Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Първокласни вълнения

Снимка: Радио ВИДИН

В навечерието на 15 септември вълненията около първия учебен ден на първокласниците са големи. Децата с нетърпение очакват да станат ученици, а празничното настроение е обхванало и родители, и учители. 

30 първокласници изпрати детска градина "Желязко Попниколов" във Видин на тържество на 1 юни. Децата се подготвят за училище в две направления- обща и специална подготовка, каза директорът Васка Здравкова:

"Общата подготовка включва психичното, емоционалното поведение на децата... Специалната подготовка вече, която се дава на децата, това е по образователните направления, които имаме в детската градина. Там вече те добиват едни познания, умения, които са им необходими в първи клас."

Детска градина "Желязко Попниколов" във Видин ще започне новата учебна година в условията на извънредна епидемична обстановка. При хубаво време децата ще бъдат посрещнати в двора, на тържество, без родители. Малчуганите в детската градина не трябва да носят маски.

"Не е възможно те да престояват с маски. В тези насоки, които имаме, е казано, че при изключително извънреден случай или по настояване на родителя, детето може да бъде с маска, но смятам, че не е подходящо за малки деца да бъдат с маски. Вече ние- персоналът, ще бъдем вътре в детската градина с маски и ще спазваме всички мерки, които трябва да бъдат за опазване здравето и живота на децата и работещите в детското заведение", допълни Васка Здравкова. 

Мерките предвиждат многократно миене на ръцете на децата с топла вода и сапун. Родителите се допускат до външната врата. Около 20 деца ще приеме в първа група детската градина. Основната сграда е с четири групи, една е филиалната група в село Градец. 

Биляна Иванова се готви да изпрати първокласник. Синът й Стилиян, е завършил  детска градина в "Желязко Попниколов" и ще бъде ученик в първи клас, а дъщеря й Ани, на 2 години и половина, от днес тръгва на детска градина.

"Много е щастлива, ще е в същата детска, въпреки че си мислеше, че брат й ще е с нея. Вече разбра, че той е първокласник и няма как да са заедно", разказа Биляна Иванова.

Стилиян ще бъде в първи клас в ОУ "Иван Вазов" във Видин. Още от юли са започнали покупките на дрехи, учебни помагала и пособия. 

"Сега, на последната родителска среща, изясниха учебните помагала. Вече сме наясно по кои предмети с кои ще работят, платени са и те, и всички очакваме 15 септември..."За семейството подготовката на бъдещия първокласник излиза около 300 лева. За първия учебен ден Биляна Иванова пожела на всички деца успех:

"Смело напред, нека поемат новите знания с интерес и дано тази година е целодневно обучение в училищата."

Стилиян е подготвен за първи клас- може да смята до 10, събира и изважда, познава буквите и може да ги изписва, може да прочете и кратки думички. Въпреки че ваканцията свърши, не съжалява и очаква с радостно вълнение 15 септември.

"В училище всичко ще е ново. Ще рецитирам стихотворение на първия учебен ден- "Първокласник". Репетираме с мама и баба", споделя развълнувано малчуганът.

На 15 септември първокласникът ще бъде посрещнат не от един, а от двама учители- Петър Младенов и Аничка Петкова. И двамата ще преподават на учениците от 1 "а" клас на основно училище "Иван Вазов" във Видин. В училището за първи път се предлага такава форма на обучение. 

"Децата ще започнат с двама класни ръководители, т.е. те ще имат възможност да се срещнат с два различни стила, защото всеки един преподавател е различен сам по себе си. Всеки от нас ще преподава уроците и след това ще има задачата да изпълни часовете за самоподготовка на децата. Разделили сме си учебните предмети... Детето вечерта се прибира без да носи вкъщи още задължения за семейството," каза класният ръководител Аничка Петкова.

Тя е привърженик на философията, че да си готов за училище не означава да знаеш да четеш, пишеш и смяташ, а да си готов да правиш всичките тези неща, т.е. да имаш добра мотивация.

При по- тежък сценарий и затягане на мерките заради коронавируса, двамата учители могат да разделят класа на две, да осигурят дистанция между тях и да работят в реална учебна среда. За учениците в първи клас маските са задължителни само в общите помещения като коридор и тоалетна. Като майка Аничка Петкова споделя, че за малкото дете е по- добре маската да не стои дълго на лицето. 

Заради коронавируса тържеството тази година ще бъде малко по-кратко. Децата ще влязат в класната стая без родителите, а там ще ги очаква изненада:

"Нашата тема е космос и се надяваме с децата да откриваме много отговори на въпросите защо, как и къде. Ще се опитаме да направим една магия в класната стая, така че децата на 16-и да искат бързичко да дойдат. Целта на точно този първи учебен ден, на това тържество, което правим за тях, е да бъде незабравимо и да ги накара да не се страхуват от училището."

Своя осми випуск Аничка Петкова ще посрещне с усмивка и лъчезарен поглед. На децата пожела:

"Да носят любопитството си! На родителите пожелавам огромно търпение, пожелавам им спокойствие, защото притесненият родител предава притеснението и на детето си! На колегите пожелавам здраве, търпение и много положителни емоции, за да направим учебната година вълшебна за всички първокласници."

Училищният праг на 15 септември за първи път ще прекрачат 74 първокласници, 550 ще са учениците в ОУ "Иван Вазов"..

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Независими ли сме днес- да чуем гласа на младите

На 22-и септември честваме едно от най- значимите събития в новата история на България. На тази дата през 1908 година българската държава, една от най- старите в Европа, обявява своята независимост. Това се случва 30 години след Руско- турската война от 1877- 1878 година, която приключва с подписания на 3 март 1878 година. Санстефански мирен..

публикувано на 22.09.21 в 10:30

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на..

публикувано на 21.09.21 в 15:30

Поскъпват основни храни- защо и докога?

Ускорено повишение на основни хранителни и нехранителни стоки и услуги отчете КНСБ. Близо 17 месеца от началото на извънредното положение (13 март 2020 г.) се наблюдаваше задържане на общия индекс на потребителските цени, което основно се дължеше на свитото потребление и по-високата безработица, намаление и задържане на ниски нива на..

публикувано на 20.09.21 в 14:35
Село Толовица

Животът в село Толовица- от сряда до сряда и по време на празник

В "Посоките на делника" екипът на радио Видин гостува в село Толовица, едно от селата в община Макреш. Селото се намира в изключително живописна местност, разположено по течението на две малки реки - „Толовишка бара и Сватбица, които на километър и половина след селото се вливат в река Видбола. Теренът е силно пресечен, предпланински...

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Създаването на общинското предприятие по чистота и озеленяване сред най-важните решения за Видин

Най-важното, което Общинският съвет направи дотук, е създаването на Общинско предприятие по чистота, озеленяване и благоустройство, коментира председателят на ОбС- Видин Генади Велков в "Посоките на делника".. В студиото на Радио Видин  той коментира свършеното през първите две години от началото на мандата и проблемите, които трябва да бъдат..

публикувано на 16.09.21 в 14:30

Учителят Христина Николова: Винаги съм приемала учениците си като нещо много ценно

В условията на епидемична обстановка започва новата учебна 2021/2022 година в училищата на територията на цялата страна. За разлика от миналата, тази ще бъде присъствена, поне засега обещаха от МОН. Да си учител в днешно време е едновременно предизвикателство и изпитание. Учителската професия е една от най- трудните и изисква много постоянство..

публикувано на 15.09.21 в 12:57
Политологът и анализатор Стойчо Стойчев

Доц. Стойчо Стойчев: Избори 2 в 1 може да изкривят вота

Президентът Румен Радев ще разпусне Народното събрание в четвъртък, 16 септември. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Радев вече обяви, че ще насрочи третите за тази година парламентарни избори за 14 ноември, заедно с вота за президент. С какво ще запомним 46-ото Народно събрание? Да очакваме ли по-различни резулати от изборите на 14..

публикувано на 14.09.21 в 15:08