Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник

Вече 60 години пещера "Леденика" приема туристи

Снимка: Ива Антонова

През септември се навършват 60 години от първото организирано посещение в пещерата "Леденика". Тя е най-посещаваният обект във Врачанския Балкан и е отворена през цялата година. Първата организирана група влиза в пещерата през далечната 1961 година. В началото на миналия век пещерата е използвана за хладилник, разказа за Радио Видин Огнян Пищиков, организатор "Туризъм" към Община Враца:

"Пещерата е позната много преди времето на 60-те години, когато е открита. Още началото на предходния век овчари са я използвали като хладилник за съхраняване на млечните продукти. Има легенда, че уж случайно, веднъж се загубила овца и те когато я потърсили, открили пещерата. На практика е била позната само първата зала - тази, която дала името на Леденика, защото, особено зимата, температурата е толкова голяма почти съответства на външната температура - минус 10-15 градуса - и вътре се образуват ледени сталактити, сталагмити и сталактони. Уникалното е това, че всяка година са различни по форми, почти не съвпада вида, защото вътре става едно осабено изветряване и в зависимост от атмосферното влияние се получават различни форми - мечове, изглеждат много интересно, запалени свещи от земята... Принадлежала е на един Врачански общественик Христанчо Матов, човек богат, общински съветник, който след 20-те години я е дарил на местното туристическо дружество, което е едно от най старите в България, заедно с околните ливади и гори и така тя е станала градска собственост... През 60-те години един български спелеолог посещава множество пещери в България и решава, че може да предложи на правителството превръщането им в туристически обекти... Той е и човекът, който пръв влиза вътре в пещерата "Леденика", в нейната дълбочинна част. Официалното откриване е на 17 септември 1961 година".

От 1961 година, когато влиза първата организирана група, досега, подземният тунел е впечатлил стотици хиляди посетители. Пещерата "Леденика" е един от 100-те национални обекта. Отворена е за посещение през цялата година. До пещерата се намира развлекателен парк "Леденика", който предлага разнообразни атракции за деца и възрастни.


Повече чуйте в звуковия файл.

Вижте още

Имунолог: Ваксините срещу грип и срещу коронавирус могат да се поставят дори в един и същи ден

Вече се вижда позитивен ефект от новите мерки срещу COVID -19, каза в предаването "Направление здраве" имунологът д-р Цветелина Великова. Тя поясни, че се наблюдават рекордни нива на ваксинация, но заболеваемостта и смъртността също остават високи, затова е р ано да се каже дали ще се стигне до нов локдаун:  "Хората, усетили принуда в това..

публикувано на 25.10.21 в 15:42

Конкурс за детска рисунка организират в Буковец

Конкурс за детска рисунка на тема "Моят любим народен будител'' организират от НЧ "Просвета-1925" с. Буковец.  Конкурсът се организира по случай наближаващия Ден на народните будители 1 ноември. Няма ограничение за възраст и материалите, с които ще рисуват децата. Рисунките може да бъдат изпращани под формата на снимка на лично съобщение във..

публикувано на 25.10.21 в 15:05

Обновяват залата по танци в Борован

Залата по танцово изкуство към Центъра за подкрепа на личностното развитие "Маша Белмустакова" в село Борован ще бъде реновирана и оборудвана с всичко необходимо за нормалното ѝ функциониране. Това става възможно след спечелен проект за над 9 хиляди лева, каза за Радио Видин директорът на центъра Анита Иванова: "...В момента в центъра..

публикувано на 25.10.21 в 14:55

Градският часовник на Видин- 121 години е един от символите на града

На 26 октомври отбелязваме Димитровден, духовният празник на Видин. Един от символите на празника е катедралния храм "Свети великомъченик Димитър Солунски".  Вече 121 години часовникът на катедралата отбелязва точния час с камбанен звън. През далечната 1900 година доставеният от Мюнхен, Германия, механизъм е монтиран в купола катедралата...

публикувано на 25.10.21 в 12:50

"Неделник" от 24 октомври 2021 година

Златна есен. Приятен сезон е тя. Още по приятно е да слушате "Неделник". Много интересни гости имах днес в предаването. Пъстри и шарени като от снимката.  "Зашит"/3ashit/ е името на проекта, създаден от видинчанката Тереза Иванова и нейната съдружничка Василена Гидикова . Момичетата създават собствена марка тениски от 100-процентов..

публикувано на 24.10.21 в 15:27

Странната молба към Господа

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както чрез това го предлага като пример на самите нас за сила Божия,..

публикувано на 24.10.21 в 08:00

Гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие

Национална гореща телефонна линия вече 24 години помага на пострадали от насилие. Услу гата се предоставя от екип на фондация "Анимус" и е денонощна. Най-разпознаваема остава линията от хора, които са жертви на домашно насилие. Повече от 2/3 от обажданията, които постъпват са именно такива, обяснява Атанас Киров, асистент координатор на..

публикувано на 22.10.21 в 16:00