Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветана Манева става част от "Враца - книжен град"

Снимка: Регионална библиотека "Христо Ботев" Враца

Голямата българска актриса Цветана Манева ще гостува тази събота, 25 септември, във Враца. Поводът е инициативата литературни срещи "Враца - книжен град”, в рамките на която ще бъде представена книгата "Тя, Цветана Манева" за живота и творческия път на любимата на поколения българи актриса. Това е една лична история през погледа на хората около Цветана Манева, разказа журналистът Георги Тошев, който създава книгата в съавторство с драматурга Яна Борисова:

"Цветана е много близък човек за мен и беше много трудно, когато трябваше да се откъсна от дистанцията на времето, от личния си сантимент, признателност към тази изключителна жена, дори тук не говоря за актриса само, и ми трябваше помощ. Затова аз започнах книгата преди 5-6 години, спрях я. След това, когато вече реших, че искам да я издам без повод, без да има юбилей, без да има нещо конкретно, което те  кара да бързаш, поканих драматурга Яна Борисова - човек със специално отношение към Цветана, писала пиесата "Хората от Оз", която се играе и до днешен с голям успех в Театър 199. Написала е новата пиеса "Тъгата на кралиците", която ще видим на  сцената на Народния театър, Цветана ще си партнира с друга великолепна актриса - Теодора Духовникова. Някак си присъствието на Яна балансира емоцията ми и смятам, че така книгата доби една друга цялост. Цветана не искаше да разказва живота си просто така, от първо лице, единствено число. Искаше да се огледа през другите в собствения си живот, защото спомените могат да бъдат и щастие и проклятие, те са вид терапия за всеки човек, който се връща назад във времето, особено хора с подобен интензивен живот,  какъвто имат големите, популярните личности, в случая една голяма, българска актриса, през чийто живот са минали няколко исторически периода, които са се отразили и в работата ѝ."

Срещата с Тя, Цветана Манева и Георги Тошев е тази събота, 25 септември, от 19:00 часа в Регионална библиотека "Христо  Ботев" Враца.

Вижте още

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании , изтекла към..

публикувано на 14.10.21 в 16:35

Петковден слага край на сезонната работа

Българската православна църква почита днес -14 октомври църковния празник на преподобната Параскева /Петка/ Търновска - Петковден. На днешната дата имен ден имат Петко, Петка, Петра, Параскева, Паруш, Кева и производните им. Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а..

публикувано на 14.10.21 в 15:30

В "Музикална зона" на 14 октомври 2021 слушаме Ленард Бърнстейн

На днешния 14 октомври се навършват 31 г. от кончината на американския диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн – една от големите фигури в оркестровото дирижиране през втората половина на миналото столетие. Високо ценен сред много музиканти, най-вече от оркестрите с които работи в продължение на години – Нюйоркската филхармония,..

публикувано на 14.10.21 в 09:00

Домът за сираци в Якимово се нуждае от пари и консерви

Кампания за събиране на хранителни продукти и пари за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово се инициира в различни фейсбук групи. В къщите на отец Иван в Якимово живеят 200 души, 120 от тях са деца. Издържат се  с дарения и с доброволния труд на хората от приюта. В началото на зимата най-голяма е нуждата от хранителни продукти, както и..

публикувано на 13.10.21 в 15:30