Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 2 септември 2021 година

Снимка: Радио Видин

Призив към представителите на бизнеса за дарение за развитието на културата и спорта в общината отправи кметът на Община Видин Цветан Ценков.  Общинското ръководство ще търси подкрепата на хора на високи позиция в икономиката, за да бъдат постигани по-значими успехи в спорта.


Министерството на здравеопазването обяви нови по-строги ограничителни мерки, които влизат в сила от 7 септември и продължават до 30 октомвриЗаведенията ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 22 часа вечерта. Затворени ще бъдат детските парти центрове и места за организиране на игри. Обучителните такива, като например занимални и или езикови школи остават отворени, но с до 10 посетители едновременно, спазващи дистанция от 1,5 метра. Заведенията за хранене ще работят с ограничено работно време от 7 сутринта до 22 часа вечерта. Това ще става при спазване на дистанция от 1,5, метра между гърбовете на столовете. На една маса ще се допускат не повече от 6 души. Нощните клубове и дискотеките затварят. Ваксинацията на посетителите и служителите остава пожелателна. Препоръчва се работодателите да организират до 50% присъствена работа, останалите служители по възможност да работят дистанционно. Забранява се организирането на тиймбилдинги. Пазарите и тържищата трябва да бъдат организирани с еднопосочно движение и спазване на 1,5  метра дистанция. Сватбените тържества ще се провеждат с до 60 гости на открито и 30 на закрито. Спортните събития на стадиони, например, ще бъдат с не повече от 30% публика, а тези в зали, ще бъдат без. Кината и театрите ще работят с до 50% капацитет и задължително носене на маски от публиката. За музеите и галериите се въвежда условие, че не трябва да има повече от един човек на площ от 8 квадратни метра. Танцовите школи, фитнесите и СПА центровете ще работят с до 30% заетост. Организираните любителски тренировки се забраняват. Свижданията в болници се разрешават, но с не повече от един посетител, който трябва да е с пълен комплект предпазни средства.


76 са новите случаи на заразени с COVID-19 в Северозапада. 30 са новите случаи на заразени с COVID-19 пациенти в област Враца през последните 24 часа, сочат данните от Националния информационен портал. В област Монтана новозаразените са 28, а 18 са в област Видин. Шестима от 30-те новозаразени с коронавирусна инфекция във Врачанско от вчерашния ден са били хоспитализирани в лечебни заведения, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Увеличават се болните с COVID-19 в област Монтана. 296 са хората с потвърдена COVID-19  инфекция в област Монтана към 2 септември. Спрямо предходния ден се наблюдава увеличение от 21 случая, отчитат от Регионалната здравна инспекция.



До края на август в Националната агенция за приходите са постъпили 18 млрд. лева, което е с 2,1 милиарда лева повече, спрямо същия период на миналата година. Общо данъчните приходи възлизат на 10,1 млрд. лева към 31 август. Общият размер на приходите от осигурителни вноски за периода е 7,5 млрд. лева, като от тях 4,5 млрд. лева са за държавно обществено осигуряване, 1,9 млрд. лева - за здравноосигурителни вноски и над 1 млрд. лева - за допълнително задължително пенсионно осигуряване, допълват от НАП.

 Враца вече разполага с барокамера за прилагане на кислородна терапия на деца и младежи с увреждания от социалните услуги. Дарението е в размер на близо 40 000 лв. от Фондация "Национален фонд "Св. Никола" и е за Дневен център "Зорница".


Училища и детски градини в община Лом стават защитени. Основно училище "Св.Св. Кирил и Методий" и детска градина "Здравец" от ломското село Ковачица, са предложени да бъдат включване в списъка на защитените училища и градини за учебната 2021/2022 г.  



Група "Шоколадче" от Лом стартира новия творчески сезон.
Прослушване за момичета и момчета, които имат желание да пеят и да се изявяват на музикалната сцена, обяви художественият ръководител и основател на Детска вокална формация "Шоколадче" -  Росица Кръстева.


За 13-и път в началото на септември в село Типченица, община Мездра ще се проведе Фолклорният фестивал "Типченица пее", съобщават от община Мездра. Организатори на събитието са Кметство Типченица и Народно читалище "Съзнание-1899". Основната цел на фестивала е да представи фолклора - танците, песните и музиката, на различните етнографски области в България.


Ловно-рибарско сдружение "Огоста" Монтана ще проведе Турнир по стрелба по асфалтови панички. Надпреварата е насрочена за неделя, от 9 часа, на обновеното стрелбище на Сдружението, в землището на село Николово, съобщи Александър Георгиев, специалист "Ловно стопанство".


Честват 165 години читалищна дейност в Монтана. Над 200 самодейци от Община Монтана ще се включат в празничния концерт, посветен на Деня на Съединението и на 165 години читалищно дело. Той ще започне в 10:30 ч. на 6 септември, понеделник, на откритата сцена на площад "Жеравица", каза кметът на Монтана Златко Живков.


След непредвидения пропуск миналата година, фестивалът "Рок вълнение" се завръща за своето десето юбилейно издание. В навечението на Деня на Съединението лятната сцена в Дунавския парк на град Лом ще бъде разтърсена от групите Sternum, Roadwire, Cool Den и Уикеда, каза за радио Видин организаторът Петър Петров. Програмата на "Рок вълнение" стартира в неделя, 5 септември в 18:30 часа, а входът е свободен.


Новосъздадената видинска група the Dream ще направи дебют в родния си град тази събота, 04 септември от 20 часа в заведението "Трафик" на улица "Широка" във Видин. Вход свободен.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана

Пиян и дрогиран шофьор задържаха полицаите от Монтана. В колата му е намерен канабис. Водач на лек автомобил с 1.80 промила алкохол в издишания въздух установили полицаи от Монтана при проверка. Пробата за алкохол на 38 годишния водач от село Дългоделци била положителна. При направения тест за наркотици уредът отчел амфетамин. На водача са..

публикувано на 14.07.24 в 11:50

Пленер по "батик" се проведе в село Слатина

Студио "Рени Арт" - Монтана организира тридневен пленер по "Батик" в село Слатина , Берковско.  Днес е последният ден от пленера, в който се включват  15 участници, бивши и настоящи ученици на студиото. Това е една стара традиция, създадена от основателя на студиото Рени Петрова. Организатори са Момчил Владимиров  и Таня Василева, казва Таня Василева,..

публикувано на 14.07.24 в 10:15

Турнир по плуване се проведе във Враца

Във Враца проведоха турнир по плуване. Надпреварата беше организиран а от СК "Спартак" и беше посветена на професионалния празник на МВР, който се чества на 5 юли. При плувците на свободен стил при 40 и повече години на първо място се класира Васил Найденов  с време 28,77 секунди. Втори е Валери Белниколовски с време 31,52 секунди, а..

публикувано на 14.07.24 в 09:40

Деца от Враца с призови места от международен конкурс

Възпитаници на музикалния педагог от Враца Олга Младенова се завърнаха с призови класирания от ХІ Международен конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето". Надпреварата се проведе преди дни във Велико Търново, съобщават от НЧ „Развитие 1869". Жури в състав: проф. Борислава Танева, проф. Томислав Байнов, проф. Александър..

публикувано на 14.07.24 в 09:00

Огнеборци овладяха голям пожар в село Софрониево

Повече от три часа продължи гасенето на голям пожар в покрайнините на врачанското село Софрониево. В акцията са участвали огнеборци от АЕЦ "Козлодуй" и пожарната служба в съседното село Хайредин, десетки доброволци и земеделски производители.  Огънят е засегнал дворове, земеделски постройки и площи в околностите на Софрониево. Няма..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05