Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Дует "Expose“ представят културните забележителности на Северозапада

Снимка: Личен архив

Дует "Expose“ представиха България на един от най- големите музикални форуми на Балканите- "Охрид Фест- Охридски Трубадури" в Република Северна Македония. Сътрудникът на радио Видин Наско Цанов се срещна и разговаря с изпълнителите в Охрид:


"Поканата ни да отидем там, беше много силна, като емоция за нас, а пък това, че спечелихме награда на толкова голямо ниво- международен фестивал за популярна музика, беше за нас не само чест, а и супер силна емоция. Срещнахме се с много големи композитори, много големи имена в музиката, които такива хубави думи ни казаха, че нас ни оставиха без дъх. Ние представихме България на международния фестивал, на който имаше от изпълнители от Словения, Сърбия, Черна Гора, Албания, над 70 участника. Той се води като един от най- големите фестивали за музика в Северна Македония. Григор Копров, който е композитор на едни от най- големите хитове на Тоше Проевски е създател и директор на фестивала. Това бе изключителна чест и преживяване, което никога няма да забравим. Представихме нашата песен- баладата "Не се предавам“, което беше уникална емоция, да излезем и да я изпеем пред тази готина аудитория. Оцениха ни, както трябва и всъщност се оказа наистина, че музиката няма граници. Просто, когато те докосва, независимо къде се намираш, тя просто е послание. Много хубави и силни думи чухме относно самата песен, за аранжимента, за текста на Цветелина Маринова. Представянето на новият албум предстои тази есен, 12 песни, живи и здрави ще го представим на едно много нестандартно място, което няма да издаваме все още, опитали сме се да обхванем почти всички стилове, да не кажем всички. Преди няколко месеца поехме ангажимента да популяризираме културните забележителности на Северозапада, в частност крепостта "Кастра Мартис" в кампанията "Северозапада е България". Тези инициативи, които се правят по правилен начин дават резултат. Виждам как всяко нещо което се прави с цел, умисъл и голямо сърце, тогава се получава- ние винаги ще бъдем част и ще подкрепяме винаги всички инициативи."- споделиха изпълнителите от дует "Expose". 


Вижте още

Балонена фиеста превръща Белоградчик в Кападокия

Белоградчик ще бъде домакин на първата балонена фиеста в страната .  През първите 4 дни от фестивала ще се осъществят полети в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден– 22 септември, ще се лети в района на Видин. От утре небето над скалите в Белоградчик ще се оцвети във взевъзможни цветове, разказа организаторът..

публикувано на 17.09.21 в 16:10

Откриват гроздобера в Ново село с ритуал

За първи път гроздоберът в Ново село ще се открие с ритуал.  Той не е характерен за този край, защото лозарите бързат преди  дъждовете да започнат брането на гъмзата- най-стария и заслужил сорт, който се превръща в прекрасно вино. В съботния ден, 18 септември в 17.00 часа в старата новоселска изба ще се открие с ритуал масовият..

публикувано на 17.09.21 в 12:00

Композиторът Георги Денков: Китарата ме крепи физически и духовно

Композиторът Георги Денков подготвя нов студиен албум, озаглавен  "Сляпа неделя", който ще бъде издаден през октомври. Всичките песни от предстоящия албум са записани, като остава те да бъдат мастерирани и музикалният продукт да бъде издаден официално. Георги Денков е китарист, певец, композитор и аранжор, родом от Видин, чийто професионален..

публикувано на 16.09.21 в 17:00
монтана театър

"Любовни лихви" заливат сцената на театъра в Монтана

Постановката на Анатолий Крим "Любовни лихви" е едно от двете премиерни заглавия на Драматичния театър в Монтана на старта на 60-ия юбилеен сезон.  "Доста пиеси съм представял тук, харесвам обстановката. Специално тези четиримата, заради които правим пиесата, са много подходящи. От същия автор правихме "Завещанието на целомъдрения женкар",..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

700 километра с велосипед "Балкан"

Евелин Евлогиев е от видинското село Гъмзово. За четвърта година участва в Дунав ултра- масовият колоездачен преход, по време на който хора от всички възрасти предизвикват себе си и едновременно с това помагат за туристическото развитие на региона. Евелин постигна забележителен успех, изминавайки 700 километра от Видин до Дуранкулак за 4 дни и..

публикувано на 16.09.21 в 15:05

В Макреш представиха защитените зони от НАТУРА 2000

Екипът на проект "Организиране и провеждане на информационна кампания за НАТУРА 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" гостува в село Макреш. Пред читалището беше разположена шатра с информационни и рекламни материали.  "Тук сме с нашата шатра, информационните материали, макета на пещера, рамките за снимки и..

публикувано на 16.09.21 в 14:45

Театрална група ТЕМП - Враца търси нови участници

Младежката театрална формация от град Враца ТЕМП обяви кастинг за нови участници, по повод своя 39-ти творчески сезон. Целта е не само да бъдат попълнени групите, а също така, да бъдат привлечени все повече млади хора да се занимават с театър, каза за Радио ВИДИН Георги Врабчев създател и главен художествен ръководител на формацията...

публикувано на 16.09.21 в 12:31