Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Местят социалната кухня във Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Диетично- социалната кухня и социалния патронаж във Видин ще бъдат преместени в един от корпусите на Гимназията с преподаване на чужди езици. Вече има и решение на Общинския съвет за това. Сега те се помещават в училище "Св. Св. Кирил и Методий". 

След жалби от родители директорът Бисерка Каменова е настояла пред Общината социалната кухня да бъде преместена, а материална база в училището да се ползва по предназначение, каза заместник-кмeтът Борислава Борисова:

"Неколкократни бяха заявленията и възраженията на родители, учители, общественост в квартал "Химик" за функционирането на стария салон по Физическо възпитание в училище "Св. Св. Кирил и Методий". След като разгледахме и мотивираното писмо на г-жа Каменова, където казва, че мястото там е необходимо за салон за народни танци, знаете, че училището е по изкуства, потърсихме решение, тъй като имахме и предписание от РЗИ и Агенцията по храните, че трябва да се обнови, ремонтира, реновира вече работещият социален патронаж и социалната кухня. Тогава потърсихме място, където бихме могли да го преместим. Като абсолютно отговорно в момента заявявам, че преместването абсолютно на всички уреди - новите и старите, които са там, ще бъдат преместени безаварийно и ще бъдат включени на новото място и ще работят както до момента. Няма да се закупуват нови уреди".

Освободените помещения в училището по изкуствата ще се ползват за хореографски зали, каза директорът Бисерка Каменова:

"Този проблем го имаме. От три години съм директор на това училище и виждам как самата кухня няма добра вентилация и миризмата постъпва в стаите на първи клас. Това са начален етап ученици и имаме подготвителна група на първи етаж и целия корпус, който е над диетична кухня, това е ученици от начален етап. Много е неприятно, когато родителите идват, преди пандемията идват да си вземат децата - имаха достъп до стаите, усещаха тази миризма и съответно ние всички сутрин разбирахме. Затова предложението ни беше към кмета на община Видин да се премести в друга сграда, която е далеч от училището, от учебния процес и в същото време така да освободим залите, които те са заели и живот и здраве, да направим хореографски здания".

Няма пречка диетично-социалната кухня и домашния социален патронаж да са в сграда към езиковата гимназия във Видин, каза директорът Любомир Георгиев

"Мнението на Английска гимназия за преместването на социалния патронаж в един от корпусите, е положително, тъй като то няма да пречи. Самото помещение е изключително зле, не е реновирано и напротив, ще бъде един плюс за гимназията. Няма да имат никакви контакти учениците със служителите на патронажа, също така клиентите могат да влизат от друг вход. Няма никакъв достъп до двора на гимназията и сградата на гимназията, а имайки предвид, че преди 7-8 години е била пак в гимназията- кухненския блок, столовата, както е известна още за Английска гимназия, така че, мисля, че няма никакъв проблем".

В корпуса към езиковата гимназия, където ще е социалната кухня, ще бъде извършен ремонт. В капиталовите разходи вече са предвидени средства, каза заместник- кметът по хуманитарните дейности и социалната политика Борислава Борисова.

Корпусът към езиковата гимназия, където и преди е била социалната кухня, ще бъде предоставен на общинското предприятие "Социални дейности".

Вижте още
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици. Данните сочат, че 44% от учителите..

публикувано на 26.10.21 в 12:30

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55