Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Румен Гълъбинов: Държавата може да успокои скоростта на кризата

Румен Гълъбинов
Снимка: Ани Петрова


Държавата трябва да се намеси и да защити потребителите, въвеждайки временни мерки, с които да успокои скоростта, с която се вдигат цените, а така да намали и темповете на инфлация, каза в "Посоките на делника" Румен Гълъбинов:

"Държавата трябва да вземе по-активна роля - и като енергийни компенсации, и в енергийни субсидии за фирмите, за индустрията и онези, които не могат да го плащат, защото има шанс да се увеличи безработицата, ако се стигна до фалит. Естествено е и държавата да помисли за Бюджет 2022, за увеличение на минималната работна заплата, за продължаващо увеличение и преизчисляване на пенсията. Винаги аргументът трябва да бъде, че се защитават правата на потребителите.  Възстановяването от кризата протича проинфлационно с тези увеличени цени".

Тенденцията за повишаване на цените ще продължи поне в следващите 5 месеца, посочи още икономистът.

"Все още може да има промени, ако се вземат адекватни решения в следващите 2 месеца - както на европейско, така и на национално ниво, които да въведат временни ефективни мерки, но такива, които да забавят темпа на увеличението на цените и инфлацията, за да не достига тя двуцифрени размери. Цените ще продължат да се увеличават, това е неизбежно, инерционен процес е. Общото икономическо глобално възстановяване доведе и до оживление в международния транспорт: всичко, което е на течни горива. Предпоставки за увеличено търсене все още има. Към момента идва повече от Азия, най-вече Китай, но глобално светът се възстановява. В такава обстановка - продължаващо увеличение на цени - в следвщаите от 3 до 6 месеца ще има още от това по цялата верига. Не можем да останем изолирани от световните процеси".

Бившият председател на Агенцията по финансов надзор е убеден, че има начини за смекчаване на последиците от високата инфлация: чрез комбиниране на антикризисни и антиинфлационни мерки.

"Към момента, освен да се увеличават цените, не е станало нещо различно. Не са приложени мерки - антиинфлационни. Бяха приложени още миналата година антикризисни, но фактически след навлизането на фазата възстановяване на икономиката - не виждаме ефикасно да са влезли такива мерки. Предстои среща за цената на енергията, което е общо проблем за цяла Европа, на която това ще е централната тема. Ще се търсят мерки за справяне с този проблем. Отделните държави излязоха с различни предложения. Голяма част от електроенергията в държави като Испания и Гърция се произвежда от природен газ, затова се предлага намаляване на ДДС-то наполовина за сметките на ток. В Италия предвиждат над 3 милиарда евро от т.нар енергийни субсидии. Гърците ще имат пакет за енергийно бедните семейства. Реакциите вече са започнали. Енергийният зелен преход несъмнено ще се състои, но е твърде амбициозно спрямо сегашната конюнктура да се продължава в такъва интензивен график."

Виденовата зима не може да се повтори, обясни още Гълъбинов.

"Не би следвало да правим аналогия с тогавашното време: различни бяха условията, България нямаше валутен борд, а свободен курс на лева, който се обезцени. Девалвира над 300 % спрямо тогава основните валути долар и марка. Тази хиперинфлация дойде и по тази линия. Сега няма опасност, защото сме във Валутен борд, който е предпазен механизъм. 

Повишението на цените е световна тенденция на всички международните пазари:

"От 1 юли в България се промениха цените, но преди няколко дни наблюдавахме нова промяна на природния газ. Очакванията са, че в началото на следващата година ще бъде възможно да трябва пак да се увеличават цените с решение на КЕВР. При тези продължаващи увеличения на цените на природния газ е твърде възможно да се вземе решение за увеличение на парното, топлата вода, на електричеството и на ВиК услугите".

Интервюто с Румен Гълъбинов можете да чуете в звуковия файл. 


Вижте още

Има ли нарушения при усвояването на европейски средства в Северозапада?

Северозападна България продължава да е в дъното на всички класации. Налетите близо половин милиард лева европейско безвъзмездно финансиране от "Иновации и конкурентоспособност" в региона не са дали ефект. Жизнената среда не се е подобрила и той продължава да е най- бедният не само в България, но и в цяла Европа. Това става ясно от анализ на..

публикувано на 27.10.21 в 11:06

Видин и младите хора, избрали да останат тук

Градът на завоя на Дунав, където слънцето изгрява от север, с природни и исторически дадености, на Димитровден отбелязва своя духовен празник. Какъв град за живеене е Видин според младите хора? Срещаме се с няколко млади дами, избрали да останат и работят в старопрестолен Видин.  Надя Николаева се връща във Видин след като завършва висшето си..

публикувано на 26.10.21 в 14:51

Животът в Извор махала- сложен и невъзможен

Така определиха живота в малкото погранично селце Извор махала местни жители. Намира се в община Кула и е почти обезлюдено. От близо 1800 жители в добрите времена, днес тук са останали около 30 жители, чиято средна възраст е над 70 години. Селото възниква с обособяването на отдалечена махала на голямото село Велики Извор, останало в Сърбия, което..

публикувано на 22.10.21 в 18:00
Андрей Ковачев

Андрей Ковачев: Всеки има право на собствено мнение, но никой няма право на собствени факти

" Всеки има право на собственото мнение, когато е в рамките на закона и не призовава към насилие или нещо нелегално, но никой няма право на собствени факти . Те са свещени, не може някой да ги променя, за да аргументира една или друга позиция, да се опитва да променя обществени нагласи, дали предизборни или в сферата на здравеопазването и..

публикувано на 21.10.21 в 10:25

Георги Апостолов: Образователната система се нуждае от преструктуриране, за да отговаря на нуждите на ХХI век

" Уменията на ХХI век са базирани на информационна грамотност, критично мислене, здрав разум, елементарни неща, които работеха в аналоговия свят без никакъв проблем, но дигиталното цунами практически изключи тези механизми . Огромният поток от информация трябва да се посрещне от умение за сортиране . Заплахата е реална за живота и здравето на..

публикувано на 21.10.21 в 10:15

Задължителен "зелен сертификат"- поредна стъпка в борбата с пандемията?

Със заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров от 00.00 часа на 21 октомври в страната ни влизат в сила нови ограничителни мерки заради скока на заразените с COVID-19 и високата смъртност. Според тях в сила влиза използването на "зелен сертификат". Заповедта предвижда всички дейности, които се извършват на закрито да се..

публикувано на 20.10.21 в 11:22

Властта с мерки заради скъпи ток, бизнес и синдикати протестират

Инфлацията расте, стоките и сметките поскъпват. Премиерът, министри и ръководители на енергийни дружества набелязаха мерка мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Междувременно работодателски и синдикални организации обявиха за 12 часа днес национален протест за незабавни компенсации. Очаква се основните..

публикувано на 19.10.21 в 10:03