Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Людмила Пантева: Животът е един вид борба

Най-важното в моя живот беше съвместният ни живот, който живяхме за себе си и за хората

4
Людмила Пантева
Снимка: радио Видин
Днешният гост в "Калейдоскоп" е Людмила Пантева. Тя е  станала част от Българския Северозапад по любов, любов, заради която си готов да отидеш на края на света. Днес Людмила Пантева живее в село Вълчек, община Макреш. Тя е родена в Ленинград в 1946 година, в следвоенно време, времената са  гладни и тежки. Живее в центъра на града и си спомня за невероятните емблематични сгради на река Нева. И понеже в големия град липсват хранителни продукти и е трудно с изхранването, малката Людмила е изпратена в едно село край Кострома, при сестрата на майка ѝ. Там отглеждат крава, истинско богатство.  Тук на малкото момиченце му дават всеки ден прясно мляко от кравата. Така детето е спасено от глад. Людмила завършва средното си образование в Ленинград. Продължава да учи висше образование в Педагогически институт специалност "Френска филология".


Когато е  студентка, се запознава  с бъдещия си съпруг Витко Пантев. Той учи електроника в Ленинград. Не може да се каже, че любовта им е от пръв поглед, но привличането е силно и след известно време, когато Витко получава съгласие за брак с Людмила от майка си и сестра си, подписват в Гражданския отдел в Ленинград.  


Людмила Пантева със снимка на Висоцки

През 1970 година, когато със съпруга се установяват в България,  тя се прехвърля  в много търсената тогава специалност "География на туризма" с основен език руски и втори - френски. Успешно се дипломира и в София започва работа като екскурзовод. По-късно преподава "екскурзоводство" на ученици, които са избрали  специалността като професионално обучение. Срещата с един руснак на Слънчев бряг определя техния избор - така Людмила и Васко  стават туроператори и започват да съпровождат  руски туристи. През лятото на Южното Черноморие, а през зимата - на планинските български  курорти. Работата като екскурзовод вдъхновява Людмила, тя научава много за историята, културата, промишлеността и икономиката на страната ни.  Пътува много, общува много, раздава се. Това ѝ харесва - тя е общителна и емоционална личност, така самата тя се определя.  Обича да чете книги, да гледа стари руски филми. Много обича животните. Вкъщи във Вълчек  гледа  котки и кучета.


Има син, който е свещеник в Германския манастир. 


ЛЕНИНГРАД

"Ленинград ми даде най-големият подарък - духовната храна. Там, където съм родена, имаше пет театъра. С моите приятелки сме ходили най-малко 2-3 пъти седмично на някоя пиеса. Тичахме да вземем билети, които се продаваха край театъра на "Търси се". И ако успеем да вземем билети, отиваме и то правостоящи, но беше пълно с правостоящи. Уникални артисти! За мен Ленинград е най-големият духовен център на света. Той е свързан с Достоевски, Есенин, Маяковски, Пушкин, Блок, какво да говорим... Всичко е уникално!"


ЕКСКУРЗОВОДСТВОТО

"Много хубава професия е това да си екскурзовод. Правихме маршрути из цяла България. След това направих екскурзия в Ленинград и Москва за една седмица с моите деца... Преподавах и екскурзоводство на ученици, като практика. Така подсигурявахме екскурзоводи за Орбита. Моите ученици бяха най-добрите. Сравнявайки онова време с днешното, тогава аз се чувствах по-свободна, в т.нар. тоталитарен режим. Аз работех като екскурзовод."


ВЪЛЧЕК

"Аз се влюбих в малките градчета, в малките селца и казах на мъжа ми: "Витя, мечтая някой ден да живея в малко селце, просто да е хубаво, да е китно. Не искам да живея в София, не обичам големи градове." Така си харесах Вълчек. И така стана."


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

/musicbbn~

Вижте още

Богочовекът Иисус скърби за нас и ни призовава към покаяние

Шестата неделя на Великия и спасителен пост ,  която  отбелязваме днес, Църквата възпоменава  Вход Господен в Йерусалим или както по народному го знаем Цветница или Връбница . "Когато Иисус се приближи, видя града и заплака за него" (Лука 19 : 41) Безспорно е, че последното влизане на Господ Иисус Христос в..

публикувано на 28.04.24 в 08:00

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18