Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Корабът "Радецки" бе снимачна площадка за ден

Снимка: Красимир Каменов

Снимките на най-новия филм на Максим Генчев, посветен на Ботев, приключиха в Козлодуй на кораба "Радецки". Според  режисьора това е един от най-тежките снимачни дни. Филмът ще има своята премиера на 3 март - националният празник на България, обясни Генчев и благодари на дарителите, с чиято помощ се реализира лентата:

"Това, което мен ме впечатли е, че в България има много родолюбиви хора, а не роболюбиви каквато вече стана практиката... В този филм няма да покажем как българи предават българи и как българи убиват българи. Всичките тези "пикантни" в кавички подробности, които очернят нашата история в този филм няма да има. Тук ще има вдъхновението, което предизвиква феномена Ботев... Трудната работа предстои. Монтирането на филма... Премиерата ще е на 3 март, защото филма е "закован" с договор. На 2 юни очаквам да се завърти и в телевизията..."

Последния снимачен ден коментира и продуцентът Десислава Ковачева:

"Стигнахме до края на филма. И слава богу, защото той се прави с дарения... Самото създаване на филма не е трудно, защото това е една мечта и се работи много леко. Екипът също е много мотивиран и ние сме много щастливи. Трудното беше да намерим пари за филма и тук е мястото да благодаря на всички които даряваха пари. Кмета на Калофер направи много инициативи. Трудно е да ги изброя...".

1236 човека и няколко фирми са основните дарители за филма. За да стане филма реалност е помогнало и медийното партньорство с БНТ.

Младият актьор Деян Жеков играе ролята на Ботев. За мен това е голяма отговорност, обясни той:
"Аз не съм сигурен дали съм влязъл в ролята. Подготвях се, като четях Ботев и Захари Стоянов. От малък обичам да чета Ботев... Никога не съм го сънувал... Не съм предполагал, че ще играя негова роля във филм... Хем съм много щастлив, че ми се случва това, но съм и нещастен защото аз няма да гледам филма, за да не се критикувам..."

Роля във филма има и кмета на родния град на поета - Калофер, Румен Стоянов:

"Това е една сбъдната мечта. От доста време ми витаеше в главата и слава богу, че се срещнах с режисьора Максим Генчев и станахме съмишленици... Благодаря на хората, които събираха пари за да си платя глобата за мъжкото хоро. Тези пари отидоха за филма... Калоферци и цяла България трябва да са горди с този филм...".

Петър Иванов е майсторът ковач от село Дъбова Махала в община Брусарци, който по молба на Максим Генчев изкова сабята на Ботев. Тя бе официално връчена на актьора Деян Жеков в последния снимачен ден. Самата сабя не е използвана във филма заради безопасност. Емоцията да изковеш това оръжие е невероятна, коментира Петър Иванов:

"Със страхотна тръпка работих над тази сабя. Трудно беше защото емоцията е голяма... Вложих много любов в работата заедно със сина ми Миглен... Мога само да благодаря на Максим Генчев за това, че избра мен да направя сабята...".

Петър Иванов и синът му Миглен бяха приготвили и още една изненада за актьора Деян Жеков- кована пластика на глава на овен, която също му бе връчена.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18