Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Балонена фиеста превръща Белоградчик в Кападокия

Снимка: Радио ВИДИН


Белоградчик ще бъде домакин на първата балонена фиеста в страната

През първите 4 дни от фестивала ще се осъществят полети в района над прочутите Белоградчишки скали, а последният ден– 22 септември, ще се лети в района на Видин.

От утре небето над скалите в Белоградчик ще се оцвети във взевъзможни цветове, разказа организаторът Евтим Стефанов.

"Това е уникално събитие, което организираме за първи път. Поканили сме и ще дойдат общо 10 балона, които ще летят в рамките на 5 дни. Първите 4 дни, 18-21, са полети над Белоградчишките скали, а петият ден е за полет в района на Видин със страхотни гледки към Дунава. Все по-голяма популярност започна да набира летенето с балон над скалите в Белоградчик, оказва се едно уникално преживяване, да видиш този природен феномен от толкова високо е незабравимо, несравнимо като усещане, а така придава и по-висока добавена стойност на летенето с балон".

Свободният полет с балон по време на фестивала ще трае между 40 минути и 1 час, през който балонът се управлява от пилот, издигайки се на максимална височина от 1500 м. Полетите ще се осъществяват от местността Панаирището по график.

"Полетът с балон различно на общоприетите схващания не е екстремно преживяване. Това е една приятна въздушна разходка. Хората, които проявяват някакъв умерен страх, когато се качат в балона и излети, после казват "то не било страшно". Балонът се движи плавно, носен от вятъра, със скорост 20 километра. Няма резки издигания или впускания, не ти заглъхват ушите, не ти е дискомфортно. Усещамето е сякаш си на тераса: на нея сутрин не пием нищо, но когато балонът кацне, пасажерите преминават през специална церемония и получават благороднически титли и шампанско. Тази година за всеки един от полетите сме предвидили да отворим по една от златните резерви бутилки на изба Боровица, така че ще вдигнем още нивото на преживяване".

Как да се регистрираме за Фиестата, обясни още Стефанов.

"Единият вариант е да посети сайта на Приключенски център-Белоградчик. Все още има свободни места за полети в понеделник, вторник и сряда. Вторият вариант е да ми се обадите по телефона. Най-добре е първо да се посети сайта https://new.adventure-bg.com/balloon-fiesta/, където има информация за самата фиеста, повече описани подробности за летенето с балон и подробности за всички други приключения, които предлагаме".

Целта на Балонената фиеста над Белоградчик е да се превърне в местната Кападокия -  забележителното място, което привлича туристи от цял свят, основно заради ежедневно организираните полети с балони.

"Определено отчитам много силен интерес тази година специално към полетите с балон в района на Белоградчик. Фиестата е един естествен ход. Независимо от подкрепата на фондация "Америка за България", е много успешно развитие на разрастването на балонния туризъм. Огромна част от хората искат да летят именно над скалите, защото усещането е уникално и незабравимо. За мен като пилот усещането всеки път е такова. Искам още и още да летя, разбирам защо хората се впечатляват от това приключение. Нашата цел е да го направим поне наполовина популярно, колкото са полетите в Кападокия".

През петте дни на фиестата са планирани по две сесии за свободни полети, както и панорамни издигания над Белоградчишките скали всяка вечер при подходящо време. Всеки балон има капацитет средно около 4 пасажера, в зависимост от размера на балона и метеорологичните условия в деня на полета.

Атракцията се организира от Приключенски център– Белоградчик към Сдружение "Регионални Партньорства за Устойчиво Развитие-Видин“. Инициативата е подкрепена от Фондация Америка за България в рамките на проект "Балон Фиеста – Белоградчик".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00