Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

Снимка: БГНЕС

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на Народното събрание. По думите на Кирова, няма голяма разлика в оценката и на 46-ия парламент: 


"В 46-ото Народно събрание може би си дадох сметка, че липсата на диалог, както между политическите партии и между парламентарните групи, така и между различни групи в обществото са пагубни за всички нас. Това разделение, което по една или друга причина се подклажда допълнително от външни фактори, аз лично имам вътрешното убеждение, че президентът е виновен за разделението на голяма част от нацията. Прави го съвсем умишлено с цел трупане на някакъв политически дивидент, да си спечели втората кампания. Това нещо е страшно за икономиката и за развитието на държавата. Това, което видях в 46-тото Народно събрание е, че ние продължихме да говорим в голямата си част какво не трябва да бъде и какво не е било хубаво, защото се е случило, но никой не говореше за това как трябва да продължим, какво трябва да направим като общество занапред. Ако трябва да дам оценка с една дума, аз мисля, че го казах и наскоро- нищо не свършихме. Не мисля, че за българското общество е важно дали главният прокурор има бюро за защита на свидетелите към него или е към министъра на правосъдието."


По отношение на актуализацията на бюджета, която беше гласувана, Росица Кирова коментира, че е била необходима единствено в частта, в която  е трябвало да се заложат пари за пенсионерите и за най-уязвимите групи. Другото, което е трябвало да направи парламентът с актуализацията, са средствата за медиците и за подпомагане на бизнесите, застрашени от закриване, заради пандемията, както и да се предвидят пари за справяне с мигрантската вълна. Всичко останало според нея е приоритет на едно редовно правителство. С индексацията на пенсиите е определена политиката във финансовата сфера както на следващото правителство, което ще управлява България редовно, така и на другото след него.


Да помислим около какви общи цели и приоритети трябва да се обединим, за да може обществото да върви напред, призова Росица Кирова. Според нея и следващото Народно събрание може би ще е много фрагментирано, както и сегашното, защото волята на избирателите е такава:


"Когато твоята цел е да казваш "никога с този", ама дори не ти е ясно защо, тогава това, което можеш да постигнеш, е пропаст. Целта ти трябва да е направиш нещо, независимо с кого. Въпросът е при каква цена. Ако приемеш, че можеш да направиш нещо с всяка една партия в този парламент при цена, която е обществено поносима и в никакъв случай не е свързана с корупция или порочни практики, защо да не го направиш в името на обществото, защо да не го направиш, за да има стабилност, за да не скачат цените на тока, за да нямаме с 50% увеличение на цените  на хранителните продукти, каквото сигурно ще има към края на годината, за да нямаме 100 % увеличение на строителните материали, да нямаме увеличение на цената на горивата, за да имаме някаква икономическа стабилност и да имаме предвидимост кога ще стане този път, тази магистрала. Кога ще развием този регион, кога ще инвестираме в този сектор? Защо да не го направим в името на постигането на тези цели?"


Според Росица Кирова в следващия парламент може би ще се стигне до един разумен компромис, с който да се поеме отговорност за развитието на държавата.


"Сблъскахме с държавна машина, която работеше за статуквото",  каза Иво Атанасов, народен представител в 46-ото Народно събрание от Видинския регион, от партия "Има такъв народ". Според него видинчани са показали желание за кардинална промяна, а партията е втора политическа сила за региона:


"На изборите, които се проведоха на 4 април ние бяхме нова партия, която участва за първи път в изборите и се сблъскахме с купуването на гласове и държавната машина, която работеше изцяло за партиите на статуквото, най-вече за ГЕРБ и БСП. Колкото и на някои хора да не им се иска да го кажат, включително и от страна на ГЕРБ, опитите да бъдем смачквани на 4 април на изборите, бяха известни на цялото видинско гражданство. Беше активирана цялата държавна и общинска машина. Оцеляхме по някакъв начин. Бяхме втора политическа сила на изборите, които се проведоха на 11 юли…Изключително се гордеем от партията, което е и едно послание към гражданите, от победата на партията в град Видин. Видинчани казаха "не на страха", показаха желание за промяна и не каквато и да е било промяна, а една кардинална промяна на порочния модел на управление, който съществуваше. Ние в областта губим само с 80 гласа от ГЕРБ при всички кметски наместници, които имат, при кметовете, които имат. Това показа, че видинчани са част от България  и то в един регион, който е оценяван като изключително труден във всяко едно отношение."


Амбицията на "Има такъв народ" е за по-добро представянена следващите избори. Партията е единствената, която е способна да осъществи промяна, което е нужна на гражданите, а не някакви измислени леки реформи, при които всичко да продължава по стария начин и този модел на управление да продължи да съществува каза Иво Атанасов.


Невъзможността да се проведе качествен разговор взривява вече втори пореден парламент. Ако и в третия партиите не излязат от тийнейджърския си период и не се научат да говорят, то и той ще бъде обречен предварително. Това мнение изрази пред БНР Александър Симов от "БСП за България", избран в 46 -ото народно събрание от област Враца. Той коментира и новия политически проект. Относно идеята с десни инструменти да се постигат леви цели и резултати, анонсирана от Кирил Петков, Александър Симов коментира, че в тази ситуация е добре да си част от партия, която има дълга история и се е сблъсквала с подобен феномен преди: 


"Ние тази мотика сме я настъпвали и още носим синините от нея."


През 2007-2008 година със същата фраза в БСП беше продадена идеята за плоския данък, припомни Симов:


"Точно тогава имаше хора, които ни казваха, че ето, ние въвеждаме дясна мярка, която ще постигне леви цели. И така с десни инструменти ние изведнъж постигаме някакво ляво чудо. Всичко това се оказа абсолютен абсурд, една красива измама, която така и не сработи. Плоският данък съвсем не се оказа магическото средство, което всички мислеха, че ще реши проблемите с бедността у нас. В България, а и в света с десни мерки постигаш десни цели. Това е тъжната истина."


Живеем в раздрана от интриги и политически проблеми среда, в която надеждата е основният фактор, посочи Александър Симов. Той определи себе си като политически наивник, който е вярвал, че може да се постигне съгласие за макар и временно управление в 46-ото Народно събрание.


Вижте още

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03

Ще се случи ли строителството на граничния пункт Салаш- Ново корито?

Изграждането на граничен пункт при белоградчишкото село Салаш и сръбското Ново корито отново е на дневен ред.  Споразумението за разкриването му е още от 2007 година между българския президент тогава  Георги Първанов и сръбския Борис Тадич. Седем години след това започва изграждането на пътя към бъдещия граничен пункт при прохода Кадъ боаз, но..

публикувано на 18.10.21 в 14:07

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30