Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво правим, ако виновният шофьор е без "Гражданска отговорност"

Снимка: Радио ВИДИН


Собственици сме на моторно превозно средство (МПС). Ако то бъде увредено след пътнотранспортно произшествие (ПТП) с друго МПС, което няма застраховка “Гражданска отговорност”, ще се появяват следните въпроси- за какви щети мога да претендирам и кой ще ми ги плати. Как точно се предявява претенцията за обезщетение? 

"Първо е важно да изясним функциите на застраховка "Гражданска отговорност". Това не е данък, не е и приумица на застрахователите. Напротив, това е застраховка, която пази нас самите. При една катастрофа, когато има пострадал човек или увредено имущество, трябва да се покрият тези щети. Ако загине човек, не дай си Боже, щетите възлизат на стотици хиляди левове. Съдебната практика присъжда огромни обезщетения на близките на починал в катастрофа. Ако човек спести едни 200-250 лева, може да се окаже, че впоследствие дължи десеторно отгоре. След това започват продажби на жилища, на имоти, много такива случаи показва практиката. Когато някой е спестил от застраховка или пък реши да не я поднови, а от отсрещната страна претенциите са огромни, съответно трябва да знаем, че тези дългове дори могат да бъдат наследени от роднини. Моят съвет е просто да не се спестява от тази застраховка", разяснява същността на застраховка "Гражданска отговорност" Владимир Тодоров, председател на Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Гаранционният фонд заплаща при катастрофа без тази застраховка.

"Това е институция, в която членуват всички застрахователи. От всяка полица се отделят 12 лева за плащания. Много е важно да се знае, че когато този Фонд плати обезщетение, то после задължително той проявява регрес - т.е. Гаранционният фонд си търси заплатените пари от този, който не си е направил застраховка."

Ако ни се случи подобна ситуация, можем да претендираме за имуществени или за неимуществени щети.

"Всички тези подробности са вписани на сайта на Гаранционния фонд. Освен това, нашата Асоциация на пострадалите при катастрофи сме направили горещ телефон, който е безплатен. На него хората могат да получат безплатна информация- 0 700 17 112. Най-общо при пътен инцидент, при който има пътен инцидент с пострадали хора, а отсрещният и виновен автомобил няма застраховка, се започва досъдебно производство, което е шест месеца. То приключва с предявяване на материалите по производството. След това се повдига обвинение от Прокуратурата. Делото влиза в съда. Чак когато имаме осъден водач, тогава може да се претендира за обезщетение за болки и страдание, за медицински разноски, за пропуснати ползи. Всяко от тези обезщетения се доказва с различни документи."

Владимир Тодоров обясни и видовете компенсации.

"Един пешеходец или блъснат от автомобил, който няма тази застраховка, след случката да речем е със счупен крак. Влиза в болница, оперират го, слагат му имплант, който струва няколко хиляди. След излизането от заведението, човек отива на рехабилитация и там отново плаща. Междувременно този човек е в болнични и не ходи на работа. Първата компенсация е за неимуществени вреди, т. нар. болки и страдания. Те са индивидуални, определят се от застраховател или съд по справедливост. Имуществените вреди пък са разходите за лечение - болничен престой, медицински изделия, екип, всички изделия. Тук се включват и парите за възстановяване. Тези разходи се осребряват по фактурна стойност - фактурите трябва да бъдат запазени и представени. Третият вид компенсация е т. нар. пропусната полза - ако човекът е взимал 1000 лева заплата, но докато е болничен взима 80% от нея. Тези 20% той може да ги претендира към Фонда или застрахователя."

Когато виновният водач е чужд гражданин със застраховка „Гражданска отговорност“ при чужд застраховател или ПТП-то е настъпило на територията на друга държава и пострадалото лице е български гражданин, то има право да иска обезщетение в България от Национално бюро на българските автомобилни застрахователи. Виновният за произшествието водач няма право на обезщетение по застраховка „Гражданска отговорност“. 

Съдействието от специалист с опит в застраховането увеличава не само шанса ви да получите обезщетение, но също така увеличава възможността за получаване на справедливо обезщетение, съобразено с претърпените от вас вреди.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Иван Аспарухов: Работим за подобряване на жизнената среда и съхраняване на културната идентичност на Мездра

На Гергьовден своя празник отбелязва град Мездра . По този повод кметът Иван Аспарухов каза в "Цветовете на деня", че за ръководството на Мездра е важно да продължи да работи за благоустрояване и подобряване на жизнената среда, но и за съхраняване на културната идентичност на града. "Този мандат започнахме сериозна инвестиционна програма..

публикувано на 06.05.24 в 16:54

Стартира Националната кампания "Зелено четене" - 2024

4 тура, 4 специални събития и 4 томболи в четвъртото издание на Националната кампания "Зелено четене". Тя стартира днес, когато е и един от най-хубавите български празници, Гергьовден и за поредна година обединява български автори, издателства и любители на книгите.  Кампанията обхваща 4 града - това са Враца, Балчик, Габрово и Пещера...

публикувано на 06.05.24 в 09:10

Христос възкръсна!

Днес Христовата църква празнува Възкресението на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Няма в историята на човечеството събитие, по-велико от възкресението на нашия Спасител Иисус Христос! Велико е, защото е необяснимо и немислимо, защото за нас, хората с нашите технически свръхвъзможности не е възможно да върнем някого към живот след..

публикувано на 05.05.24 в 09:00

Нинко Кирилов: Срещите ми във Видин са с приятели и читатели

На 8 май е премиерата във Видин на седмата книга на писателят Нинко Кирилов . Стихосбирката "Портокал" излезе миналата година и е посрещната много позитивно от критиката. Роденият и израснал във Видин Нинко Кирилов приема с охота определението за книгата като "Вселюбовна поема", наречена така от Антония Апостолова. С Нико Кирилов..

публикувано на 03.05.24 в 17:33

Приказката на "Малката пекарна": Две години по-сладка

Преди близо 2 години  в едно не голямо видинско село отвори врати една никак не голяма пекарна. А зад щандовете, приютили всякакви благоуханни печива, ни посрещна една никак не голяма пекарка. Това е Криси Иванова . Смело момиче, на безсрамно крехка възраст, поело върху плещите си смелите си мечти и големите си очаквания. Днес, почти 2 години,..

публикувано на 03.05.24 в 12:10

Катя Апостолова, учител от Монтанско - за образователната система преди и сега

В "Думата имат старейшините" ви срещаме с Катя Апостолова, която е работила като учител в Монтанско. Тя е преподавала по български език и литература, музика и руски език, завършила е Великотърновския университет, впоследствие и Шуменския университет. Родена е в Провадия, но още през през 1979 година се мести в Монтана, откъдето е нейният съпруг...

публикувано на 02.05.24 в 16:50

Доволни ли са колоездачите от новата велоалея във Видин

С дългоочакваното отваряне на ремонтираното платно на видинския булевард "Панония" колоездачите в града вече могат да ползват нова велоалея. За да бъде защитена от недобросъвестни шофьори, спиращи автомобилите си върху зоната, тя е маркирана със знаци, изградена е дори вертикална преграда с колчета. Подобни места за хората, обичащи да се..

публикувано на 02.05.24 в 15:55