Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Иванов: 9 септември донесе самочувствие на обикновения човек

Снимка: Личен архив


"Гледайки фактите, големите маси от хора, производството, начина на живот, доходите, повишаването на благосъстоянието на държавата, можем да кажем, че 9 септември донесе на България нов вид самочувствие - самочувствието на обикновения човек. Благовест Сендов казваше, че човекът преди не е можел да си представи, че може да стане световноизвестен, ако бъде обикновен. Това донесе 9 септември - разчупи рамките и каза на всеки обикновен човек да мечтае и да се бори", каза в "Посоките на делника" Павел Иванов, председател на Съюза на комунистите в България.

Според председателя на фондация "Безсмъртен полк" причините за 9 септември трябва да се търсят още в XIX век

"Затова самият ден е тържество на народната идея. България има жестока съдба след 1876 година. Разрушаването на Империята води до разрушаването на идеята на държавничеството. Формирането на нациите става залог на амбициите на последните остатъци на монархическите семейства. Първата световна война е наречена войната на братовчедите. България е част от семейството на Кобургите. В рамките на 30 години загубихме 4 войни, загинаха 500 000 българи. Няма власт, която да издържи на всичко това. Дали след това тръгваме да сторим социализъм, това дори няма значение. След 44 година е трябвало да вземем мерки срещу представителите на предишната власт. Такова е и настояването на победителите".

Смяната на политическия модел, започнала след идването на ОФ, води със себе си по-добър живот за обществото, на мнение е бившият журналист.

"Избягвайки от романтиката на младостта, искам да напомня, че беше спокойно. Спокоен живот, който дава възможност да се докоснеш до култура, изкуство, образование. От друга гледна точка, трябва да признаем, че имаше икономически трудности. Въпросът е, че хората бяха сигурни, че няма да влезем във война, че няма да се дадат жертви, а можем да се съсредоточим върху това да развиваме на обществото. Една от последните концепции беше тази за всестранно развитата личност - човек, който да бъде полезен за обществото. В момента такава личност не може да съществува. По онова време животът беше по-добър. Ние не можем да разглеждаме една дата от сегашна гледна точка, откъсната дата от тогавашните събития. Чисто технологически не можем да правим сравнение. Не се притеснявахме да попаднем във война, а затова, че знаем и можем по-малко. Нямахме проблеми с музиката. Не е вярно, че някой е преследван, защото е слушал дадена музика. Ако е имало такива случаи, такива забрани, може да са били преди да бъда роден. Онези времена показват, че животът трябва да принадлежи на онези, които работят и създават".

Павел Иванов допълни:

"Големият плюс беше личната перспектива, но не от гледна точка натрупване на имоти и богатство, а от гледна точка от мястото на човека в обществото. Имаше правила, принципи, ценности. Човек можеше да се бори за ценностите, да съществува с тях. Личната перспектива да бъдем все по-добри я имаше в чисто човешки аспект. Големият минус е, че се опитахме да направим социални промени. Казвам го като убеден комунист, но се опитахме да дадем нов тип социално развитие на България непосредствено след една голяма война. Трябваше да бъдем лекари, но и да се научим да ходим".

Най-близо до демокрацията е комунистическата идея, отбеляза бившият лидер на движение "Че Гевара":

"Това нещо с овластяване на хората, като концепция и идея, я няма при капитализма. Там има различни форми - власт следствие на парите, власт следствие на известността, но това не е демокрация. Дори в момента, когато уж живеем в демокрация, на нас ни забраняват да участваме в изборите".

Интервюто с Павел Иванов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Яница Петкова: Все още сме в центъра на политическата криза

На извънредното заседание на Народното събрание членовете на служебния Министерски съвет, назначен от президента Румен Радев, положиха клетва пред депутатите. По-рано днес държавният глава подписа указа за назначаване на второто служебно правителство с премиер Димитър Главчев , а с друг указ насрочи за 27 октомври избори за 51-во Народно събрание...

публикувано на 27.08.24 в 12:03

Незаконна сеч в защитени гори до видинското село Синаговци

Анелис Бюгенхаут живее във видинското село Синаговци повече от 10 години. В събота, 17 август, подава сигнал за незаконна сеч в местността "Божурица" до селото. Изпраща по електронната поща до различни институции и медии писмо, в което пише: "Пиша ви, за да обърна внимание на систематичните злоупотреби със защитените гори в Божурица и..

публикувано на 26.08.24 в 15:19

Село Замфирово - със спомен за миналото и поглед в бъдещето

Екипът на Радио ВИДИН гостува на село Замфирово. Едно прекрасно село, с големи къщи и просторни дворове, с плодородна земя, с прекрасни природни дадености, с трудолюбиви хора.  Замфирово е в община Берковица. Намира се на 340 м надморска височина, на 18 км от Берковица и на 18 км от Монтана.  Старото име на селото е Гушанци. На 24 септември..

публикувано на 23.08.24 в 12:00

22 август - Световен ден на фолклора

22 август е Световен ден на фолклора. Отбелязва се денят, когато британският учен Уилям Г. Томс създава думата „фолклор“ в писмо до списание "Athenaeum"през 1846 год. Фолклорът или нематериалното културно наследство се отнася до многообразните начини за изразяване на културата, включително музика, танци, изкуство, дизайни, имена, символи и знаци,..

публикувано на 22.08.24 в 11:50

Минималната работна заплата се повишава - ще има ли пари за работещите българи

От 1 януари 2025 г. минималната работна заплата у нас трябва да се повиши с 15% и вече да е 1078 лв. Според действащите в момента текстове от Кодекса за социално осигуряване минималното възнаграждение трябва да бъде в размер на 50 на сто от средната брутна работна заплата за период от 12 месеца, който включва последните две тримесечия на..

публикувано на 21.08.24 в 10:45

Има ли край политическата криза?

Все по-сложна става политическата ситуация у нас, криза се задълбочава, а изход засега не се вижда. Освен че парламентът не успя да излъчи редовно правителство, се оказва, че дори и служебно не може да бъде назначено безпрепятствено. Датата на новите предсрочни парламентарни избори не е ясна, след като вчера президентът Радев отказа да приеме..

публикувано на 20.08.24 в 13:32

Какви са последствията от горските пожари

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна-членка на Европейския съюз от началото на 2024 година. Това сочат данни на Европейската система за горски пожари, базирани на спътникови изображения. Близо 400 хиляди декара българска гора вече са изпепелени от огъня през тази година при средни за страната в периода 2006-2023 около 10 хиляди..

публикувано на 19.08.24 в 14:55