Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутати от Северозапада с оценка за 46-ото Народно събрание и очаквания от следващия парламент

Снимка: БГНЕС

След два състава на народното събрание, с кратък живот, вървим към нови избори. Този път две в едно с президентските. За 45-ото Народно събрание Росица Кирова от гражданската квота в листата на коалиция ГЕРБ-СДС каза, че ако бизнесът работеше като парламента, щеше да фалира. В 46-ия парламент тя бе избрана за заместник-председател на Народното събрание. По думите на Кирова, няма голяма разлика в оценката и на 46-ия парламент: 


"В 46-ото Народно събрание може би си дадох сметка, че липсата на диалог, както между политическите партии и между парламентарните групи, така и между различни групи в обществото са пагубни за всички нас. Това разделение, което по една или друга причина се подклажда допълнително от външни фактори, аз лично имам вътрешното убеждение, че президентът е виновен за разделението на голяма част от нацията. Прави го съвсем умишлено с цел трупане на някакъв политически дивидент, да си спечели втората кампания. Това нещо е страшно за икономиката и за развитието на държавата. Това, което видях в 46-тото Народно събрание е, че ние продължихме да говорим в голямата си част какво не трябва да бъде и какво не е било хубаво, защото се е случило, но никой не говореше за това как трябва да продължим, какво трябва да направим като общество занапред. Ако трябва да дам оценка с една дума, аз мисля, че го казах и наскоро- нищо не свършихме. Не мисля, че за българското общество е важно дали главният прокурор има бюро за защита на свидетелите към него или е към министъра на правосъдието."


По отношение на актуализацията на бюджета, която беше гласувана, Росица Кирова коментира, че е била необходима единствено в частта, в която  е трябвало да се заложат пари за пенсионерите и за най-уязвимите групи. Другото, което е трябвало да направи парламентът с актуализацията, са средствата за медиците и за подпомагане на бизнесите, застрашени от закриване, заради пандемията, както и да се предвидят пари за справяне с мигрантската вълна. Всичко останало според нея е приоритет на едно редовно правителство. С индексацията на пенсиите е определена политиката във финансовата сфера както на следващото правителство, което ще управлява България редовно, така и на другото след него.


Да помислим около какви общи цели и приоритети трябва да се обединим, за да може обществото да върви напред, призова Росица Кирова. Според нея и следващото Народно събрание може би ще е много фрагментирано, както и сегашното, защото волята на избирателите е такава:


"Когато твоята цел е да казваш "никога с този", ама дори не ти е ясно защо, тогава това, което можеш да постигнеш, е пропаст. Целта ти трябва да е направиш нещо, независимо с кого. Въпросът е при каква цена. Ако приемеш, че можеш да направиш нещо с всяка една партия в този парламент при цена, която е обществено поносима и в никакъв случай не е свързана с корупция или порочни практики, защо да не го направиш в името на обществото, защо да не го направиш, за да има стабилност, за да не скачат цените на тока, за да нямаме с 50% увеличение на цените  на хранителните продукти, каквото сигурно ще има към края на годината, за да нямаме 100 % увеличение на строителните материали, да нямаме увеличение на цената на горивата, за да имаме някаква икономическа стабилност и да имаме предвидимост кога ще стане този път, тази магистрала. Кога ще развием този регион, кога ще инвестираме в този сектор? Защо да не го направим в името на постигането на тези цели?"


Според Росица Кирова в следващия парламент може би ще се стигне до един разумен компромис, с който да се поеме отговорност за развитието на държавата.


"Сблъскахме с държавна машина, която работеше за статуквото",  каза Иво Атанасов, народен представител в 46-ото Народно събрание от Видинския регион, от партия "Има такъв народ". Според него видинчани са показали желание за кардинална промяна, а партията е втора политическа сила за региона:


"На изборите, които се проведоха на 4 април ние бяхме нова партия, която участва за първи път в изборите и се сблъскахме с купуването на гласове и държавната машина, която работеше изцяло за партиите на статуквото, най-вече за ГЕРБ и БСП. Колкото и на някои хора да не им се иска да го кажат, включително и от страна на ГЕРБ, опитите да бъдем смачквани на 4 април на изборите, бяха известни на цялото видинско гражданство. Беше активирана цялата държавна и общинска машина. Оцеляхме по някакъв начин. Бяхме втора политическа сила на изборите, които се проведоха на 11 юли…Изключително се гордеем от партията, което е и едно послание към гражданите, от победата на партията в град Видин. Видинчани казаха "не на страха", показаха желание за промяна и не каквато и да е било промяна, а една кардинална промяна на порочния модел на управление, който съществуваше. Ние в областта губим само с 80 гласа от ГЕРБ при всички кметски наместници, които имат, при кметовете, които имат. Това показа, че видинчани са част от България  и то в един регион, който е оценяван като изключително труден във всяко едно отношение."


Амбицията на "Има такъв народ" е за по-добро представянена следващите избори. Партията е единствената, която е способна да осъществи промяна, което е нужна на гражданите, а не някакви измислени леки реформи, при които всичко да продължава по стария начин и този модел на управление да продължи да съществува каза Иво Атанасов.


Невъзможността да се проведе качествен разговор взривява вече втори пореден парламент. Ако и в третия партиите не излязат от тийнейджърския си период и не се научат да говорят, то и той ще бъде обречен предварително. Това мнение изрази пред БНР Александър Симов от "БСП за България", избран в 46 -ото народно събрание от област Враца. Той коментира и новия политически проект. Относно идеята с десни инструменти да се постигат леви цели и резултати, анонсирана от Кирил Петков, Александър Симов коментира, че в тази ситуация е добре да си част от партия, която има дълга история и се е сблъсквала с подобен феномен преди: 


"Ние тази мотика сме я настъпвали и още носим синините от нея."


През 2007-2008 година със същата фраза в БСП беше продадена идеята за плоския данък, припомни Симов:


"Точно тогава имаше хора, които ни казваха, че ето, ние въвеждаме дясна мярка, която ще постигне леви цели. И така с десни инструменти ние изведнъж постигаме някакво ляво чудо. Всичко това се оказа абсолютен абсурд, една красива измама, която така и не сработи. Плоският данък съвсем не се оказа магическото средство, което всички мислеха, че ще реши проблемите с бедността у нас. В България, а и в света с десни мерки постигаш десни цели. Това е тъжната истина."


Живеем в раздрана от интриги и политически проблеми среда, в която надеждата е основният фактор, посочи Александър Симов. Той определи себе си като политически наивник, който е вярвал, че може да се постигне съгласие за макар и временно управление в 46-ото Народно събрание.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59