Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как родовата терапия помага да сме по-здрави

Снимка: Радио ВИДИН


"Здравето в светлината на рода и родовата памет. Как да се справим с родовите травми?". Това е темата на една от лекциите, включени в тазгодишното издание на фестивала "Здравей, здраве" във Видин. Ще я представи Аида Марковска - родов терапевт и преподавател, оратор, изследовател на щастието, човек с богат и съществен опит в холистичния подход към здравето на човека във всички негови аспекти: 

"Родовата терапия представлява разглеждане в дълбочина на родовите връзки.  Изследваме какво се е случило с рода, с нашите малко по-далечни родини, освен със семейството, разбира се. Много често, когато говорим за рода, хората разбират майка си, баща си, най-много баба и дядо. Всъщност родът се състои от много повече хора и този род е преживял много и най-различни събития, които имат директно отражение върху нашата съдба, върху случките в нашия живот, върху нашето здраве, във всякакъв аспект. И ние, родовите терапевти правим едно дълбочинно разследване на рода, разбира се, с помощта на довереника, всъщност чрез него, и така стигаме до това какви са травмите, какво е преживял родът, анализираме ги, осъзнаваме ги, заедно с довереника и подаваме терапевтични подходи, като в случая тези подходи се базират на българската родова традиция, българските родови предания, обреди и българската орис, която ние изучаваме и знаем още от училище. Също така използваме много голяма част от класическата българска литература, приказките и други начини, за да осмислим това, което се е случило на предците ни и да се освободим от него по най-добрия начин за тях и за нас..."

Как родовата терапия може да ни помогне да сме по-здрави?

"Има много заболявания, които не се дължат нито на неправилния начин на живот, нито на мисленето ни, а на нашата лоялност и връзката ни с предците. Когато дойдат към нас тези заболявания - било ментални, било физически, осмислянето на тяхното съществуване в нашия живот като почит и лоялност към предходните поколения ни освобождава и от тези заболявания. Ако например наш предтеча, 4-6 поколения преди нас, е трябвало да се крие в тясно място, където да не мърда, да не шуми, да не издава звук, да не бъде разкрит, хванат, мъчен и т.н., а това се е случвало. Сега ние можем в негова памет и от лоялност към него да се разболеем от нещо, което ни приковава и не ни дава възможност да се движим..."

Чуйте повече в звуковия файл.
Вижте още

Полските пожари тази година започнаха по-рано във Видинско

31 пожари са гасили пожарникарите във Видинско от началото на месец юни. При един от пожарите са изгорели около 850 декара житни култури. През летните месеци заради природните фактори има предпоставки за по-лесно възникване и бързото разпространение на пожарите. Повечето пожари по това време от годината са предизвикани от човешката дейност,..

публикувано на 24.06.22 в 14:52

В Горна Бела речка започна 18-то издание на фестивала на спомените

От 24 до 26 юни в село Горна бела речка ще се проведе 18-то издание на международния фестивал на спомените "Goat milk"("Козе мляко"). Тази година  артисти, музиканти, журналисти  и изследователи от цял свят ще търсят отговора на въпроса "Село и съвременност - Минало, настояще, бъдеще". Програмата на фестивала започва с бране на билки, каза..

публикувано на 24.06.22 в 10:15

Билките са най-лековити, когато са набрани на Еньовден

На 24 юни е Еньовден. Традиция на този ден е брането на билки и правенето на венци. Смята се, че на Еньовден различните треви и билки имат най-голяма лечебна сила, особено на изгрев слънце. Затова е най-добре да се берат рано сутринта преди изгрева на слънцето.  "Аз сутрин рано бера в района на туристически център билки, но ако хората..

публикувано на 23.06.22 в 17:01

Организират поход до "Хайдушките водопади"

Поход до местността "Хайдушки водопади" ще се проведе тази събота, 25 юни, в Берковица. По време на прехода ще има беседи - за Берковската планина, за историята и традициите на Берковица и околностите, за преданията и легендите, свързани с Балкан и Хайдушките водопади. Тръгването е от паркинга под стадион "Мрамор" в 9:30 часа. Местността е..

публикувано на 23.06.22 в 16:45

Празник на местната инициатива организират в Лом

Празникът на местната инициатива в град Лом тази година ще се проведе на 29 юни, когато се отбелязва Денят на река Дунав. Целта e чрез занимания на открито да бъдат популяризирани успехите и резултатите на всички реализирани инициативи на местните училища по програма "Наука и образование за интелигентен растеж" /НОИР/, обявени по процедура на..

публикувано на 23.06.22 в 16:42

Каменоделното училище в Кунино чества 100 годишен юбилей

Професионалната гимназия по каменообработване в Кунино  отбелязва 100 години от създаването си. Гимназията, която е единствената по рода си на Балканите навърши кръглата годишнина през 2021 г., но заради пандемията  честванията ще се осъществят тази година в рамките на този и другия месец. Създател на училището е роденият в Кунино..

публикувано на 23.06.22 в 15:55

Басейнът в парк "Владикина Бахча" във Видин отново ще работи

Старият басейн в парк Толбухин, който много видинчани свързват със сантиментални спомени от миналото, днес отваря отново врати.  "Била съм на този басейн, прекрасни спомени имам от него... Лошото в града беше, че беше само един басейн... въпреки че имам кола ми е по-удобно в града с малко дете и за всички смятам, че ще е много удобен..

публикувано на 23.06.22 в 15:30