Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна за теб!

Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19

Снимка: Радио ВИДИН


Пандемията от COVID-19 обхвана цялото земно кълбо. Затова и битката срещу вируса е световна. Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Вече над 70 % от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано. Това постижение е голямо, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:


"ЕС достигна важен крайъгълен камък, като 70 % от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Това е голямо постижение, което наистина показва, какво можем да постигнем работейки заедно. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират, за да избегнем нова вълна от инфектирани и да спрем появата на нови варианти. Това е единствения вариант да защитиш себе си и останалите. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. ЕС вече е направила много, ние изнасяме и даряваме ваксини на нашите партньори. Ние също сме лидери в спомагането на COVAX. COVAX- това е нашият механизъм да осигурим ваксини за държавите с ниски и средни доходи. Но още трябва да бъде направено. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, защото единствения начин да спрем тази пандемия е, ако я победим във всеки ъгъл на земното кълбо." 


И докато Европа като цяло бележи сериозен напредък във ваксинирането, то в България случаят не е точно такъв. В никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова малко хора срещу COVID-19, колкото в България. Около 20 % от населението е ваксинирано. Усилията за увеличаването на ваксинациите навсякъде в ЕС ще продължи. Ще бъдат подкрепяни по-специално онези държави членки, които продължават да изпитват трудности, заяви Стела Кириакиду, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.


"Ваксинирането е най-силното ни средство за борба срещу COVID-19. То е най-ефективното ни оръжие срещу вируса и различните му варианти. Без достатъчно на брой поставени ваксини няма да можем да контролираме разпространението на вируса и да отворим нашите общества и икономики. Основното ми послание към българските граждани е - ваксините срещу COVID-19, одобрени в ЕС са безопасни и ефективни. Те предпазват от тежко протичане на заболяването, престой в болница и загуба на човешки живот. Ваксините работят, ваксините предпазват. Ваксините намаляват броя на заразените. Защитата на здравето и безопасността на гражданите на ЕС е наш приоритет. И най-добрия начин е като се доверим на науката и нашите медицински експерти. Единствения начин българите и ЕС да се върнат към нормалността, да бъдат предотвратени нови пикове на пандемията и да не се стига до нови затваряния през есента, е като постигнем колективен имунитет чрез имунизация. Всеки един ваксиниран е важен, всеки час и минута са от значение. България заслужава да поеме по пътя на възстановяването заедно с останалите държави членки на ЕС. Но за тази цел най-малко 7 на 10 души трябва да получат ваксина срещу коронавирус. Така че, посланието ми към всички българи е просто- не се страхувайте, не отлагайте, информирайте се, ваксинирайте се, прегърнете живота."


Област Видин е на едно от последните места в страната по поставени ваксини. За да се ускори ваксинацията представители на здравните власти са посетили всички общини от региона, за да бъдат убедени хората в имунизацията, каза д-р Венцислав Владински директор на Регионалната здравна инспекция Видин.


"Ние сме ходили, аз и колегите ми по всичките общини. С всичките общински кметове сме говорили, за да бъдат убеждавани хората, съответно да се ваксинират. Целта е най-вече ускоряване на процеса по ваксинация. Разбира се, на базата на убеждения, че е необходимо хората да бъдат ваксинирани. Добре е самите хора това да го осъзнаят, че е необходима ваксинацията, специално за COVID-19 вируса, за да може да се преборим със ситуацията."


Около 15 % от населението на област Видин е със завършен имунизационен цикъл, поставени са общо над 20 000 ваксини.Вижте още

Уникални стенописи откриха в Черепишкия манастир

Стенопис на 400 години, създаден от св. Пимен Зографски, е разкрит при реставрационни дейности в църквата на Черепишкия манастир "Успение Богородично". В светата обител се извършват ремонтни работи, провежда се и дарителска кампания в подкрепа на започналото възстановяване. С доброволен труд участват около 50 души, обясни игуменът  архимандрит Йоаникий:..

публикувано на 27.10.21 в 16:49

Интернет поредица връща млади хора "При рода на село"

Млади хора ще създадат видеопоредица за българското село. Студентката по журналистика Антонина Лозанова и нейни приятели ще посетят няколко видински села, ще станат част от ежедневието на местните и ще го заснемат. Поредицата "При рода на село" няма нищо общо с нагласените риалити предавания по телевизията, всичко в нея е истинско, обясни..

публикувано на 27.10.21 в 15:06

Притесняват ли се видинчани от нов локдаун

Нов рекорд на заразените с COVID-19 е отбелязан у нас за последното денонощие. 6816 случая са регистрирани в страната.  Българският Северозапад не прави изключение - 451 са новозаразените. В тази ситуация здравните власти предупредиха, че ако нещата продължат да ескалират, тоест при повече заразени и повече приети в болница, ще се стигне и до..

публикувано на 27.10.21 в 14:25

Учител от Монтана е най-добър арт педагог в света

Таня Василева, учител по изобразително изкуство в град Монтана, получи званието  "Най-добър арт педагог в света". Тя е избрана от всички художествени училища по света, участващи в Международните конкурси на "Charumela"- Бангладеш, "INTERNATIONAL ART TEACHER EXCELLENCE AWARD 2021", за работата ѝ като ръководител на студиото по изобразително изкуство...

публикувано на 27.10.21 в 14:00
СУ

Нови отличия за учениците от видинското училище "Св. св. Кирил и Методий"

С множество награди се завърнаха ученици от в идинското училище по изкуствата след участието си в конкурса "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". В раздел "Музика" младите таланти бяха отличени с четири първи, три втори и две трети награди, в раздел "Хореография" те спечелиха две първи места, а в раздел "Изобразително изкуство" - едно..

обновено на 26.10.21 в 16:35

С нова екипировка най-големият талант в гребането продължава да преследва все по-големи успехи

Професионална спортна екипировка получи  Йоана Георгиева , големият спортен талант от Видин, в навечерието на 26 октомври, празника на града. Дарението е от видинчаните  Едуард Тодоров  и Ивайло Иванов, а поводът - отличните резултати, които състезателката на местния клуб по кану каяк "Бдин 77" постигна през целия сезон. "Искам да благодаря..

публикувано на 26.10.21 в 13:22

Предлагат връщане на малките ученици в училище, но с антигенни тестове

Подготвя се връщането в класните стаи на учениците от училищата, които бяха затворени заради разпространението на коронавируса. Мярката е в сила от миналия четвъртък за  общините, в които случаите достигнаха 750 на 100 000 души население. Прави се всичко възможно още следващата седмица да се възстанови присъственото обучение за децата от I до IV..

публикувано на 26.10.21 в 12:35