Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Сметките в ресторант - в брой или с карта?

Снимка: Радио ВИДИН

Разплащането с банкова карта, особено във време на пандемия, е все по-често срещано. Това не е изненада, след като този метод е по-бърз и по-безопасен от здравна гледна точка, все пак хартиените банкноти са възможен преносител на вируси. Бензиностанциите, по-големите магазини и много други обекти разполагат с ПОС терминали, които дават възможност на клиента да заплати с карта. 


Все по-често и в ресторантите хората започнаха да плащат по този начин. Тук обаче нещата са малко по-специфични, защото по неписано правило някои клиенти оставят бакшиш на сервитьора, а чрез картовото плащане това на практика не може да се случи, каза за Радио ВИДИН Антоан Стефанов управител на италиански ресторант.


"Все по-често хората искат да платят с карта, тъй като не носят кеш в себе си. Новите смартфони могат да съдържат до 100, 150 дебитни карти, плаща се всичко безконтактно, заплатите им се прехвърлят там... Най-често хората свързани с банковия и ИТ-сектора плащат с карта. За мен има значение как ще плати клиентът. Защото, както ми плати кеш, така може да остави бакшиш направо. Докато когато ми плати с карта, някои фирми и моята, законодателството не позволява да се сложи бакшиш към картата, тъй като той става облагаем с данъци и се отчита към НАП, а не би трябвало. Малко са фирмите, които могат да си позволят и имат такъв оборот, че да позволят да се оставя бакшиш на банковата карта. Тъй като, банките извършват трансакцията не веднага, а до седмица, до 7 работни дни след самото плащане. От една страна това вреди на бизнеса, тъй като ресторантският бизнес кредитира въпросните клиенти и седмица по-късно 10 дни, 7 работни, сумата е преведена по сметка. Има и злощастни инциденти, когато картодържателят, жена му е взела картата, отишла на ресторант с приятелки, направили 500 лв. сметка и картодържателя обажда се на банката и казва- аз съм в друга държава, аз не съм извършил тази транзакция. И де факто няма плащане, хората са дошли, нахранили са се, напила са се, уж са платили, а в същото време не са. Анулира се транзакцията."


Някои видинчани са свикнали да плащат с пари в брой, други пък определено предпочитат банковото разплащане, има и такива, които въобще нямат карта, сочи анкета на Радио ВИДИН.


"Предпочитам кеш, по-удобно ми е кеш да плащам... Ако нямам пари в мен, да, плащам с карта, но се случва в някои заведения да няма и ПОС терминал. Да, оставям бакшиш, все пак работят тези хора, трудят се...  По принцип ходя по заведения, вече по-рядко. Аз по принцип предпочитам все още с пари на ръка да плащам. По ресторантите тука е по-неприятната част, защото трябва да имаш и така и така пари, затова предпочитам в брой за бакшиш на сервитьора... Не, нямам карта, затова в кеш... Аз не ходя в ресторанти, когато ходя, все ме черпят, така че, не знам този, който черпи, с какво предпочита да плаща... Щом е с карта- без бакшиш... Предпочитам с карта, защото не пипат пари от хигиенна гледна точка и не е ангажиращо, не трябва да имаш пари в брой, носиш една единствена карта, навсякъде предпочитам с карта аз... Случвало ми се е да платя с карта и да оставя отделно бакшиш... Специално по ресторантите аз плащам с карта."


И един съвет накрая, без значение къде и как извършваме плащане, важно е да проверим дали сумата, изписана на дисплея на ПОС терминала е коректна.  Вижте още

Иван Лазаров, кмет на община Вършец: Продажбата на част от Медицинския център ще е от полза на всички

В края на септември общински съветници от Вършец организираха подписка срещу решение на Общинския съвет за продажба на част от поликлиниката в града. Един от инициаторите е общинският съветник Георги Найденов. Според него, решението е незаконно, защото не са били представени необходимите документи, както и инвестиционно предложение.    За..

публикувано на 15.10.21 в 13:46
кметство Войводово

Село Войводово - чешкото село

В село Войводово сме, единственото село в България, основано от чешки преселници, което  все още носи духа на чешката общност. Село Войводово е разположено в Северозападна България и влиза в пределите на община Мизия. Намира се на 5 км  от общинския център град Мизия.   Селото е основано от преселници от Банат - чешки и словашки протестанти, както..

публикувано на 15.10.21 в 12:00

Кампания помага на самотни възрастни хора във Врачанско

Започна поредното издание на кампанията "Подари Коледа на самотни баба и дядо". Целта на инициативата е да събере хранителни продукти от първа необходимост и хигиенни материали за нуждаещи се възрастни хора от Врачанско. Ще бъдат подпомогнати над 1000 души, обясни Мая Методиева от сдружение "Бъди добър! Прави добро!" , което организира кампанията:..

публикувано на 15.10.21 в 10:05

Видинчани: Информацията за офшорките е за отвличане на вниманието

В началото на този месец с пълна сила избухна скандалът с досиетата "Пандора". Тези документи разкриват механизмите, чрез които стотици политици и бизнесмени, са укривали парите си във фирми пощенски кутии, тръстове и фондации. Досиетата Пандора съдържат информация за 14 фирми за регистриране и поддръжка на офшорни компании , изтекла към..

публикувано на 14.10.21 в 16:35

Петковден слага край на сезонната работа

Българската православна църква почита днес -14 октомври църковния празник на преподобната Параскева /Петка/ Търновска - Петковден. На днешната дата имен ден имат Петко, Петка, Петра, Параскева, Паруш, Кева и производните им. Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през XI век. Води благочестив живот, а..

публикувано на 14.10.21 в 15:30

В "Музикална зона" на 14 октомври 2021 слушаме Ленард Бърнстейн

На днешния 14 октомври се навършват 31 г. от кончината на американския диригент, композитор и пианист Ленард Бърнстейн – една от големите фигури в оркестровото дирижиране през втората половина на миналото столетие. Високо ценен сред много музиканти, най-вече от оркестрите с които работи в продължение на години – Нюйоркската филхармония,..

публикувано на 14.10.21 в 09:00

Домът за сираци в Якимово се нуждае от пари и консерви

Кампания за събиране на хранителни продукти и пари за приюта на отец Иван в монтанското село Якимово се инициира в различни фейсбук групи. В къщите на отец Иван в Якимово живеят 200 души, 120 от тях са деца. Издържат се  с дарения и с доброволния труд на хората от приюта. В началото на зимата най-голяма е нуждата от хранителни продукти, както и..

публикувано на 13.10.21 в 15:30