Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Деца от Видин отбелязаха Деня без загинали при пътни инциденти

5
Снимка: Радио ВИДИН


С флашмоб детска градина "Русалка" Видин отбеляза Деня без загинали при пътни инциденти. Инициативата е  в рамките на Европейската седмица на мобилността, която започна на 16 и ще продължи до 22 септември. Целта е намаляване на загиналите при тежки пътнотранспортни произшествия по пътищата, а в градската среда най-уязвими са децата. 

Флашмобът се проведе при кръговото кръстовище на бл. "Кокиче". Участваха учители и деца, каза директорът на детското заведение Красимира Виденова:

"Всички ние искаме да призовем да се движим внимателно, да бъдем внимателни пешеходци, шофьорите да карат бавно, да пазят децата. Това, което правят децата от ДГ "Русалка" днес е да призоват шофьорите точно за това. Децата нямат спирачки, децата нямат резервни части. Затова молим всички да бъдат внимателни, за да опазим нашето общо здраве."

Попитахме и децата спазват ли правилата за пресичане на пешеходна пътека и на какъв светофар пресичат:

"Да, по пешеходната пътека... и ръкомахаме... Да, на зелено... Пресичам по пешеходната пътека".

Според статистиката за пътния травматизъм в областта през периода юни-август 5 деца са участвали в пътно-транспортни произшествия. Едното дете е било пътник в превозно средство, две от децата са пострадали като водачи на велосипеди. Едно дете е пострадало с тротинетка. Началникът на "Пътна полиция" Видин, главен инспектор Владимир Герасимов подчерта че карането на тротинетки е особено опасно за децата и припомни, че по закон тези превозни средства не трябва да се използват на пътното платно. Такова е и мнението на видинчани: 

"Хора без книжки и "Б" категория трябва да карат само пешеходните зони и то пак много внимателно, по улиците е доста опасно...Аз лично съм виждал и в градинка деца с тротинетки, които карат с по-голяма скорост, изскачат и би трябвало и за тях да важи движението като за колоездачите..." 

Чувстват ли се в безопасност на пътя и водачите или пешеходците имат повече вина при инцидент? 

"Трябва да се внимава, трябва да се гледа, дори на зелен светофар или на пешеходна пътека, човек трябва да е внимателен. Пешеходецът трябва да заяви ясно намерението си да пресича, ако има някакви колебания се създават рискови ситуации... Тук, където е градинката, във велоалеята - да, иначе по улиците е невъзможно да се чувстваш защитен. Като пресичам не слизам от колелото, а знам че е правилно - трябва човек да слезе и да го бута колелото, но честно казано не го спазвам...  Въобще не искат в тая държава да има някакъв контрол над шофьорите, няма никъде камери, погледнете другите държави - навсякъде сложени камери, спазва се правилника... Децата и с колелетата въобще не спират на пешеходната пътека, летят и може да стане някакъв инцидент. Трябва в училище да ги предупреждават - вкъщи и в училище."

На 22 септември отбелязваме Световния ден без автомобили. Зависими ли са хората от возилата си и биха ли слезли от автомобила поне за ден?
 
"Аз ходя по принцип пеша на работа, трудно е да се вземе участие в такива инициативи, ако човек е зависим от автомобил... . Аз велосипеда го ползвам даже и зимно време..." 

Това е посланието на кампанията на Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL, целяща да намали до нула поне за един ден броя на загиналите при пътнотранспортни произшествия. 
Мотото на кампанията на Деня без загинали при пътни инциденти е "Лесно е да спасиш живот! Просто спазвай правилата!"


Галерия

Вижте още
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С редица награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата от участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" има..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празник на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря много..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Стартира програма за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици

Фондация "Заедно в час" стартира програмата „Учим заедно: Преодоляване на образователните трудности, причинени от пандемията”. Програмата има за цел да се стимулират училищата, които  да предложат и приложат работещи решения за наваксване на пропуските от пандемията в знанията и уменията на българските ученици. Данните сочат, че 44% от учителите..

публикувано на 26.10.21 в 12:30

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски".  Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата...

публикувано на 25.10.21 в 12:50