Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Асфалтирането в Крайдунавския парк- с мисъл за липите

Ремонтът продължава в участъка от "Телеграфа" до Художествената галерия

Подготовка за предстоящото асфалтиране в Крайдунавския парк
Снимка: радио ВидинКрайдунавският парк във Видин се смята за един от най-красивите по поречието на река Дунав. Той е любимо място за отдих на видинчани, както и място, с което се гордеят. За да бъде крайдунавската градина още по-красива и удобна за разхождащите се,  община Видин стартира промяна на визията на парка, започвайки със зелените площи, фонтаните и поливната система  и в момента продължава с асфалтирането на алеите.


В момента се подготвя втората част от парка за предстоящото асфалтиране. Това е участъкът от "Телеграфа" до Художествената галерия. Стойността на целия проект е 350 хиляди лева, коментира заместник-кметът по "Устройство на територията и развитие на инфраструктурата" Светослав Скорчев:


"Факт е, че се работи... Знаем, че почти 15 години минаха от последното полагане на асфалт в главната алея... Община Видин предприе мерки това да се промени... Това е любима част на видинчани... Към 21 септември приключи асфалтирането  на  парковата алея от крепостта "Баба Вида" до заведението "Ривиера". Там остана един малък участък, който ще бъде вход за останалата част от ремонта и след това ще се приключи с нея. Сега започва подготовката за асфалтиране от Телеграфа до Художествената галерия...."


 
Неотменна част от парка са старите липи, които придават неповторим уют и спокойствие в парка. Как те ще бъдат съхранени в процеса на асфалтиране?


"Много беше обсъждан този проблем в общината, събирахме се със специалисти, обсъждахме го, притеснявахме се от това да не доведе до пресушаване на някои от дърветата... .На места липите предизвикват голям релеф. Фирмата, която полага асфалта, е предприела отнемането на 10 см в дълбочина с оглед да се положи настилката и да бъдат запазени дърветата. Това е след оглед и становище на ландшафтния архитект към община Видин ... Около дърветата ще се остави площадка и дърветата да могат да дишат...  Предвидили сме около 40 пейки, идентични на пейките в централната алея в парка... Ще подменим и част от кошчетата... Предвиждаме асфалтирането до края на следващата седмица да приключи..."

 
Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Вижте още
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С редица награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата от участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" има..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици. Данните сочат, че 44% от учителите..

публикувано на 26.10.21 в 12:30

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски".  Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата...

публикувано на 25.10.21 в 12:50