Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: По-силна за теб!

Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19

Снимка: Радио ВИДИН


Пандемията от COVID-19 обхвана цялото земно кълбо. Затова и битката срещу вируса е световна. Стратегията на ЕС за напредване заедно се отплаща и поставя Европа в авангарда на световната борба срещу COVID-19. Вече над 70 % от пълнолетното население на ЕС е напълно ваксинирано. Това постижение е голямо, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:


"ЕС достигна важен крайъгълен камък, като 70 % от пълнолетното население вече е напълно ваксинирано. Общо над 256 милиона пълнолетни граждани в ЕС вече са получили пълен курс на ваксинация. Това е голямо постижение, което наистина показва, какво можем да постигнем работейки заедно. Но пандемията не е приключила. Имаме нужда от повече. Призовавам всички, които могат, да се ваксинират, за да избегнем нова вълна от инфектирани и да спрем появата на нови варианти. Това е единствения вариант да защитиш себе си и останалите. А също така трябва да помогнем и на останалата част от света да се ваксинира. ЕС вече е направила много, ние изнасяме и даряваме ваксини на нашите партньори. Ние също сме лидери в спомагането на COVAX. COVAX- това е нашият механизъм да осигурим ваксини за държавите с ниски и средни доходи. Но още трябва да бъде направено. Европа ще продължи да подкрепя партньорите си в това усилие, защото единствения начин да спрем тази пандемия е, ако я победим във всеки ъгъл на земното кълбо." 


И докато Европа като цяло бележи сериозен напредък във ваксинирането, то в България случаят не е точно такъв. В никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова малко хора срещу COVID-19, колкото в България. Около 20 % от населението е ваксинирано. Усилията за увеличаването на ваксинациите навсякъде в ЕС ще продължи. Ще бъдат подкрепяни по-специално онези държави членки, които продължават да изпитват трудности, заяви Стела Кириакиду, европейски комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните.


"Ваксинирането е най-силното ни средство за борба срещу COVID-19. То е най-ефективното ни оръжие срещу вируса и различните му варианти. Без достатъчно на брой поставени ваксини няма да можем да контролираме разпространението на вируса и да отворим нашите общества и икономики. Основното ми послание към българските граждани е - ваксините срещу COVID-19, одобрени в ЕС са безопасни и ефективни. Те предпазват от тежко протичане на заболяването, престой в болница и загуба на човешки живот. Ваксините работят, ваксините предпазват. Ваксините намаляват броя на заразените. Защитата на здравето и безопасността на гражданите на ЕС е наш приоритет. И най-добрия начин е като се доверим на науката и нашите медицински експерти. Единствения начин българите и ЕС да се върнат към нормалността, да бъдат предотвратени нови пикове на пандемията и да не се стига до нови затваряния през есента, е като постигнем колективен имунитет чрез имунизация. Всеки един ваксиниран е важен, всеки час и минута са от значение. България заслужава да поеме по пътя на възстановяването заедно с останалите държави членки на ЕС. Но за тази цел най-малко 7 на 10 души трябва да получат ваксина срещу коронавирус. Така че, посланието ми към всички българи е просто- не се страхувайте, не отлагайте, информирайте се, ваксинирайте се, прегърнете живота."


Област Видин е на едно от последните места в страната по поставени ваксини. За да се ускори ваксинацията представители на здравните власти са посетили всички общини от региона, за да бъдат убедени хората в имунизацията, каза д-р Венцислав Владински директор на Регионалната здравна инспекция Видин.


"Ние сме ходили, аз и колегите ми по всичките общини. С всичките общински кметове сме говорили, за да бъдат убеждавани хората, съответно да се ваксинират. Целта е най-вече ускоряване на процеса по ваксинация. Разбира се, на базата на убеждения, че е необходимо хората да бъдат ваксинирани. Добре е самите хора това да го осъзнаят, че е необходима ваксинацията, специално за COVID-19 вируса, за да може да се преборим със ситуацията."


Около 15 % от населението на област Видин е със завършен имунизационен цикъл, поставени са общо над 20 000 ваксини.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Зоната" - ключът към здравето

"Зоната" е начин на хранене, който въздейства върху естествения оздравителен процес на тялото. Това обясни в предаването "Направление здраве" Катина Герова , основател на интернет сайт и автор на книги, посветени на системата за хранене, създадена от световноизвестния учен д-р Бари Сиърс. По думите ѝ  в човешкото тялото непрекъснато се случват..

обновено на 27.08.24 в 16:36

Видински ученици проведоха успешна практика в Швеция

Общо 15 ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин се завърнаха от Швеция , където проведоха редовната си производствена практика по специалностите "Промишлена електроника", "Икономика" и "Компютърна техника и технологии". Те бяха придружени от старши учител Йорданка Ценова :  "Учениците бяха разпределени в различни групи,..

публикувано на 27.08.24 в 16:00

Какво се случва с река Тополовец в село Градец

Радио ВИДИН продължава да следи темата за екологичния проблем във видинското село Градец, свързан с река Тополовец, която преминава през населеното място. В момента тя е пресъхнала. Причината -  действията на хората, които преди 12 години затрупват саваците, регулиращи нивото ѝ, заради наводнени къщи и земи.  Екип на Радио ВИДИН отиде на място,..

публикувано на 27.08.24 в 15:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП - Видин

Национална карта на социалните услуги решава проблеми на местно ниво

С Националната карта на социалните услуги  се въвежда тяхното планиране за десетгодишен период.  Правителството я прие на 7 август, а с документа държавата поема ангажимент за създаване на пълна мрежа от социални услуги в цялата страна, както и в дългосрочен план да осигури равен достъп до тях на всички хора, които се нуждаят от подкрепа.  В..

публикувано на 27.08.24 в 14:39

Румънска фотографка представя изложба във Видин

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” във Видин е домакин на фотоизложба „My mornings in Видин” на Антонела София Барбу от Брашов, Румъния, от 27 август до 27 септември .  Експозицията се състои от 27 снимки. Броят на фотографиите и датата за представяне на изложбата не са избрани случайно. Фотографката прекарва пет дни във Видин ,..

публикувано на 27.08.24 в 14:34

Престижни отличия за отбора на "БЕСТ" във Видин

Две момичета от видинската езикова гимназия бяха отличени за председатели на годината за работата си като треньори на отбора по реч и дебати на английски език “БЕСТ” през изминалата учебна година. Това са Александра Боянова и Магдалина Колева .  Наградата е престижна  и показва силната ангажираност и отдаденост в дейностите, свързани с..

публикувано на 27.08.24 в 14:10

Хора с увреждания могат да получат безплатно високотехнологични помощни средства

Хора с трайни увреждания ще могат да се възползват от високотехнологичните помощни средства  и медицински изделия по проект на Министерството на труда и социалната политика (МТСП). Финансира се по Националния план за възстановяване и устойчивост и за изпълнението му са предвидени 24 милиона лева. По него ще бъдат подкрепени повече от 3300 души в..

публикувано на 27.08.24 в 13:03