и неговата благотворителна кауза  за поставяне на вендинг машина в града, чрез която, рециклирайки пластмасовите бутилки и кенчета, осигуряваме храна за бездомните животни.  Юлиян Миков  си беше поставил срок да събере сумата до Великден и се надяваше да успее, но за съжаление,..

публикувано на 05.12.22 в 17:00

Спирки във Видин са без разписание, сигнализираха слушатели

Слушатели на Радио ВИДИН сигнализираха, че по спирки на градския транспорт във Видин липсва разписанието на автобуса.  "Аз живея в комплекс Химик, наложи ми се да отида до болницата. Бих взела градския транспорт, но не му знам разписанието. Никъде го няма поставено на достъпно място. Виждаме автобусите, има ги, но не знаем от къде минават..

публикувано на 05.12.22 в 14:20

Видински деца подаряват усмивки

Видинската Детска градина "Синчец" започна инициативата "Седмица на доброто", под мотото "Направи добро-подари усмивка", за втора поредна година. Възпитаниците и ръководството ще се включат в различни дейности, сред които е и дарение на играчки за Детска градина "Евлампия Векилова" в Копривщица, която беше наводнена този септември от..

публикувано на 05.12.22 в 13:47